0%

A ChatGPT használata a mindennapokban

utolsó módosítás: 2023. április 6. 13:00

A mesterséges intelligencia 2022-ben egy új formában kilépett a sci-fi filmek vásznáról, és bekopogtatott az emberiség ajtaján. A mindenki számára elérhető ChatGPT pedig soha nem látott profizmussal teszi a dolgát. A lehetőségei és alkalmazási módjai szinte kimeríthetetlenek, az újabb és újabb verziók pedig még tovább fejlődnek. A gyakorlati munkára is tökéletesen alkalmas program használatát nem könnyű azonban elsajátítani, hiszen épp úgy tanul, mint maga a felhasználó. A világmegváltó jövőképet ugyanis kihívások és kockázatok is beárnyékolják.

  • A ChatGPT egy program, ami mesterséges intelligencia segítségével különböző szövegeket tud létrehozni a felhasználó utasítására.
  • Szinte minden nyelven – köztük magyarul is – használható.
  • A ChatGPT használatához szükség van valamilyen okos eszközre, ami lehet laptop, tablet, számítógép vagy okostelefon.
  • Letöltött alkalmazásban vagy böngészőn keresztül futtatható a program és folyamatos internet hozzáférést igényel.
  • A ChatGPT alapprogramja ingyenesen elérhető mindenki számára, a kiforrottabb verziókat viszont havidíj ellenében lehet használni.

Mi az a ChatGPT?

A ChatGPT (generative pre-trained transformer) programot az amerikai Open AI nevű cég fejlesztette ki, jelenleg pedig több verziója is elérhető a programnak, ami alapvetően a mesterséges intelligencia segítségével működik: Az interneten fellelhető óriási felhalmozott adat-rengetegből gyorsan képes a felhasználó kérésére, utasítására szöveget létrehozni. Ennek a minősége témánként és kérdésenként eltérhet, de a kétségkívül meglévő pontatlan vagy elavult válaszok előfordulása ellenére is összességében az alapvető tudás kapcsán egy megbízható programról beszélhetünk.

Mire lehet használni a ChatGPT-t?

Tulajdonképpen, ha valaki megkéri, minden munkát képes elvégezni, ami szövegírással kapcsolatos, legyen az szakmai, kreatív vagy információs jellegű. A lenti csoportosítás a különböző lehetőségeket veszi sorra, és ad ötletet a program gyakorlati alkalmazására:

  • Információ keresés: az internet megjelenése óta legnagyobb mértékben a Google keresőmotorja adott választ az emberiség megannyi kérdésére. A kulcsszavak begépelése után a kiadott írásokban kedvére bogarászhatott mindenki a keresett információ után. Ez azonban megváltozhat a ChatGPT megjelenésével. Itt elég a konkrét kérdést leírni és a program rövid, lényegre törő választ ad rá az MI (mesterséges intelligencia) által vizsgált szövegek szintézise alapján. Hatékonyságát bizonyítja, hogy az egyszerű középiskolai számonkéréseket épp olyan sikeresen teljesíti, mint a jogi, vagy orvosi szakvizsgákat.
  • Tartalomgyártás: Azt a kérdést nem lehet egyelőre megválaszolni, hogy pl. az író, kutató, költő szakmának leáldozott-e, az azonban egészen biztos, hogy sok esetben tökéletesen helyettesíti a ChatGPT az embert ezeken a területeken. A rövid viccektől kezdve készséggel ír verseket, novellákat, újságcikkeket is, de a tudományos jellegű munkák terén is kiemelkedő a teljesítménye, sőt arra is van példa, hogy könyvet publikáltak a program segítségével. Szöveg- beadandó dolgozat vagy beszédírás terén is szabad szemmel jól látható a hatékonyság, de a marketing világában is kitűnően alkalmazható.
  • Összefoglalás: Konkrét szövegeket is képes összefoglalni, vagy összehasonlítani a program. Ehhez az írásokat egészében kell bemásolni az adott utasításban, vagy a szerző és cím idézőjelben történő megadása után kaphatunk összegzést a kért művekről.
  • Tervezés, szervezés, ötletelés: Kreatív vagy szaktudást igénylő feladatoknál is kérhetjük a ChatGPT segítségét: Például a testi adatok megadása után képes diétát összeállítani, vagy preferenciáktól függő edzéstervet létrehozni. Meg tudja mondani, hogy a főzni kívánt ételhez milyen hozzávalókra van szükség, de ha megadjuk neki, hogy egy másik illető miket szeret, még ajándékötletekkel is előáll szeretteink számára. Mindezen túl segítségünk lehet napirend vagy egy utazás megtervezése során, még azt is képes kiválasztani, hogy milyen átszállásokkal összeegyeztethető az út.
  • Programozás: Képes az adott célra kért programkódokat létrehozni különböző programozói nyelveken, de a hibás kódsorok kijavítására is tesz javaslatokat, vagy készít weboldalakat is.

