0%

Okos tippek az utazáshoz: így használd ki az online lehetőségeket

utolsó módosítás: 2023. szeptember 19. 14:11

Az okostelefonok és az internet térhódításával megváltoztak az utazási szokásaink is. Mobiltelefonunk olyan, mint Mary Poppins táskája: minden egy helyen van és minden elfér benne. Legyen az múzeumi belépő, vonatjegy, repülőgép-beszállókártya, térkép, szótár, könyv, pénztárca, de mobilod tökéletesen helyettesíti a fényképezőgépet is.

Valós úticélodat is segítheti az online tér

Gyakran utazó, rutinos okostelefon-használóként egy mobil segítségével elintézhetsz mindent, ami a tökéletes nyaraláshoz szükséges. Szállást foglalhatsz, repülő-, busz- és vonatjegyet vehetsz online, éttermet választhatsz applikáció – Tripadvisor – segítségével, sőt, foglalni is tudsz. Ahogyan a legtöbb múzeumba, kiállításra, sporteseményre, színházba, de akár a strandra is megveheted a jegyet, sorbanállás nélkül.

Érdemes már előre utánanézned, hogy milyen applikációkkal teheted könnyebbé a pihenésedet. Akár belföldi, akár külföldi úticélt választasz, jó tudni, hogy merrefelé indulj el az online térben.

Szállás

A szállásfoglalásnak ma a legegyszerűbb módja, ha azt interneten keresztül, online végzed. Sokszor a legkedvezőbb árajánlatot nem is az adott hotel oldalán találod meg, hanem akár egy akciós oldalon vagy kifejezetten az utazásra specializálódott portálokon, mint amilyen pl. a szallas.hu, a booking.com vagy a trivago.hu. Mindenképpen érdemes alaposan tájékozódnod ‒ többek között a fizetési módot, a külön adókat, az étkezést vagy éppen a lemondási feltételeket illetően. Ilyen esetben is hasznos ellenőrizni indulás előtt a telefonon a megrendelést ‒ megnyugtatva magadat ‒, és választ kapva az esetleg felmerülő kérdésekre is.

Repülő

Az már megszokott, hogy a légitársaságoknál nemcsak a reptéren tudsz becsekkolni a járatodra, hanem előre, az interneten is elvégezheted a bejelentkezési folyamatot, a beszállókártyádat pedig akár ki is nyomtathatod magadnak. Sőt! El is felejtheted a papíralapú ügyintézést, és elvégezheted az utasfelvételt mobilon, a legtöbb légitársaságnál elérhető applikáció segítségével. Ebben az esetben a beszállókártyád QR-kód formájában már ott van a telefonodon. A mobil beszállókártya feltételeiről érdemes minden esetben tájékozódni a járatot üzemeltető légitársaságnál, mert nem minden reptér tud mobil beszállókártyát kezelni. Ferihegyen ezzel nincs probléma.

Mobilodon lehet a beszállókártyád is, QR-kód formájában 

Vonat

Kötött pályán gyakran utazók jól ismerik azt az érzést, hogy „jajj, csak le ne késsem a vonatot”, „jajj, még jegyet kell vennem”. Ezt tudja kiküszöbölni az online jegyvásárlás, hazai viszonylatban a MÁV applikációja. A vonatjegy kényelmesen megvásárolható online – akár mobiltelefonról is – a belföldi vagy az átszállás nélkül elérhető, népszerű külföldi célpontokra. Ráadásul online vásárlás esetén a pénztári árhoz képest 10 százalék kedvezmény is igénybe vehető. Az elektronikus jegy személyhez kötött, kizárólag a rajta feltüntetett személy utazhat vele, a megadott útvonalon. A jegy ellenőrzésekor a személyazonosságot és a kedvezményre való jogosultságot igazolni kell, és a vásárláskor megadott igazolványokat is be kell mutatni. De mindez egyszerű és kényelmes, ráadásul, ha az utazás mégsem történik meg, a jegy visszatérítése is megoldható online – az applikáción keresztül. Ugyanez a buszokra alkalmazva – itthon és külföldön is a legtöbb helyen – már jól működik. Olaszországban például van olyan járat, ahol csak az online jegy érvényes, és nem is tudjuk máshol megvásárolni, mint a trenitalia.com oldalán vagy az azonos nevű applikációban.

Belépőjegyek

Itt a kulcsmondat: „Kerüld el a sorban állást!” Rendkívül fárasztó tud lenni, ahogy akár a tűző napon araszolgatsz a jegypénztár felé, hogy bejuss egy kiállításra, múzeumba vagy épp’ a strandra. Számos esetben online jegyvásárlóként a bejutásnál előnyt is élvezhetsz, illetve a népszerű turistalátványosságok esetén sem kell aggódnod, beférsz-e aznap, ha már ott van a telefonodban –  az általában időkapuban érvényes –  jegy. A múzeumok ráadásul online is rengeteg lehetőséget nyújtanak. A Covid-19 világjárvány idején kifejlesztett virtuális séták és tárlatvezetések sok helyen megmaradtak. Így érdemes akár online megtekinteni a Szépművészeti Múzeum virtuális kiállításait vagy megtudhatod, milyen kincseket rejt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár vajdahunyadvári épülete. 

Sorbanállás helyett: jegyvásárlás a neten

Az Iparművészeti Múzeumban 2021 februárjától podcast sorozat is indult Tárgyeset címmel, ahol érdekes beszélgetéseket hallgathatunk. Ugyanígy hasznos lehet online jegyet vásárolni koncertre, színházba vagy sporteseményre. Ilyenkor célszerű direktben felmenni a szervező intézmény honlapjára, de akár a nagyobb jegyirodák oldalán is szétnézhetünk. Hazai viszonylatban ilyen a jegy.hu, a jegymester.hu vagy az eventim.hu.

Evés, ivás, beszélgetés

Éttermek esetében sem érdemes kihagynod az online foglalást. A legtöbb helynél már saját online foglalási rendszer működik, de ugyancsak sokan e-mail vagy közösségi médiás elérhetőséget adnak meg, ahova viszont – többnyire – egy órán belül érkezik is a visszaigazolás. Másik hasznos segítség még – főleg külföldi utazás esetében – a fordító appok használata. A nagy klasszikus a Google Translate. Az alkalmazás több mint száz nyelven „tud‟, ingyenes és gyakorlatilag minden típusú eszközzel kompatibilis. Nagy előnye, hogy képeket is felismer, így utazásod során, ha olyan táblát, feliratot látsz, amit nem ismersz, csak le kell fotóznod, és a Translate már fordítja is. De hasonlóan megbízható program az iTranslate, amely kilencven nyelvről és nyelvre fordít, de a Voice Translator Free is hasznos segítség lehet.

Fő a kikapcsolódás

A nyaralás alatt ne feledd el, hogy ezt az időt a pihenésre szánod! Ha a telefon a kezedben van, óhatatlanul ránézel az e-mailekre, a hírekre, de akár a közösségi média is megzavarhatja a nyugalmadat. Ezeknél már indulás előtt kikapcsolhatod az értesítéseket – sőt egyes applikációkat le is lehet zárni, hogy biztosan ne ess kísértésbe – és az online adta lehetőségeket ne munkára, hanem inkább idő- és pénzspórolásra fordítsd! 

Ez is érdekelheti