0%

Kártyaadatok mentése – kényelmes funkció vagy veszélyforrás?

utolsó módosítás: 2022. október 18. 18:07

Online vásárlás esetén lehetőségünk van arra, hogy elmentsük a bankkártyánk adatait a böngészőben, a webáruházakban létrehozott személyes profilunkban vagy egy fizetési szolgáltató felületén. A kényelemnek azonban ára van, hiszen az adatok rögzítése komoly biztonsági kockázattal jár.

Hol menthetjük el a kártyaadatainkat online fizetéskor?

Amikor vásárlóként fizetést kezdeményezünk egy webáruház internetes oldalán, a bankkártyás fizetési mód kiválasztását követően átkerülünk a pénzügyi/fizetési szolgáltató biztonságos kommunikációs csatornával ellátott fizetőoldalára. A fizetéshez a kártya számát, lejárati idejét és (a kártya hátoldalának aláírás csíkján található) háromjegyű érvényesítési kódot (CVC/CVV kód), valamint a bankkártya tulajdonosának nevét szükséges megadnunk. A tranzakció indításával a kártya valós idejű banki engedélyezésen megy keresztül, ahol a kártyaadatok eredetiségét, a fedezetet és a vásárlási limitet ellenőrzik. Ha minden adatunk megfelelő, a fizetendő összeget a számlavezető (kártyakibocsátó) bankunk zárolja a kártyánkon. 

Rendszeres online fizetések esetében több lehetőségünk is van a kártyaadataink tárolására. Elmenthetjük őket a böngészőben, online fizetési szolgáltatók felületén, valamint a webshopokban, applikációkban is. Mindegyik esethez tartozik valamilyen védelem, sajnos ezek azonban nem kijátszhatatlan rendszerek: az adataink csalással viszonylag könnyen átvehetők, eltulajdoníthatók, feltörhetők. Ezért a legkisebb esélyt sem érdemes megadni a kiberbűnözőknek – inkább ne mentsük el kártyaadatainkat! 

Inkább ne mentsük el kártyaadatainkat!

A biztonságos internetes vásárlás szabályai

 • Ellenőrizzük a weboldalt, amelyen vásárolunk, hogy mennyire megbízható, hiteles!
 • Figyeljünk arra, hogy a fizetőoldal valamilyen módon titkosított legyen!
 • Soha ne adjunk meg PIN-kódot internetes vásárlás során (hiszen erre ott semmi szükség)!
 • Használjunk virtuális kártyát vagy többfaktoros banki ellenőrzést (az internetes biztonsági kódot, melyet SMS-ben vagy a mobilbank applikációban kapunk)!
 • Állítsunk be vásárlási limitet bankkártyánkhoz!
 • Sose mentsük el a böngészőben, webshopban a kártyánkhoz tartozó 3 jegyű CVV-kódot!
 • Ne adjunk meg érzékeny információkat olyan szolgáltatóknak,
  amelyek közvetlenül hozzáférnek bankkártyánk adataihoz, 
  nem biztosítják a kétlépcsős azonosítás lehetőségét, 
  a fizetésnél nem irányítanak át egy online banki szolgáltatásra.

Használjunk virtuális bankkártyát!

Egy kutatás szerint a magyar lakosság 85 százaléka legalább hetente egyszer rendel valamit az interneten. Csökkenthetjük az online vásárlással járó kockázatot, ha virtuális bankkártyát használunk. Amikor a neten keresztül fizetünk, ennek a virtuális kártyának az adatait adjuk meg, amelyre előzetesen csak akkora összeget utalunk, amelyre az adott tranzakcióhoz szükségünk lesz. Virtuális bankkártyát a velünk szerződésben álló, folyószámlánkat kezelő pénzintézetnél, a legtöbb számlacsomaghoz igényelhetünk. 

