0%

Digitális családfa-állítás: hagyományőrzés modern eszközökkel

utolsó módosítás: 2023. szeptember 20. 11:50

Biztosan téged is érdekel, honnan származol és kik lehettek az őseid. Szerencsés esetben a családi emlékezet felhasználásával magad is összeállíthatod a több generációra visszavezethető családfádat. Ehhez a családtagjaidnál fellelhető hivatalos iratok, magánjellegű feljegyzések szolgálhatnak kiindulópontként, melyeket fényképekkel, videókkal és történetekkel színesíthettek, így tartalmas közös program lehet egy digitális családfa elkészítése. Információidat az anyakönyvekből, egyházi regiszterekből és a levéltárakból való kutatás által szerzett ismeretekkel bővítheted tovább. 

Digitális családfaállítás mint közös program

Az ünnepek alkalmával nálatok is előkerülnek a régi családi fotók és történetek? Miért ne örökíthetnéd meg őket az utókornak? Egy digitális családfa elkészítése tartalmas beszélgetéseket indíthat el, és akár olyan családtagokkal is összehozhatnak, akikről évek óta nem hallottál. Az összeállításba bevonhatod idősebb rokonaidat, akik bizonyára sokat tudnak mesélni a felmenőidről, illetve a gyerekeket, kamaszokat is, akik segíthetnek a dokumentumok digitalizációjában, összerendezésében. A digitális formátum előnye, hogy hosszú távon is megőrzi a történeteket, és az interneten keresztül másokkal is megoszthatod őket. Nem mellesleg pedig ajándékötletnek sem utolsó egy fényképekkel, videókkal teletűzdelt idővonal a családod történetéről.

Hogyan fogj hozzá?

Az interneten több olyan rendszerezőprogram található, melyek segítségével könnyen összeállíthatod digitális családfádat. A világ legnagyobb családfakészítő programja a MyHeritage oldal, ahol az ingyenes regisztráció során meg kell adnod néhány személyes adatot – szüleid, nagyszüleid nevét, születési helyét és évszámát. Ez alapján a program automatikusan összeköt a más felhasználók által felvitt adatokkal, amennyiben a távoli rokonaid közül valaki már nekiállt kutatni a családfáját. Amikor elfogadod azokat, majd a megfelelő helyre illeszted őket, elkezdheted magad is szerkeszteni és hozzáadni az újabb személyeket, leszármazási ágakat.

A program lehetőséget kínál arra, hogy a meglévő személyekhez fényképeket társíts, valamint rögzítsd az életút fontosabb adatait is. A MyHeritage program a számítógépre is letölthető, ahonnan aztán vissza tudod tölteni az általad hozzáadott adatokat a felhőbe.

Ha egy rokonod már nekiállt a családfa-állításnak a programban, neked csak folytatnod kell az adatfeltöltést

Információkeresés a közösségi oldalakon

A közösségi médiában és a keresőprogramokban rengeteget megtudhatsz rokonaid életeseményeiről. Csak írd be az adott személy nevét, és rendeld mellé az „életrajz‟, „született‟, „születési hely‟ vagy „haláleset‟ szavakat. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi információra bukkanhatsz így!

Távolabb élő rokonaiddal is könnyen felveheted a kapcsolatot a közösségi oldalakon. Érdemes őket is megkérdezni, hátha több emlékük van a néhai családtagokról. Adatokat és családi fotókat is kérhetsz tőlük, melyeknek digitalizációja újabb izgalmas, közös feladat lehet. Ennek során azonban érdemes körültekintően bánnod a személyes adatokkal. Amennyiben még élnek, mindig kérj engedélyt azoktól, akiknek szeretnéd felhasználni a fényképeit, életrajzi információit.

Az elsődleges kiindulópont lehet a régi családi fotók böngészése

Milyen internetes források segíthetnek még a kutatásban?

Az interneten hatalmas adatbázisok állnak rendelkezésedre, ha szeretnéd jobban megismerni a családod történetét. Csak tudni kell, hol nézz szét! A FamilySearch nevű családfakutató program összesen 3,5 milliárd bejegyzést tartalmaz születési anyakönyvi kivonatokból, házasságkötési bejegyzésekből, népszámlálási feljegyzésekből és egyéb hivatalos dokumentumokból. De a Magyar Nemzeti Levéltár genealógiai szolgáltatása is értékes információkkal szolgálhat. A Magyar Családtörténeti Honlapot azzal a céllal hozták létre, hogy segítséget nyújtsanak a történelmi magyarországi vonatkozású családtörténeti kutatásokhoz.

Egyházi anyakönyvekben is kutathatsz. A regiszterekben az adott évben született gyermekek, illetve az elhalálozott emberek neveit ábécé sorrendbe rendezték. A nevek mellett megtalálhatod az anyakönyv megfelelő oldalát, ahová a születést vagy az elhalálozást eredetileg bejegyezték. 

Ez is érdekelheti