0%

Hogyan keress okosan az interneten?

utolsó módosítás: 2023. május 12. 13:28

Információk milliárdja kering az interneten, részben az ott  lévő weboldalak tartalmaként. Ebben a végtelen információs rengetegben hogyan találhatod meg leghatékonyabban, amit keresel? Ebben igyekszünk segíteni.

Hogyan működnek a keresőmotorok?

A kívánt tartalmak specifikus keresését a keresőmotorok segítik. Ezek a programok – bizonyos feltételek szerint – összegyűjtik és rendszerezik az információkat. A kulcsszó beírásával kiválogatják a megfelelő tartalmakat, és a hozzájuk tartozó információk alapján sorrendbe állítják a találatokat aszerint, hogy mennyire felelnek meg a beírt keresési feltételeknek.

Minden keresőmotor ugyanazokat a találatokat adja?

Nem feltétlenül. A keresőmotorok a keresett kifejezés alapján, az általuk használt algoritmus szerint rendszerezik a keresési eredményeket, így mindegyik saját megközelítéssel találja meg azt, amit keres. Érdemes emiatt többféle keresőoldalon is rákeresned ugyanarra a kulcsszóra. A legelterjedtebb keresőmotorok a Google, a Bing és a DuckDuckGo.

  • A Google keresőmotorját sokan a legjobbnak vélik. Olyan népszerű, hogy az emberek gyakran használják igeként, mikor azt mondják valakinek, hogy keressen rá valamire. Általában a legkülönfélébb találatokat képes megadni, illetve messze a legnagyobb oldalkatalógussal rendelkezik.
  • A Microsoft Bing keresőmotorja szintén népszerű, mivel a találati javaslatok bőséges eszköztárával rendelkezik. A továbbfejlesztett verzió már a ChatGPT mesterséges intelligencia alapú szoftvert is tartalmazni fogja. A szolgáltatás így lehetővé teszi majd, hogy a kérdésekre több párbeszédes választ kapjanak a felhasználók.
  • Az adatvédelemmel kapcsolatban aggódó felhasználók szívesen használják a DuckDuckGo-t. Ez a keresőmotor anonimmá teszi felhasználóit, így kiváló megoldás azoknak a felhasználóknak, akiket aggaszt, hogy például a Google és a Bing mennyi információt gyűjt róluk.

+ Tipp: Eredményesebb kereséseket végezhetsz speciális keresőmotorok használatával. Például a Google Scholar lehetővé teszi, hogy olyan tudományos cikkek után kutass, melyeket egy általános keresés során nehezebb lenne megtalálni. Ezenkívül a Wolfram Alpha is hasznos lehet, ha adatokra és statisztikákra van szükséged.

A keresőmotor a legrelevánsabb eredményre "törekszik"

Mi alapján alakul ki a keresési találatok rangsora?

A keresőmotor-szolgáltató weboldalak tömkelege közül válogat, hogy megfelelő tartalmat ajánljon. Közöttük a keresés eredményeként mindenképp megvalósul valamiféle rangsorolás a sajátos belső szempontrendszernek, illetve az alkalmazott algoritmusnak megfelelően.

  • A kialakult sorrend egyértelműen befolyásolja a felhasználó döntését, ugyanis jellemzően a lista első három helyén túli találatokat nem nyitják meg. Ezáltal a rangsorban elfoglalt helynek marketingértéke van, így a keresőmotor reklámozó funkciója működésbe lép.
  • A találatok sorrendjét befolyásolja továbbá a felhasználó személyes igénye is, melyet a keresőmotor törekszik szem előtt tartani, és a legrelevánsabb eredményt megadni. Ehhez azonban a keresőmotornak szüksége van a felhasználó online aktivitásának adatbázisához. Ez magába foglalja mind a keresési előzményeket, az online vásárlási szokásokat és egyéb adatokat.

Különféle veszélyes következményei lehetnek egyrészt a személyes adatok ilyen mértékű felhasználásának, másrészt az információs környezet túlzott személyre szabásának. Ez utóbbi ugyanis oda vezethet, hogy a felhasználó olyan tartalmakkal fog találkozni, amelyek az egyéni ízléséhez, érdeklődési köréhez, nézetéhez leginkább testhezállók. Mivel ez elkülönülést eredményez a különböző nézőpontokat felölelő tartalmaktól, egy ún. információs buborékba kerülhet a felhasználó. 

Igyekezz a lehető legszélesebb körben gyűjteni az információkat az adott témakörben – akár manuálisan –, ne csak a különböző algoritmusokra hagyatkozz!

Mely lépések segítik elő a találati lista szűkítését, és ezzel a hatékony internetes keresést?

  • Használj kulcsszavakat! Egyszerűsítsd le a keresőkifejezéseket, tőszavakat, ne toldalékos szavakat használj, és fogalmazz pontosan!
  • Ha nem vagy elégedett a találatokkal, próbálkozz az adott szavak szinonimájával is!
  • Alkalmazz idézőjeleket, melyekkel célzott szavakra, kifejezésekre kereshetsz rá!
  • Használj „+” jelet a keresés során, ha olyan weboldalt szeretnél találni, ahol a keresett szó legalább egyszer előfordul.
  • A keresés során használj „-” jelet, ha szeretnél kizárni bizonyos szavakat, hogy azok ne szerepeljenek a találatok között!
  • Gépeld az „OR” (vagy) szót a keresési kifejezések között! Ebben az esetben a találati lista minden olyan weblapot kiad, melyben megjelenik a teljes kifejezés, illetve a szavak külön-külön is. 
  • Adj meg speciális keresési beállításokat a böngészőprogramban! Például kiválaszthatod, melyik régióban keressen a keresőmotor. Emellett hasonlóság alapján is kereshet, hogy a megadott oldalhoz hasonló találatokat kapjon.

+ Tipp: Ne csak az első találatig nézd a keresési eredményt! Az első találati helyeken gyakran fizetett hirdetések találhatóak.

Szerző: 
Gyöngyösi Boglárka – Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Puskás Tivadar Műszaki Szakkollégium

Ez is érdekelheti