0%

Akkor is vannak jogaid, ha online vásárolsz

utolsó módosítás: 2022. október 18. 17:41

Az online vásárlás egy olyan adásvételi tranzakció, ami a kereskedő és a vásárló egyidejű jelenlétének hiányában születik meg. A vásárló jellemzően az eladó által üzemeltetett internetes áruházban, másnéven webshopban vásárol. Ez időtakarékos, kényelmes és gyakran már sokkal olcsóbb módja a termékek beszerzésének, mintha bejárnád valamelyik plázát vagy szupermarketet. De mi a teendő, ha probléma merül fel a megrendelt termékkel, esetleg nem olyan, amilyet szerettél volna?

Két hetes elállási jogod van

A termék kézhezvételétől számítva 14 napod van arra, hogy bármilyen indoklás nélkül elállj a vásárlástól. Persze vannak kivételek, melyekre ez a szabály nem vonatkozik: például romlandó áru, egyedi rendelésre készített termék, koncertjegy, repülőjegy vagy higiéniai termékek, felbontás után. Ezért fontos, hogy mielőtt rendelsz, mindig olvasd el a webáruház visszaküldéssel és elállással kapcsolatos információit, hogy ne érjen később meglepetés. 

Sokan nem tudják, hogy ki lehet-e próbálni a terméket a 14 napos elállási idő alatt, hiszen a közhiedelem az, hogy ha nem eredeti a csomagolás, nem veszik vissza. A valóság az, hogy ki lehet próbálni, hiszen csak így győződhetsz meg arról, hogy a termék azt nyújtja, amit elvársz tőle. Tehát, a csomagolás felbontása és a termék kipróbálása nem vezet az elállási jog elvesztéséhez. Fontos ugyanakkor, hogy a kipróbálást követően olyan hiba miatt nem állhatsz el a vásárlásodtól, melyet te magad okoztál!

Vásárlás előtt tájékozódj!

A Fogyasztóvédelmi Hatóság ajánlása szerint fontos, hogy még a termék megrendelése előtt a lehető legtöbb információnak utánanézz a kereskedőről és a vásárlás feltételeiről. Ehhez alaposan olvasd el a weboldalon közzétett általános szerződési feltételeket. Azt is tanácsolják, hogy ha olyan weboldalról rendelsz, amit még nem ismersz, először egy kisebb értékű (pár ezer forintos) terméket rendelj csak, ugyanis így meggyőződhetsz az oldal valódiságáról és a termékek minőségéről, valamint arról, hogy a kereskedő betartja a szállítási feltételeket. Amit a próbavásárlás során célszerű szem előtt tartani: kapsz-e számlát, és a számlán a weboldalon feltüntetett ár és szállítási díj szerepel-e, a termékhez érkezik magyar nyelvű használati-kezelési útmutató. Persze egyetlen rendelés önmagában nem garantálja a kereskedő megbízhatóságát a jövőbeli rendelések tekintetében, azonban, ha az első tapasztalatok jók, már bátrabb lehetsz.

Ha a megrendelt termékek mégsem érkeznek meg, akkor a fogyasztóvédelmi hatósághoz, békéltető testülethez fordulhatsz vagy akár közvetlenül a bíróságra is mehetsz. Ehhez persze tudnod kell annak a cégnek az adatait, akitől vásároltál. Ha külföldről, de az Európai Unió területéről vásároltál, az Európai Fogyasztói Központtól is kérhetsz segítséget. Ez az Unió által felállított szerv, amely minden országban jelen van és segíti a fogyasztókat. 

Vásárlási problámáiddal megkeresheted a fogyasztóvédelmet

Ügyelj rá, milyen honlapról vásárolsz!

Noha online jóval könnyebben és kényelmesebben juthatsz hozzá a kinézett termékekhez, fontos, hogy körültekintően intézd vásárlásaidat, hiszen sok megtévesztő hirdetésbe vagy weboldalba futhatsz bele.

Néhány könnyen alkalmazható tipp a csalók elkerülése érdekében:

  • Vizsgáld meg a terméket kínáló weboldalt! Ha nem találsz kapcsolati adatokat, elérhetőséget (e-mail-címet, telefonszámot, telephelyet) vagy panaszbejelentésre lehetőséget, az gyanúra adhat okot.
  • Mindig legyen gyanús, ha a termék ára jóval a piaci ár alatt van! Próbálj meg több forrásból informálódni, más weboldalak által is forgalmazott termék árának összehasonlításával vagy akár az Árukeresőn való tájékozódással.
  • Keress a megvásárolni kívánt termékről több irányból képet vagy videót – különösen akkor, ha használt terméket vásárolsz magánszemélyektől. Ezzel elkerülheted a rejtett hibák leplezését, vagy azt, hogy az elkövető más eladók képeinek a felhasználásával éljen vissza. Ha a hirdetésben nincs, vagy nem megfelelő a kép, kérj e-mailben, üzenetben, mielőtt vásárolsz!
  • Házhozszállítás esetén az előre utalás helyett válaszd az utánvét lehetőségét!
  • Érdemes figyelni az eladó minősítését, magánszemély esetén az oldalon történt regisztrációjának idejét is. A frissen regisztrált „előéletmentes” eladó olykor gyanús lehet.

Ezen egyszerű szabályok betartásával hatalmas lépést tehetsz a biztonságos online vásárlások felé.

Ez is érdekelheti