0%

Szoftverek pénzügyeidhez – ismerd meg a fintechet!

utolsó módosítás: 2022. október 20. 14:09

A fintech a „financial technology”, azaz pénzügyi technológia szavak összevonásából született, és minden olyan szoftverre utal, amelynek célja javítani és automatizálni a pénzügyeket a vállalatok és fogyasztók számára. Ide tartoznak az olyan egyszerű online pénzküldési felületek, mint a PayPal, de érthetjük alatta a titkosított tranzakciókkal operáló, összetett blockchain, azaz blokklánc hálózatokat is.

Mégis mire való a fintech?

A „fintech vállalat” olyan vállalkozásra utal, ami innovatív technológiával változtatja meg, bővíti ki vagy teszi automatizálttá a pénzügyi szolgáltatásokat. Ilyen előremutató megoldások: a mobilbankolási vagy a közvetlen fizetési rendszerek (mint például a Revolut), vagy a kriptovalutákat (talán legismertebb a Bitcoin) érintő fejlesztések vagy kereskedelmi programok is. A fintech elsődleges célja könnyebbé és gyorsabbá tenni a pénzügyi tranzakciós folyamatokat, akár úgy, hogy elérhetőbbé, egyszerűbbé és általánosan megfizethetőbbé teszi azok menetét, vagy úgy, hogy komplex eszközökkel, adatkezeléssel, titkosítással biztonságosabb alternatívát nyújt. Mindezt jellemzően felhasználóbarát módon teszi, alkalmazkodva a digitális térben már otthonosan mozgó felhasználók igényeihez. Kicsit leegyszerűsítve tehát vagy újfajta pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak, vagy már létező szolgáltatásokat tesznek elérhetőbbé, és teljes mértékben digitálissá. 

A legnépszerűbb fintech cégek 

A Revolut egyetlen felületen kezeli az összes bankszámlát,  és ezt egészíti ki plusz szolgáltatásokkal. Mivel nem banki szolgáltató, a saját meglévő bankszámláinkon keresztül, illetve egyes szolgáltatásoknál a Revoluttal szerződésben álló bankokon keresztül történik a pénzügyi teljesítés.

Az ilyen alkalmazások a készpénztől egyre csak függetlenedő társadalomra építenek, ahol könnyen, akadálymentesen és gyorsan lehet utalásokat végrehajtani anélkül, hogy ismerned kellene a másik fél bankszámlaszámát – elegendő ugyanis csak a felhasználónevét vagy a telefonszámát tudnod, és máris kiegyenlítheted tartozásodat vagy fizetheted közösen a számlát. 

Itthon ugyan még kevésbé ismert, de világszinten már nagyon felkapott szolgáltatás a Wealthfront. Ez egy vagyonkezelő alkalmazás, amely pénzügyi tanácsokat nyújt a beállított céljaid alapján. Algoritmusokkal és a direkt erre a célra fejlesztett szoftverrel alakít ki számodra befektetési portfóliót anélkül, hogy neked pénzügyi tanácsadóhoz kellene fordulnod és fizetned az ő szakértelméért. A Wealthfront a beállításaink alapján automatikusan fektet be, illetve igazítja úgy a befektetéseket, hogy figyelembe veszi az igényeket, célokat és piaci feltételeket. Az automatizáció rugalmassá és gördülékennyé teheti a folyamatot, de mindenképpen ügyelj arra, hogy ne add át a teljes vagyonodat egy gépi rendszernek, és kísérd figyelemmel a befektetéseket az applikáción belül!

Előnyök és hátrányok

A fintech szolgáltatások használata egyre nagyobb teret nyer. A Forbes felmérése szerint már az amerikai emberek  68 százaléka hajlandó nem hagyományos, tehát nem pénzügyi és nem banki intézmények által fejlesztett pénzügyi eszközöket használni. A legtöbben azért használják ezeket előszeretettel, mert sokak számára extra díjak vagy költségek nélkül tettek elérhetővé olyan lehetőségeket, amiket eddig csak kifejezetten hozzáértők vagy erre szakosodott felhasználók végezhettek. Kétségtelenül fontos, hogy a digitális világban látott fejlődés a pénzügyeket is könnyebbé és innovatívabbá tegye, ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni: a fintech egyik nagy kockázata, hogy az új szolgáltatások nem biztos, hogy ugyanazon biztonsági és szabályozói, felügyeleti előírások alapján működnek, mint a klasszikus pénzintézetek. 

Fintech trendek

Az elmúlt években a digitális bankolás rohamos elterjedése, a blokklánc, valamint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás voltak a meghatározó trendek a fintech terén. 

A fintech célja könnyebbé és gyorsabbá tenni a pénzügyi tranzakciós folyamatokat

A digitális bankolás (akár asztali számítógépen, akár mobilapplikáció segítségével) egyszerűbb, mint valaha, a felhasználók nagy része ügyleteit digitális bankokon keresztül intézi, legyen szó a pénzük kezeléséről, hiteligénylésről és -befizetésről vagy biztosítás kötésről. Egyre elterjedtebb a virtuális bankkártyák használata, valamint a mobillal történő, érintéses fizetés is: ma már a pénztárcánkat sem kell elővenned a kasszánál, ha nem szeretnénk. 

A blokklánc egy bonyolultabb jelenség, de rohamos terjedése miatt érdemes megismerni az alapokat. A blokklánc decentralizált tranzakciókat nyújt a felhasználóknak, kormányzati vagy egyéb külső beavatkozástól függetlenül. Központja egy olyan adatbázis, melynek tartalma minden résztvevő felhasználónál jelen van. Ezeket az összecsoportosított adathalmazokat nevezzük blokkoknak (innen a „block”, azaz blokk). A tárolási korlát elérésekor egy új következik, ami kapcsolódik az előzőhöz, ezáltal egy láncot alkotnak (innen a „chain”, azaz lánc). Mindegyik blokk után egy időlenyomat is készül, így az adatokra idővonalakként is tekinthetünk. Mivel a résztvevők minden tagja rendelkezik az információkkal, minden egyes tranzakció összeköttetésben van a felhasználók adatbázisaival, így gyakorlatilag lehetetlen hamisítani. Az összevetést végző számítógépek jutalmat kapnak, ami mozgatja a belső gazdaságot és segíti a technológia terjedését.

A mesterséges intelligenciákkal és a gépi tanulással az automatizált szisztémák roppant szerteágazók, de egy közös bennük: évről évre egyre kifinomultabbá válnak, hatékonyabb szolgáltatásokat garantálva és eredményesebben kiszűrve a csalásokat. A technológiák elterjedésével egyre inkább szerves részeivé válnak a pénzügyeknek is.

Ez is érdekelheti