ChatGPT: a "társalgási mesterséges intelligencia"

Regisztráció

A ChatGPT oldalán egy választott felhasználónév, az e-mail cím és telefonszám megadásával lehet regisztrálni. Ha valaki a program fizetős verzióját kívánja használni, annak – a havidíj levonások miatt – a kártya adatait is meg kell adnia, de ez opcionális.

Felület

A program böngészőben, valamint alkalmazásokban érhető el. Androidos operációs rendszerrel működő telefonokra a Play Áruházban, IOS alapú készülékekre pedig az App Store-ban lehet letölteni a programot ingyenesen. A böngészős opció esetén is két lehetőség áll a felhasználó előtt. Használhatjuk a csevegésre optimalizált felületet, ahol a program megjegyzi az adott beszélgetéseket, és a felhasználó igényei mentén tudja optimalizálni a szöveget. Ha a Playground nevű fülön keresztül nyitjuk meg a programot, akkor sok személyre szabási lehetőséggel tudunk dolgozni. A Model panelnél kiválasztható, hogy melyik verzió motorja végezze a munkát, a Mode fülön pedig a felhasználási mód is változtatható. Chat, szerkesztés és feltöltés közül lehet választani. A Temperature fülnél a szövegírás stílusa állítható, a Maximum length-nél pedig a kért szöveg hossza. Ezeket természetesen az előbb említett chat fülben is lehet alkalmazni, de ebben az esetben a kérdésbe kell fogalmazni a kért specifikációkat.

A felsoroltokon túl rengeteg stílusú, szerkesztésű felépítésű szövegre adhatunk utasítást. Kérhetjük, hogy tudományosan fogalmazza meg a kért szöveget vagy újságcikkeket idéző stílusban, de híres emberek karakterisztikáit is reprodukálja a program. Lehet beszédet kérni Winston Churchill stílusában, akár egy Stephen Kinget idéző novellát, de a programnak egy shakespeare-i szonett megírása sem jelenthet kihívást. A lehetőségek tárháza végtelen. Ha az adott megfogalmazás nem tetszik, bármikor utasíthatjuk a programot, hogy változtasson a szövegen igényünk szerint, vagy akár teljesen dolgozza azt újra.

Nyelv

Alapvetően szinte minden nyelven használható a program, ennek kiválasztása azonban nem opció a felületen. Egész egyszerűen a ChatGPT azon a nyelven válaszol, amin kérdezzük. Magyarul és egy sor egyéb nyelven is el lehet vele csevegni, a tökéletes felhasználói élményt viszont az angol nyelv adja, így érdemes azt részesíteni előnyben. Nyelvtudás híján érdemes lehet fordítóprogramot használni, mint például a DeepL nevezetű szoftvert.

Verziók

A tulajdonos Open AI cég már évek óta foglalkozik a mesterséges intelligenciával, a közönség számára az első igazán nagy áttörést a 2022 őszén piacra dobott hármas verzió hozta el. A program fejlesztése itt nem állt le, sőt azóta kikerült a 3,5-ös verzió, majd a negyedik is. A ChatGPT Plus névre keresztelt változat számos újdonságot tartogat. A gyorsabb és folyamatos elérés mellett korlátlan használatot biztosít a felhasználónak, az előfizetés díja pedig havi 20 dollár. A negyedik verzió egyik legnagyobb újítása, hogy az eddig írott alapon működő kommunikációt új szintre emeli: a program már vizuális és audio tartalmakhoz is hozzá tud szólni, valamint nagyobb adatbázisból dolgozik.

