0%

Hogyan védekezzünk sikeres(ebb)en a levélszemét ellen?

utolsó módosítás: 2024. április 22. 11:40

A levélszemét (spam) olyannyira a mindennapjaink részévé vált, hogy hajlamosak vagyunk teljesen figyelmen kívül is hagyni. Ezek a levelek azonban nemcsak bosszantóak, hanem biztonsági kockázatot is jelenthetnek, mind a személyes adatok biztonságára, mind pedig a digitális eszközök épségére.

A kéretlen levelek biztonsági kockázatot rejthetnek

A digitális korszakban élve szinte mindenki találkozott már a kéretlen (spam) levelekkel. Ezek a levelek nemcsak bosszantóak lehetnek, de biztonsági kockázatot is jelentenek, például adathalász támadások (phishing) formájában. Az ilyen üzenetek megnyitása tudtára adja a küldőnek, hogy az email címed aktív, ami további levélszemét mennyiségének növekedéséhez vezethet. A spam levelek gyakran tartalmaznak gyanús linkeket vagy mellékleteket, melyek malware (kártékony szoftver) letöltéséhez vezethetnek, vagy akár a számítógépet egy botnet (hackerek által irányított, fertőzött számítógépek hálózata) részévé is tehetik.

Hogyan csökkenthetjük a spam levelek számát?

A gdpr.eu statisztikája szerint a kibertámadások 91%-a a spam kategóriába tartozó phishing levéllel kezdődik. A kéretlen levelek tehát hatalmas fenyegetést jelentenek, bármennyire is megszoktuk őket. 

Érdekesség:

a spam kifejezés egy 1970-es évekbeli Monty Python-szkeccsből származik, melyben két kávézóvendég megpróbál reggelit rendelni egy olyan étlapról, amelyen szinte minden ételben szerepel a Spam, az egyik vendég nagy megdöbbenésére.

Az online higiéniánk naprakész tartása elengedhetetlen a beérkező levélszemét csökkentésében

Milyen lépésekkel csökkenthetjük a beérkező spam levelek számát és védhetjük ezáltal hatékonyabban a digitális identitásunkat?

Email szűrők használata

A legnépszerűbb email szolgáltatások, mint a Gmail, Apple Mail, Microsoft Outlook, és Yahoo Mail beépített szűrőket kínálnak, amelyek segítenek elkülöníteni a spam leveleket a relevánsaktól. Ezek beállítása kulcsfontosságú lépés a spam elleni védekezésben.

Spam emailek blokkolása Gmailben

  • Nyisd meg a Gmail fiókod;
  • Kattints a spam e-mail melletti pipára;
  • Kattints a "Spam jelentése" gombra (a ! jelre).

Specifikus spamküldők blokkolása (Gmail)

  • Nyisd meg a postafiókod;
  • Válassz egy üzenetet a spam küldőtől;
  • Miután az üzenet megnyílt, válaszd a jobb felső sarokban a három egymás melletti pontot;
  • Kattints a "Küldő blokkolása" lehetőségre, hogy megállíts mindent, ami ettől a feladótól érkezik.

Spam e-mailek blokkolása Apple Mailben

  • Nyisd meg a Mail alkalmazást;
  • Kattints az üzenetre;
  • Kattints a küldő nevére;
  • Kattints a Kapcsolat blokkolása lehetőségre.

Spam e-mailek blokkolása Microsoft Outlookban

  • Nyisd meg az Outlookot;
  • Jelöld ki a spam e-mailt;
  • Az eszköztáron kattints a "Jelentés" gombra, majd válaszd a "Levélszemét jelentése" opciót;
  • Kattints a további lehetőségekre (három pont);
  • Kattints a "Blokkolás" opcióra, majd a "Küldő blokkolását".

Spam e-mailek blokkolása Yahoo Mailben

  • Nyisd meg a Yahoo Mail alkalmazást;
  • Kattints a Beállításokra (a fogaskerék ikonra);
  • Kattints a További beállításokra;
  • Kattints a Biztonság és adatvédelemre;
  • Kattints az Hozzáadásra;
  • Írd be az e-mail címet, amit blokkolni szeretnél, majd kattints a Mentésre.

A levélszemét elleni védekezés fontos eleme, hogy fontold meg, hol és hogyan osztod meg az email címedet

"Alias" email címek használata

Az alias email címek lehetővé teszik, hogy elrejtsük valódi identitásunkat, amivel csökkenthetjük a spam levelek mennyiségét, ezáltal pedig a spam-ek jelentette kockázatot. Az alias emailcím, egy olyan emailcím, ami a beérkező leveleket, azok tárolása nélkül átirányítja egy, vagy annál több email címre, így a saját email fiókunkból olvashatjuk őket.

