0%

A végtelen tanterem: online tanulás mindenkinek

utolsó módosítás: 2023. szeptember 19. 11:24

A Covid-19 világjárvány mindannyiunkat  megtanított rá, hogy a tornától a nagybevásárlásig szinte mindent elintézhetünk az interneten is. Online tanulni járvány nélkül is megéri: a világhálón az emberiség tudásának jelentős hányada elérhető, ha tudod mit keresel. A nyelvóráktól a glettelés-tanfolyamon át a kutyatartás-kurzusig az online alkalmazások, videók és podcastok rengeteg tanulási lehetőséget nyújtanak.

Bármikor elérhető, bárhol elsajátítható tananyag

Az internetalapú oktatásnak hatalmas lökést adott, amikor a lezárások alatt a teljes magyar oktatási rendszer átállt a távoktatásra. Ezzel maga a fogalom is közismertté, mindennapos beszédtémává vált. Az online tanulással megspórolhatod a közlekedéssel töltött időt, és a legtöbb tananyag az interneten bármikor elérhető, akár éjjel vagy hétvégén is. Ráadásul a neten rengeteg tudásanyag ingyenesen hozzáférhető. Az ingyen közzétett tartalmak persze általában „kedvcsinálók” a pénzért árusított tartalmakhoz, vagy hirdetéseket tartalmaznak, gyakrabban pedig a tananyag egy-egy cég imázskampányának része. Mindez persze nem kell, hogy elriasszon, de jó, ha ennek tudatában vagy.

Életmód: idő, pénz és Gazdijogsi

A mobilos-számítógépes tanulási lehetőségek közül talán a Duolingo nyelvoktató alkalmazás a legismertebb. Ezzel idegen nyelveket tanulhatsz egy mesterséges intelligencián alapuló interaktív program segítségével. A szoftver felméri aktuális nyelvtudásodat, és ahhoz kínál újabb és újabb leckéket, gyakorlatokat. Asztali gépen és mobilalkalmazással is működik, utóbbi azért izgalmasabb, mert ott a mikrofon segítségével a kiejtésedet is fejlesztik a leckék. A Duolingo ingyenes, de kínál fizetős prémiumtartalmakat is: ez reklámmentes és korlátlan tesztelési lehetőséget nyújt.

Ha az alapok megvannak, és haladó szinten szeretnél gyakorolni – például angoltudásodat –, a BBC nyelvoktató podcastjai közül könnyen megtalálhatod a neked szólót, ha pedig igazi brit kiejtést szeretnél hallgatni, az English with Lucy YouTube-csatornát épp erre találták ki. Ha németül tanulnál, a Deutsche Welle ingyenes videókurzusain a kezdőtől a felsőfokig találhatsz magadnak vicces, rövid videókon és azokhoz kapcsolódó leckéken alapuló tananyagot.

A nagy cégek imázskampányaként nyújtott ingyenes online tanfolyamokra példa az enjovom.hu oldal. Itt rövid oktatóanyagok találhatók az időgazdálkodásról, a kapcsolatépítésről, de pénzügyi és jogi alapismereteket is elsajátíthatsz, mindezt egy nagy üdítőgyár támogatásával.

A fizetős tréningeket árusító cégek közül sokan – szintén egyfajta reklámként – néhány képzésüket ingyen kínálják. Az egyik ilyen például a hulladékmentes és a vegán életmódról, valamint a tudatos jelenlét meditációs technikáiról (Mindfulness) tett elérhetővé e-tananyagokat díjmentesen. Ha életmódváltáson gondolkozol vagy csak szeretnéd megérteni, mit jelentenek ezek a trendi fogalmak, hasznodra válhatnak a rövid, közérthetően összeállított oktatóvideók.

Nem magától értetődő, de hasznos a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Gazdijogsi nevű kutyatartó-tanfolyama, amely online elvégezhető modulokban kalauzol végig a kutyaválasztástól az etetés, nevelés kérdésein, ezen felül a legfontosabb állategészségügyi témákat is átveszi. Érdemes néhány órát rászánnod, mielőtt hazaviszed az új kedvencet.