Korlátok és veszélyek

A látszólagos profizmus ellenére a ChatGPT és a használt mesterséges intelligencia továbbra sem rendelkezik kreativitással, kritikai érzékkel vagy tudattal, viszont az elérhető források által generált szövegei meglehetősen meggyőzőek. A praktikus felhasználás mellett ezt azonban érdemes fenntartásokkal kezelni: a ChatGPT is paradox módon ember által írt és készített szövegekre és adatokra alapozza a munkáját, így csak annyira lesz elfogulatlan vagy pontos, megbízható, mint az alapul vett források összessége. Ezt erősíti az is, hogy a ChatGPT a 2021-előtti interneten fellelhető forrásokhoz, adatokhoz fér csak hozzá, így az aktualitások terén is hozhat félrevezető megoldásokat a program. A rendszer hibái és pontatlanságai miatt is hozhat létre valótlan tartalmakat, de ezt szándékosan befolyásolási célra is fel lehet használni. Nem véletlen, hogy számos közoktatási intézményben betiltották a program használatát, hiszen a tanulásban veszélyes lehet erre alapozni. Az akadémiai élet is egyszerre tekinti a munkát megkönnyítő lehetőségként és veszélyes kihívásként a mesterséges intelligenciát.

“Hallucinál” és “hazudik”

A ChatGPT megjelenését követően szerte a világon szinte azonnal a figyelem központjába került széleskörű tudásával és választékos, árnyalt és gördülékeny válaszaival. Számos bámulatba ejtő teljesítménye és válaszai mellett azonban hibák is előfordulnak a program kapcsán: képes hallucinálni. A hallucináció ez esetben úgy értendő, hogy a generált szövegben előfordulhatnak olyan hibák, amelyekben a mondatok formailag és nyelvtanilag ugyan rendben vannak, tartalmuk azonban helytelen, pontatlan vagy értelmetlen. Ugyanis, ha nem talál információkat a feltett kérdésre, képes kreálni valami hihetőnek hangzó tartalmat, amely azonban köszönő viszonyban sincs a valósággal. Vagyis egyelőre 100 százalékban nem bízhatunk meg abban, amit a gép mond. Az OpenAI azóta már dolgozik azon, hogy kijavítsa a ChatGPT hallucinációit. Folyamatosan jelennek meg a kiegészített, frissített, fizetős verziók, amelyek egyre pontosabb találatokat ígérnek.

Adatvédelmi problémák miatt Olaszország betiltotta

Az olasz adatvédelmi hatóság 2023 márciusában betiltotta az ingyenes és fizetős verzióban is elérhető ChatGPT chatbotját. A hatósági vizsgálat alapvetően a ChatGPT adatszivárgása miatt kezdődött, mert egy hiba miatt illetéktelenekhez férhettek hozzá a felhasználók csevegési naplóihoz és kártyaadataihoz. Az olasz adatvédelmi hatóság szerint az OpenAI nem nyújt információt a felhasználók számára az adatgyűjtési módszereiről, sőt még az sem tisztázott, milyen jogalapja van a rendszer tanítására szerzett információk internetről való begyűjtésének. A ChatGPT súlyosan sérti a GDPR-t, így betiltja Olaszországban a szolgáltatás működését. A döntésre reagálva az OpenAI másnap elérhetetlenné tette az olaszok számára a ChatGPT-t. A honlap helyett tájékoztató oldal értesíti a felhasználókat a kialakult helyzetről, a cég automatikusan letiltja a havidíj levonását a a fizetős ügyfelektől.

Mesterséges intelligencia alkalmazása

A ChatGPT a mélytanulást használja ki a nyelv feldolgozásához, egy nagy szövegadatbázist használ az emberekéhez hasonló beszélgetések generálásához. Ez abban különbözik a hagyományos chatbotoktól, hogy képes a felhasználó bemenetéhez igazodó, kontextusfüggő válaszokat generálni. Képes elemezni a felhasználó bemenetét, és olyan választ létrehozni, amely egyszerre releváns és természetes hangzású. Ezért nevezik gyakran „társalgási mesterséges intelligenciának”.

A ChatGPT képes tanulni a felhasználókkal folytatott interakciókból. Ahogy egyre több emberrel lép kapcsolatba, egyre intelligensebbé válik, és egyre természetesebb beszélgetéseket tud generálni. Ennek oka, hogy képes felfogni a beszélgetések árnyalatait, és okulni belőlük. Ennélfogva kijelenthető az is, hogy a milliós nagyságrendben mérhető felhasználók nem csupán haszonélvezői az innovációnak, hanem tesztalanyai is.

Szerző: 

Földes Márton – Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Puskás Tivadar Műszaki Szakkollégium

Ez is érdekelheti