0%

Emojik a személytelenség ellen

utolsó módosítás: 2023. március 20. 15:20

A világunkat már régóta nemcsak szavakkal, hanem az érzelmeinket és gondolatainkat kifejező emojikkal is kommunikáljuk. Ezek az apró ikonok az online kommunikáció fontos eszközeivé váltak. Tudod-e, honnan erednek az emojik, és miért lehetnek fontosak számodra?

Mik is azok az emojik?

Az „emoji‟ szó japán eredetű, jelentése „arckép vagy „arckifejezés‟. Az első emojikat a japán számítógépes cég, a NTT DoCoMo dolgozta ki a 90-es években a mobiltelefonokhoz.

Az emoji (hangulatjel) a mai közösségi média egy elterjedt kommunikációs eleme. Ezek nem mások, mint az elektronikus üzenetküldéseinkben hangulatjelekként használható kis piktogramok. Mivel az online térben folytatott kommunikációnk jelentősebb része írásban történik, márpedig az írott szövegben nem tudjuk kifejezni az érzelmeinket a hangsúlyozás és az egyéb nem nyelvi jelek hiányában. Ezeket pótolja az emojik használata, amelyek által egyre több érzelem fejezhető ki rövid írott szövegeken keresztül is. 

Az emojik képesek a szavak helyett is beszélni. Olyan információkat tudnak átadni, amelyeket szavakban nehéz lenne megfelelően kifejezni. Az emojikat használva így expresszívebbé teheted a szöveges üzeneteket, és segítheted a szarkazmus, a humor vagy az érzelmek átadását.

Élénkíti vagy roncsolja a nyelvet?

Az emojik segítségével könnyebb kifejezni az érzelmeinket, mint a szavakkal. Például, ha boldog vagy, akkor azt az „😊” emojival könnyen kifejezheted, anélkül, hogy sokat kellene gépelned. Egy „😢‟ vagy „😠‟ emojinál többet nem is kell mondanod ahhoz, hogy az, aki olvassa üzeneteidet, értse, hogy éppen szomorú, vagy mérges vagy. Emellett hatalmas előnyük, hogy azonnali reakcióként szolgál egy üzenetre képre, gyorsabbá és személyesebbé teszi az elektronikus kommunikációt.

Persze nem mindenki örül a szöveget folyamatosan megtörő, azt eltorzító képecskéknek – a velük szemben kritikus hangok szerint az emojik kifejezetten ártanak az írott nyelvnek. Sokak szerint viszont a szöveg tagolásában játszott fontos szerepük miatt a szöveg könnyebben olvasható és élvezhetőbb is.

Az emojik használata a digitális kommunikációban a kulturális különbségek áthidalását is segíti. A szavak jelentése kulturális különbségek miatt eltérhet egymástól, de az emojik jelentése többnyire egységes és világszerte használatos.

Hogyan csatolj emojit írott szövegeidhez?

Az emojik elérése egészen egyszerű, hiszen üzenetíráskor a mobiltelefonod erre készen áll:

  • az Android rendszerben a szövegbevitel sorában (annak jobb oldali sarkában) megjelenő matricára kattintva kiválaszthatóvá válnak az emojik, míg az iPhone virtuális klaviatúráján eleve szerepel egy – szmájli ikont mutató – dedikált gomb az emojik beírásához.
  • A Windows operációs rendszert futtató gépeken a Windows ikont ábrázoló gomb és a . (pont) vagy a ; (pontosvessző) gomb együttes lenyomásával felugrik egy emoji menü, amelyből szintén könnyedén kiválaszthatod a hangulatodnak  megfelelő jelet.
  • Az Apple által gyártott számítógépeken – ahogyan az iPhone-okon – a szövegbeíráshoz mellékelve találod az emoji gombot, melynek megnyomásával eléd tárul a színes választék.

Emojikkal kifejezheted az érzelmeidet

Tényleg egyértelmű a jelentésük?

Az emojik használata az online kommunikációban növeli a személyességet és az emocionális kapcsolatot. Segítségükkel könnyebb kifejezni az érzelmeidet, és könnyebb megértened a másik fél érzéseit is. 

Egyes emojik eltérő jelentést képviselnek különböző kultúrákban és generációkban. Nehezebben értelmezhető néhány emoji azért is, mert azokat kreatív módon, eredeti jelentésüktől eltérően használják. Így nem mindig egyértelmű azok jelentése. Például az idősebbek által használt „🙂‟ és „😀‟ emojik boldogság és nevetés jelentése helyett a fiatalok inkább flegmatikus, gúnyos, passzív-agresszív jelentéstartalommal használják. Elterjedt például a „🤡‟ emoji sértő, gúnyos használata is, amellyel jelezheted a másik felé, hogy nevetséges módon viselkedett.

Évről évre egyre több és több emoji választható. Sokan úgy vélték, hogy az emojik nem fedik le az egész emberiség sokszínűségét. Ez a kérdés a rasszizmus, a szexizmus és a diszkrimináció kérdéseivel kapcsolatban merült fel, mivel sok ember szerint az emojik különböző bőrszínekkel történő ábrázolása eltúlozza a fehér bőrt és eltorzítja a sötétebb bőrű emberek képét. A kérdés az, hogy miként lehetne a digitális ikonokat sokszínűbbé tenni, hogy az egész emberiséget tükrözzék. Ennek hatására a különböző szolgáltatók platformján elérhetőek lettek különböző bőrtónusok, felbukkantak a vörös, ősz és hullámos hajú, de még a kopasz emojik is, így még személyesebbé válhat az érzelmek kifejezése.

Digitális kultúránk részévé váltak

Az emojik a digitális kommunikációban ma már nélkülözhetetlenek, mert segítenek jobban kifejezni az érzelmeinket, gondolatainkat és reakcióinkat, valamint növelik a személyességet és az emocionális kapcsolatot a kommunikációban. Míg 2020-ban 217-tel, 2021-ben 112-vel,  addig 2022-ben csak 31-gyel bővült a mára 3500 emojiból álló paletta. Várhatóan a jövőben is jelennek meg újabb hangulatjelek.

Érdekesség, hogy az Oxford Dictionary 2015-ben az „arc örömkönnyekkel” 😂 emojit választotta meg az „év szavának”. Az angolul beszélő amerikaiak körében szintén az „arc örömkönnyekkel” 😂 lett a legnépszerűbb emoji az Apple statisztikája szerint, a második helyet a „szív” szerezte meg, a harmadik pedig a „hangosan síró arc” 😭 lett.

Az emojik használata korrelál a fiatalabb korosztályok magasabb szintű online kommunikációs készségével, így ezek használatának vizsgálata segíthet a nyelvészeknek abban, hogy megértsék, hogyan fejlődik a nyelv a 21. században.

Az emojiknak állandóan frissülő az enciklopédiája is létezik, Emojipedia néven: Emojipedia

Itt szavazhatsz kedvenc emojidra: World Emoji Awards

Szerző: 
Sipos Ákos – Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Puskás Tivadar Műszaki Szakkollégium

Ez is érdekelheti