0%

Hogyan fotózz és videózz mobiltelefonnal?

utolsó módosítás: 2023. április 17. 12:02

Régebben a fényképezéshez és mozgóképek készítéséhez kamerákat használtak. A technológia rohamos fejlődése következtében azonban a mobiltelefonok egyre jobb minőségű álló- és mozgóképek rögzítésére lettek alkalmasak. Egyre könnyebb jó minőségű képanyagot létrehozni. Összeszedtük a legfontosabb gyakorlati szempontokat, ami meghatározza a kép vagy videó minőségét.

Kameraválasztás

Okostelefonod kamera alkalmazását többféleképpen is megnyithatod. Egyrészt kiválaszthatod az alkalmazások közül, de használhatod a zárolási képernyőn található kamera ikont is, illetve IOS operációs rendszerű készülékeden balra húzva a zárolási képernyőt, míg Android esetében kétszer megnyomva a bekapcsológombot is elérheted a fényképezőgépedet. 

A megnyitott alkalmazásban kiválaszthatod, hogy a hátlapi vagy az előlapi kamerát használod, illetve azt, hogy fotó- vagy videófelvételt készítenél. A fényképek esetében az alap fotóbeállítás mellett speciális képeket: például portrét és panorámát is készíthetsz. Az portré mód úgy emeli ki az előtérben szereplő arcot, hogy közben enyhén elmossa a hátteret, a panoráma pedig egy nagyon széles – az emberi szem látószögénél jóval nagyobb – képet készít. Videófelvétel esetében a készülékek többsége képes a normál sebességű mellett lassított és gyorsított felvételek készítésére is.

Ínycsiklandozó ételfotót széles látószöggel vagy makróval készíthetsz

Mire képesek az újabb készülékek kamerái?

Az újabb mobiltelefonok már gyakran több hátlapi kamera lencsével is rendelkeznek: főkamera, ultraszéles látószögű, makró stb. Ezek abban különböznek egymástól, hogy hány megapixelt képesek rögzíteni (például 12, 24, 48, 50), széles vagy ultraszéles látószögűek-e, illetve egyes készülékeken makró- és telefotókamera is található. Az ultraszéles látószögű lencsék domborúak és nagy látószögük miatt tágasabb tér „fér” rá a képre. A makrókamera segítségével pedig a rendkívül közeli dolgokat örökíthetjük meg. Egyes készülékek nem használnak külön makrókamerát, mert a főkamerájuk látja el ezt a funkciót is. Telefotó készítése során a távoli dolgokat felnagyítva láthatod – ez optikai nagyítással, lencsékkel történik. 

A modern telefonok szkennelésre is alkalmasak

  • iPhone esetében a Jegyzetek alkalmazásban, egy jegyzet szerkesztése közben, ha ráböksz a kamera ikonra, megjelenik a lehetőség dokumentum szkennelésre, ami pont úgy történik, mint egy fényképezés.
  • Az Android rendszert futtató telefonoknál a Google Drive alkalmazást megnyitva a hozzáadás menüpontban találhatod a dokumentum szkennelést.

„Itt repül a kismadár” –  Hogyan lehet a jó fotóból még jobb?

Az egyre okosodó telefonok nemcsak a szelfikészítésben, hanem az utómunkában is jeleskednek: számos jól használható előbeállítás segíti az felvételeid testreszabását. Egy varázsló automatikusan javítja a felvétel fény beállításait, a legtöbb esetben érdemes rá hagyatkozni. Ezen felül különböző szűrőbeállítások (élénk meleg, drámai hűvös, noir fekete-fehérbe fordítás stb.) állnak rendelkezésedre. Ha a nagyobb önállóságot választod, manuális képkorrekciót is választhatsz (expozíció, élesség, csúcsfények, árnyékok, kontraszt, fényerő stb.). Az elkészült fényképet méretre vághatod, hogy a választott téma minél tökéletesebben érvényesüljön.

Videókészítés okostelefonnal

Egyre komolyabb, már-már moziminőségű videófelvételeket készíthetsz mobiltelefonnal. Az, hogy egyszerre milyen hosszú videó rögzítésére vagyunk képesek, függ a telefon memóriájának méretétől, a kép felbontásától és attól, hogy a készülék mekkora maximális hosszúságú videót enged készíteni. A Samsung Galaxy modellek például mindösszesen 10 percnyi videófelvétel készítését teszik lehetővé, míg másik Android telefonok akár 30 perces felvételt is képesek készíteni. Az iPhone mobiltelefonok akár 2-3 órányi videófelvételt is készíthetnek.

A videófelvételek alapvetően – akár sztereó – hanggal készülnek, azonban az Android telefonok esetében a kamera beállításoknál kikapcsolhatod a hangfelvételt. Az iPhone felhasználók a már elkészített felvételt szerkeszthetik, és ott távolíthatják el a hangot. 

Mit jelent a 4K HDR?

A 4K azt jelenti, hogy vízszintesen megközelítőleg 4000 db pixel a kijelző felbontása. A HDR (High Dynamic Range), azaz nagy dinamikatartományú felvétel készítés során a készülék több felvételt készít a tárgyról különböző expozíciós szinteken, majd kombinálja azokat, ezáltal egy sokkal szebb és még nagyobb dinamika tartománnyal rendelkező képet kapunk. (A dinamika tartomány egy arányszám a kép legvilágosabb és legsötétebb pontja közt.)

Stabilizátor, a kézremegés ellenszere

Ha nem állványról, hanem szabad kézből készítesz videófelvételt a természetes kézremegés miatt óhatatlanul előfordulhat a kép zavaró mozgása, amelyet a nagyobb zoomolás még tovább fokoz. Ezért hasznos, hogy a legtöbb készülék már rendelkezik valamelyik fajta képstabilizátorral. 

Koncertrészlet rögzítésekor jól jöhet a képstabilizáror

  • Az optikai stabilizátor egy plusz eszköz a kamerában, mely a lencsét az általad produkált mozgással ellentétes irányba mozgatja, ezzel stabilizálva a felvételt. Erre a hivatkozásra kattintva megtekinthető működés közben. Ez a stabilizátor típus IOS operációs rendszerű telefonok esetében a régebbi modellekben volt, Androidok esetében most is megtalálható több készülékben. 
  • A modernebb, digitális stabilizátor hatásossága a készülék szoftverének fejlettségétől függ. Ebben az esetben a szoftver folyamatosan elemzi a felvételt a készítés során, és az elmosódott részeket levágja a felvételről, illetve bele-belenagyít, ezzel kompenzálva a rázkódást. Azonban ennek a képkorrekciónak is vannak határai, mivel a nagyításokkal romlik a kép minősége. Az iPhone 12 Pro Max-tól kezdve az iPhone-ok SSS-t (Sensor-Shift Stabilisation), vagyis érzékelő eltolódás stabilizátort használnak. A lencsék alatt elhelyezkedő érzékelő mozog, nem pedig maga a lencse – a professzionális fényképezőgépek is ezt a technológiát használják.

Ha másokkal is szeretnéd megosztani az elkészült képeidet, videóidat, mindig gondolj arra, hogy az internet nem felejt! Percek alatt alatt rengeteg ember láthatja, és letöltheti, amit a közösségi médiában posztolsz.

Szerző:
Bálint Áron, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Puskás Tivadar Műszaki Szakkollégium

Ez is érdekelheti