Leiratkozás

Rendszeres "tavaszi nagytakarítás" keretében érdemes leiratkozni azokról a hírlevelekről melyek iránt már nem érdeklődünk. Az email alján sok esetben megtalálható a leiratkozás (gyakran csak angolul: unsubscribe) linkje, amelynek segítségével egyszerűen megszabadulhatunk az ilyenfajta nem kívánt levelektől. Ez szintén segít csökkenteni a bejövő spam levelek számát.

Harmadik féltől származó spam szűrők használata

Speciális szolgáltatások, alkalmazás bővítmények, melyek kifejezetten a spam levelek kiszűrésére szolgálnak, még mielőtt azok elérnék a postafiókunk bejövő levelek mappáját. Az ilyen szűrők alaposan átvizsgálják a leveleket és döntenek arról, hogy azok biztonságosak-e vagy gyanúsak. Ilyen szolgáltatások például a MailWasher, a Clean Email vagy a Spark.

Email alkalmazás elkülönítése

Az email alkalmazás elkülönítése azt jelenti, hogy a levelekben található linkek és mellékletek nem nyílnak meg közvetlenül az operációs rendszeren, így megakadályozva a kártékony szoftverek telepítését.

Képek automatikus betöltésének kikapcsolása

Az automatikus képbetöltés kikapcsolásával megakadályozható, hogy a spam küldők információt szerezzenek az eszközünkről. A legtöbb nagy email szolgáltató lehetővé teszi az automatikus képbetöltés kikapcsolását.

Adatvédelmi beállítások módosítása a közösségi médiában

Gyakran előfordul, hogy a közösségi média alkalmazások nyilvánosságra hozzák email címünket. Fontos, hogy időről időre felülvizsgáljuk és szükség szerint módosítsuk a megosztott adatokat.

A káros levelek és phishing kísérletek felismerése

Fontos, hogy képesek legyünk felismerni a phishing és egyéb kártékony email-eket. A gyanús jelek közé tartozik a nem hiteles címzés, a gyenge nyelvezet és helyesírási hibák, furcsa megszólítások, gyanús mellékletek, sürgető hangvétel, személyre szóló megkeresés hiánya, valamint személyes adatok kérése. Továbbá, a spammer-ek gyakran valódi cégek mögé bújnak, hitelesnek tűnő email címeket használva. Ha egy "ismert" cégtől érkező ajánlat például túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az ebben az esetben valószínűleg így is van és csak átverésről van szó. Tehát ne adjunk meg magunkról adatokat, ne kattintsunk az ilyen levelekben szereplő linkekre és a mellékleteket se töltsük le, pláne meg ne nyissuk.

Adatszivárgások ellenőrzése

Az adatszivárgások gyakran vezetnek növekedett spam aktivitáshoz. Adatszivárgások akkor történnek, amikor például a szolgáltatók tudtukon kívül szivárogtatják ki a felhasználói adatokat vagy hackerek támadásának esnek áldozatul.

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy email címünk szerepelt-e már valamelyik adatszivárgásban, amit megtehetünk például a haveibeenpwned weboldal segítségével. Ha igen, mindenképpen érdemes jelszót cserélni, sőt, ha van rá lehetőség, akár új email fiókot létrehozni és a további levelezésünket átterelni erre az új email fiókra.

Vírusirtó használata és a szoftverek rendszeres frissítése

A vírusirtók és a szoftverfrissítések kulcsfontosságúak a kártékony spam és a malware elleni védekezésben.

Vírusirtó használata: A vírusirtó programok segíthetnek felismerni és eltávolítani a kártékony tartalmakat, amelyek spam email-ekkel kerülhetnek a számítógépre.
Szoftverek frissítése: A régi, frissítetlen szoftverek biztonsági résein keresztül a hackerek könnyen bejuthatnak rendszereinkbe. Ezért fontos, hogy rendszereinket és alkalmazásainkat naprakészen tartsuk.

Az online higiéniánk naprakész tartása elengedhetetlen a spam és a többi fajta kibertámadások elleni védekezésben egyaránt. Mindig fontoljuk meg, hol és hogyan osztjuk meg email címünket, valamint alkalmazzuk a biztonsági jógyakorlatokat, mint például az erős jelszavak használata, a kétlépcsős hitelesítés (2FA) vagy az adatvédelmi beállítások rendszeres ellenőrzése.

Ez is érdekelheti