Léteznek egyszer használatos virtuális kártyák is (például a Revolutnál), ami a virtuális kártyát és az egyszer használatos biztonsági kódot kombinálja. Ennek működése egyszerű: az adott pénzintézet vagy szolgáltató a tranzakciót követően megsemmisíti a virtuális kártyánk adatait, majd helyette egy újat generál, melyet a következő vásárláskor használhatunk ugyanígy. 

Virtuális bankkártyával csökkenthetjük az online vásárlás kockázatát

A szolgáltatás a legtöbb esetben egy kattintással, és extra költség nélkül aktiváltható, külön teendőnk nincs. Ezután az applikációban mindig az aktuálisan használható kártya adatait láthatjuk.

Azért biztonságos ez a szolgáltatás, mert:

 • hiába próbálkozik esetlegesen beférkőzni a csaló közénk és az internetes kereskedő közé, hogy lemásolja a kártyaadatunkat, azt nem tudja többet felhasználni,
 • jobban kontrollálhatjuk a költéseinket, tudatosabban vásárolhatunk.

Az egyszer- vagy többször használatos virtuális bankkártyákkal kapcsolatos lehetőségekről érdeklődjünk bankunknál vagy a különböző pénzügyi szolgáltatóknál!

További pénzküldést/fizetést nyújtó internetes szolgáltatások

A bankunk és a kereskedő közötti pénzmozgáshoz igénybe vehetünk egy online fizetési szolgáltatót is, például PayPal, SimplePay, Apple Pay, George App. Első alkalommal rögzítenünk kell a fizikai vagy virtuális bankkártyánk adatait, amellyel egy jelszóval védett, privát fiókot hozunk létre. Ezután minden – a kiválasztott pénzügyi szolgáltatóval partnerségben álló – webshopban gyorsan és biztonságosan intézhetjük a kifizetést.

Az interneten elérhető pénzküldő alkalmazásokkal intézhetjük a pénzügyeinket, legyen szó hagyományos kártyás fizetésről, előzetesen elmentett kártyával való fizetésről vagy azonnali utalásról. De ezek használata is kizárólag kétfaktoros azonosítással ajánlott, tehát a fizetési kérelmeket egy másik eszközön is jóvá kell hagynunk a sikeres és biztonságos tranzakció érdekében.   

Talán a legismertebb ilyen szolgáltató, a PayPal nemzetközi rendszerét világszerte majdnem 200 millió ember használja, idehaza pedig a SimplePay az egyik legelterjedtebb pénzküldő alkalmazás. A SimplePay online fizetési rendszer 2015 óta biztosít internetes bankkártyás fizetési lehetőséget, ma már közel 17000 webshopban találkozhatnak ezzel a fizetési felülettel a vásárlók. 

Regisztrációnk után elegendő e-mail-címünkkel és jelszavunkkal belépnünk, nem kell újra és újra megadnunk pénzügyi adatainkat. Minden tranzakciót a legfejlettebb adattitkosító technológiákkal tesznek biztonságossá. Rendkívül fejlett csalás elleni védelmet alkalmaznak: minden tranzakciót folyamatosan monitoroznak az adathalász e-mailek és a személyes adatok eltulajdonításának megakadályozása érdekében.

A PayPal további hasznos funkciója, hogy amennyiben problémánk merül fel a vásárlás folyamán – például nem érkezik meg vagy nem felel meg a küldött áru az eladó leírásának –, bizonyos feltételek mellett akár vissza is kaphatjuk a pénzünket.

A SimplePay instant transzfer szolgáltatásával három fizetési mód válik elérhetővé: QR-kód vagy deeplink (automatikus mobilbanki átirányítás) segítségével mindössze pár kattintással jóváhagyhatjuk az előre kitöltött utalási adatokat vagy netbanki felületükre belépve utalhatunk.

A George App és az Apple Pay szintén biztonságosabb megoldás, mintha csak a böngészőben, webshopban tárolnánk a bankkártyánk adatait. De ezeknek a használata is kizárólag kétfaktoros azonosítás mellett igazán biztonságos. 

Ez is érdekelheti