Praktikum: glettelés, magaságyás, kovász

A ház körüli teendőkre nehéz szakembert találni, de ha sikerül is, a borsos ár sem garancia rá, hogy elégedett leszel a végeredménnyel. Legszívesebben magad csinálnád meg, de azt sem tudod, hogyan kezdj neki? Ebben segít tízperces videóműhelyekkel az egyik lakberendezési nagyáruház videócsatornája. A tematikus kínálatban a festéstől a burkolásig, az építkezéstől a lakberendezésig számtalan jól használható, rövid oktatófilmből válogathatsz.

Kertészeti tananyagból is nagy a kínálat: A legtöbben talán Borbás Marcsi videósorozatát ismerik: a Kertem az Egy.hu portálon fut. A műsor előnye, hogy Marcsi konyhai talentumait sem rejti véka alá, így kertészeti tippjeit főleg azoknak ajánljuk, akik a betakarítás után minőségi alapanyagként hasznosítanák is a termést. McMenemi Márk KertTV-je ma már viszonylag ritkán frissül, de a meglévők alapján is ki lehet alakítani egy olyan kertet, amitől eláll a szomszédok lélegzete. Komposztálás, magaságyás és vakondvédelem egy helyen, röviden, informatívan. Valamivel szakmaibb Megyeri Szabolcs csatornája, ahol elsősorban a különböző növényfajtákat ismerheted meg.

Kerti vagy szobanövények egyre megy, mindegyik neveléséhez találsz hasznos infót a neten

Ha inkább odabent alkotnál valami kreatívat, a legnagyobb videómegosztón a szájharmonikázástól a kenyérsütésig jó eséllyel bármihez találsz hasznos segítséget. Előbbiben például a magyar harmonikás legenda, Ferenczi György, utóbbiban pedig az ország egyik leghíresebb pékje, Szabi lehet a tanárod. Ha a varrógép használatát szeretnéd művészi szintre emelni, Eniko Mareninél érdemes elkezdeni, kezdőknek szóló hímzésoktató anyagokat pedig Bálint Juditnál vagy Antal Ágnesnél lelhetsz.

A YouTube sajátossága ráadásul, hogy ha egy témában elkezdesz videókat nézni, rengeteg hasonlót kínál majd. A lényeg, hogy ne ragadj le a videónézésnél, hanem kezd el alkalmazni a tanultakat.

Kultúra, művészet: galériák, múzeumok és tárlatvezetések a karosszékből

Ha művészeti ismereteidet fejlesztenéd, szintén egy kattintásnyira vagy a tudás kimeríthetetlen forrásától. Budai Rita művészettörténész 10-20 perces videósorozata, az Ugorj a képbe! gyorsan a kedvencévé válhat azoknak, akik értő szemmel szeretnék nézni a festményeket. Csatornáján eddig több mint hetven ismert művet elemez szórakoztató, közérthető formában.

A múzeumok és képtárak rajongóinak ajánljuk a Google művészeti és kulturális intézetének oldalát vagy alkalmazását. A techcég óriási adatbázist épít a világ múzeumainak tárlataiból, az intézet oldalán vagy appjában pedig páratlanul nagy felbontásban nézheted meg a művészettörténet klasszikusait, de olyan témákról is tartalmas összeállításokat olvashatsz, mint a japán képregények vagy az inuitok művészete. 

Csak a magyar múzeumok közül 15 gyűjteménybe pillanthatsz bele. Böngészőből vagy mobilalkalmazásként is jól használható, utóbbihoz azonban fejlettebb, 4G/5G-képes készüléket és bőkezű mobilnet-előfizetést vagy wifi-kapcsolatot javaslunk, hiszen a nagy felbontású reprodukciók betöltése adatigényes. Az oldal alapértelmezetten angol nyelvű, de a címlap alján levő fordítás-gombbal átállíthatod magyarra.

Ha magad szeretnél festeni, ahhoz is lelsz lépésről lépésre útmutatást

Ez a rövid kedvcsináló csupán azt mutatta be, hogy szinte bármiről találhatsz használható tananyagot, videót, podcastot, ha tudatosan keresel és nem engeded, hogy a túlkínálat elsodorjon. Azaz: te használd az internetet, ne az internet használjon téged!

Ez is érdekelheti