0%

Ezért érdemes digitális pénztárcát és virtuális bankkártyát használnod

utolsó módosítás: 2022. október 20. 15:20

A digitális pénztárcák olyan alkalmazások, amelyek úgy igyekeznek kihasználni az okostelefonok adottságait, hogy helyettesítik a valódi pénztárcákat, és a telefonod segítségével több pénzügyi terméket és szolgáltatást adnak a kezedbe. Tárolhatsz bennük ajándék- és hűségkártyákat, jegyeket, kuponokat, iratokat, sőt, akár még digitalizált slusszkulcsokat is. Emellett pedig virtuális bankkártyádat is beleteheted, ami pontosan ugyanazt a funkciót látja el, mint a valódi, csak digitalizált formában, a „telefonban lakik.”

Mi a digitális pénztárca előnye?

Egy szóban: a kényelem. Ma már lényegében mindenhol fizethetsz bankkártyával (legyen szó fizikai vagy virtuális üzletekről, webshopokról), ami jóval egyszerűbb, mint korábban a készpénzes fizetések, ám mégiscsak szükségessé teszik, hogy nálad legyen a bankkártyád. A digitális pénztárcák egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal kevesebb fizikai irat és információ kísér a hétköznapokban. Ha mindent elérsz a telefonod segítségével (mely egyébként is jó eséllyel nálad van, bárhova is mennél), akkor nem kell észben tartanod, hogy mit hoztál el vagy mit felejtettél otthon, ahogy azon sem kell izgulnod, hogy hátrahagysz egy hitelkártyát az ATM-ben. Sőt, többé attól sem kell félned, hogy az egész tárcádat elhagyod.

Azzal azonban, hogy minden egy helyen van, könnyebb másoknak is megkaparintani ezeket az adatokat. Fontos, hogy megfelelő jelszóval, ideális esetben biometrikus azonosítással (arcfelismerés, ujjlenyomat-olvasó) lásd el digitálispénztárca-applikációdat. Készülékeidet is kellő mértékben védd – lopás, elvesztés esetén pedig mielőbb tiltsd le –, mert azokon keresztül egyszerűbben elérhetik forrásaidat az illetéktelenek.

Milyen digitálispénztárca-applikációk léteznek?

Számos digitális pénztárca érhető el hazai és nemzetközi szinten is. Az Apple-termékekkel rendelkező felhasználók a cég saját applikációját, az Apple Payt használhatják a legkönnyebben, míg az Android felhasználók számára a Google Wallet jelentheti a kényelmes megoldást. 

Emellett különösen népszerű a Simple alkalmazás, mely számos, extra kényelmi funkcióval segít mind az iOS, mint az Android operációs rendszeren: a közlekedési mobiljegy, csekkbefizetés, biztosításkötés mellett a színház- és mozijegyvásárlás, közterületi parkolójegy és az autópálya-matrica vásárlása is megtalálható benne. A Simple minden szolgáltatásával teljes megoldást nyújt, az adott termék kiválasztásától, annak megvásárlásán keresztül egészen a jegyek tárolásáig. 

Hogy működnek a virtuális kártyák?

Ezek a pénztárcák az okostelefonok különböző vezeték nélküli adottságait alkalmazzák ahhoz, hogy biztonságosan közvetítsék a tranzakciós adatokat a készülék és a fizetés helye között – igénybe veszik tehát a Bluetooth, a mobil- vagy WiFi-hálózatokat és a mágneses jeleket egyaránt. Jellemzően három tipikus fizetési módot tesznek lehetővé: 

  1. A QR-kódok esetében az eszköz kamerájával és a tárca szkennelési rendszerével lehet vezérelni a fizetést.
  2. Az NFC-technológia lehetővé teszi az adatátvitelt két egymáshoz közel lévő készülék között elektromágneses jelekkel. Az NFC-rövidítés („Near Field Communication”, azaz közeli kommunikáció) az eszközök közelségére utal, mely alapfeltétele a tranzakció sikerének. 
  3. A digitális pénztárcák által használt harmadik technológiatípus az MST, ami a kártyalehúzás mágneses elvét alkalmazza, csak ebben az esetben a telefonok generálják ezt a titkosított mezőt, nem a kártya és a terminál találkozása. 

A pénztárcádban tárolt információk a terminálon keresztül jutnak el a fizetésfeldolgozókhoz, átjárókhoz, jelbefogadókhoz, illetve egyéb érintett harmadik felekhez, hogy a bankhálózat által az intézmények lebonyolíthassák a tranzakciókat. Egyes digitális pénztárcák már arra is alkalmasak, hogy kriptovalutával fizessünk, melyet az aktuális valutaérték szerint váltanak a tranzakciókhoz.

Ez is érdekelheti