0%

Létezik a netikett, és van néhány alapvető szabálya, amit illik betartanod

utolsó módosítás: 2023. május 12. 11:42

Az etikett szabályai ugyanolyan fontosak a digitális világban, mint a való világban, csak egy kicsit máshogy nevezzük. Egészen pontosan: netikettnek. Ez az angol „netiquette” (network etiquette) magyarosított formája, és a hálózati kommunikáció általános illemszabályait foglalja össze. Ahhoz, hogy elkerüljük az online és offline kapcsolataink károsodását, érdemes a netikett néhány alapvető szabályát követni és betartani.

A netikett néhány irányelve mindenkire vonatkozik, ezért jó, ha te is tisztában vagy vele.

  • Ha valamit csupa nagybetűvel írunk, az kiabálásnak számít. Ennek ismeretében és persze az alapvető nyelvi szabályok szerint használd a kis- és nagybetűket is.
  • Fő a tömörség! Nem kell mindent hosszan leírni, főleg, ha csak egy egyszerű kérdés érkezett.
  • Ha több kérdés is szerepel az üzenetben, legyen mindig egyértelmű, hogy mire vonatkozik a válaszod.
  • Kerüld a heves, indulatos leveleket, ha ilyen érkezik, arra inkább ne is válaszolj.
  • Ne káromkodj, ne írj trágár szavakat!
  • Ne sérts meg másokat vallási, világnézeti meggyőződése vagy a tiédtől eltérő véleménye miatt! Tartsd ezeket tiszteletben, ahogy te is elvárod, hogy saját meggyőződésedet respektálják.
  • Chatbe, fórumba sose írj olyat, ami nem odaillő, és később akár megbánhatod!
  • Használj szóközt, vesszőt és mondatvégi írásjeleket is, mert az írott szövegben nem mindegy, hogy mikor, mit szeretnél hangsúlyozni.
  • Az írott szöveget nem kíséri arcjáték, és a felek hanglejtése sem segíti az értelmezést, így nehezebb az olvasónak pontosan megfejteni a mondanivalót, ami sokszor félreértésre adhat okot. Legyél egyértelmű, használj akár emojikat, olvasóként pedig gondold át újra a leírtakat, ha kell, kérdezz vissza, mielőtt ösztönösen reagálnál rá.

Miért fontos a netikett?

A netikett betartása elősegíti a kapcsolatok javítását a számodra fontos emberekkel, miközben megóvja a hírnevedet. Az online etikett gyakorlása még az internetes zaklatás (link, ide vonatkozó cikkről) mértékét is csökkentheti. A megfelelő online információmegosztási stratégiák fontosak mások magánéletének védelme és a saját bizalmas adataid védelme érdekében.

Mi a netikett aranyszabálya?

A sok jótanács közül egyet mindenképp érdemes megfontolod: „Ne tegyél semmi olyat online, amit offline sem tennél vagy mondanál!” Mielőtt leírsz egy kommentet vagy posztolsz egy állapotfrissítést, kérdezd meg magadtól, hogy jól éreznéd-e magad, ha valaki szemtől szembe ugyanezt mondaná neked. Ha a válaszod nem, akkor ne tedd közzé! Ugyanez a szabály vonatkozik a képekre is. Ha nem nyomtatnád ki és nem adnád ki másoknak, ne engedd megjelenni az online platformokon sem!

Bántó lehet a társaságod számára, ha testben ugyan jelen vagy, de nem figyelsz rá

Legyél valóban jelen!

Semmi sem bosszantóbb annál, mint amikor megpróbálsz beszélgetni valakivel, aki elmerült a telefonjában, táblagépében vagy más elektronikus eszközében. Biztos, hogy találkoztál már ezzel a szituációval vagy épp most ismersz arra rá, hogy „Igen, néha én is ilyen vagyok!”. Az e-mailek, chatprogramok vagy a közösségi oldalak folyamatos ellenőrzése azt üzeni a partnerednek, hogy a veled szemben ülő fél nem érdekes a számodra. Biztosan bosszantó és bántó lehet számodra is, ha valakivel olyan beszélgetést folytatsz, amelyben nem, vagy csak alig vesz részt a másik fél, helyette inkább a telefonjába mélyed. Pedig, bármi is történik az online világban, az általában várhat addig, amíg a személyes találkozó véget nem ér. Ha fontos hívást, e-mailt vagy üzenetet vársz, akkor előzetesen tájékoztasd a partneredet erről, és kérd elnézését, hogy majd meg kell szakítanotok a beszélgetést. Ez így teljesen elfogadott.

A nyilvános helyeken – éttermekben, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, liftekben és kávézókban – továbbra is a valódi embereket helyezd előtérbe, és próbálj kicsit kiszakadni a telefon „bűvköréből”. Ha felnézel, talán csodát is láthatsz.

Ez is érdekelheti