0%

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnod

utolsó módosítás: 2023. augusztus 29. 13:40

Attól, hogy aktív internethasználóvá váltál, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanod. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatsz vele. Pár kattintással hosszú sorban állásokat, cipekedést, feleslegesen megtett utakat takaríthatsz meg.

Csekkbefizetés otthon iCsekkel

Bár léteznek teljesen papírmentes, online eszközök, amellyel már a papíron érkező csekket is elfelejtheted, a csekkekhez ragaszkodva is megspórolhatod a sorban állást és a postai nyitva tartáshoz való igazodást a Posta iCsekk alkalmazásával. Az applikációt mobilra vagy tabletre letöltve a csekken látható QR-kódra kell irányítanod a kamerát, és azonnal kártyás fizetéssé alakítja a csekkbefizetést. A kártyaadataidat megadva már csak jóvá kell hagynod a tranzakciót, és be is fizetted a csekket.

Tipp: Telepítés után regisztrálhatod a kártyaadataidat, így a jövőbeni használatok alkalmával nem kell az összes bankkártyaadatot újra és újra felvinned. Fizetés után pedig hasznos, ha megjelölöd a csekken, hogy azt már befizetted.

Az alkalmazást bármilyen készüléktípusra letöltheted innen.

Útvonaltervezés térképalkalmazásokkal

Hol a legközelebbi bevásárlóközpont, és hogy juthatsz el oda a legkényelmesebben? Nyitva van még a drogéria? Hétvégén ritkábban jár a busz? A Google térkép keresőjén keresztül minderre választ kaphatsz. Akár autóval, akár gyalog, akár közösségi közlekedéssel jársz, a térkép segít: kiszámolja, hogyan juthatsz el a leggyorsabban és legegyszerűbben a kiválasztott helyre, de ismeri az intézmények és üzletek nyitvatartási idejét, így akár azt is megtudhatod, érdemes-e még elindulnod. Android készülékekre a Google térkép, Apple eszközökre az Apple Maps a leggyakoribb térképalkalmazás.

Tipp: A kedvenc helyeidet, útvonalaidat megjelölhetjed és elmentheted, így akár egy kattintással előhívhatod és megnézheted, mikor indul a következő busz, troli vagy villamos, mikor kell útnak indulnod és mikor érkezel meg.

Akár autóval, akár gyalog, akár közösségi közlekedéssel jársz, a térkép segít

Közösségi közlekedés

HÉV vagy vonat – egyre megy, ma már az aktuális menetrend alapján percre pontosan megtervezheted a közösségi járműveken való utazásod. A fővárosban tömegközlekedőknek hasznos lehet a BKK Budapest GO alkalmazása is, amely szintén letölthető Android- és Apple-verzióban is, és nemcsak útvonaltervezésre, de jegy- és bérletvásárlásra is használható. 

Időjárás-jelentés bárhol, bármikor

Nem kell megvárnod a híradó időjárás-jelentését vagy keresgélni a híroldalak menüpontjai között, ha egy meteorológiai alkalmazást telepítesz: az Országos Meteorológiai Szolgálat Meteora (Android verzió ittApple itt) nevű applikációja mellett akár az Időkép vagy a Köpönyeg alkalmazások is kiválóak, elég indulás előtt ráböknöd, és már tudod is, kell-e aznap az esernyő vagy a sapka.

Tipp: Android készülékeken a Meteorához és az Időképhez beállíthatsz úgynevezett widgetet is, ami egy kis információs ablakot helyez el a készülékünk kezdőképernyőjén, amely ikonokkal mutatja az aktuális időjárást.

Mobil növényhatározó fénykép alapján

Milyen szép virág! Vajon, hogy hívják? – Ha szeretnéd egy kirándulás vagy csak egy séta alkalmával megtudni egy-egy növény nevét, akkor nélkülözhetetlen segítség lesz a PlantNet növényhatározó alkalmazás, amellyel egy fotó alapján megtudhatod, mi mellett sétáltál el. Az alkalmazás két irányban is segít: feltöltött képeinkből ugyanis egy nemzetközi tudóscsoport vizsgálja az egyes növényfajok elterjedtségét, így segíthetjük a kutatók munkáját is. Az Android verziót itt, az Apple-t itt  találhatjuk meg.

Tipp: Kipróbálhatod ugyanezt madarakkal is: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájaként létrejött határozó azoknak készült, akik szeretnék megtudni, milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, az itatón. Magyarország első mobiltelefonos madárhatározóját Android telefonhoz innen, az iPhone-hoz pedig innen töltheted le. Az alkalmazás az alábbi funkciókkal rendelkezik: madárhatározás, madárlexikon, megfigyelés rögzítése, játék, adatfeltöltés a Madáratlasz Programba (MAP), az app tartalma: 367 madárfaj, 547 illusztráció és 203 hang.

Aki a virágot szereti... Növényhatározó alkalmazás a telefonban

Természetesen a fenti kedvcsináló tippek csak töredékét adják mindannak, amiben a világháló alkalmazásai a segítségedre lehetnek.

Ez is érdekelheti