0%

Ki volt Steve Jobs, és mit köszönhetünk neki a digitális világban?

utolsó módosítás: 2023. augusztus 30. 13:36

Az Apple-alapító Steve Jobs már-már látnoki képességgel rendelkezett a digitalizáció irányát és tempóját illetően. A meglátásai alapján épített eszközökre azonban nem mindig volt felkészülve a világ: előfordult, hogy eleinte értetlenséget vagy ironiát váltottak ki. Az idő legtöbbször mégis őt igazolta, hiszen Jobs vezetésével az Apple a végletekig felhasználóbarát termékei közül nem egy vált kultikussá, miközben a teljes iparág a nyomdokaiban járt és igyekezett lemásolni azokat.

A nyughatatlan maximalista

Steven Paul Jobs 1955-ben született San Franciscóban, Kaliforniában. 1976-ban, társalapítója volt az Apple-nek, amelyet – az informatikai forradalomba vetett már-már messianisztikus hitével – a világ legértékesebb vállalatává tett. Életútján keresztül tekintsük át, mi mindent hagyott ránk és a digitális világra ez a nyughatatlan maximalista.

Steve Jobs a hetvenes évek közepén az elsők között ismerte fel, hogy a számítógép a szélesebb közönség számára is vonzó lehet, erre alapozva garázscéget alapított barátjával. A később szintén híressé vált mérnök-programozó, Steve Wozniak tervezte a személyi számítógépeket, az Apple I-et és II-t, az Apple Lisa-t és ő segített megalkotni a Macintosh-t is. A felhasználóbarát Mac elsőként tartalmazott billentyűzetet, egeret és grafikus kezelőfelületet.

Az időközben tőzsdei céggé alakult vállalat munkatársai már abban az időben is karizmatikus fejlesztő zseniként tekintettek Jobsra, ugyanakkor képtelen volt elfogadni, ha bárki megvalósíthatatlannak tartotta a vízióit. Összetűzésbe keveredett az Apple igazgatótanácsával és vezérigazgatójával is, emiatt 1986-ban távoznia kellett az általa alapított cégtől.

Jobs új vállalkozása, a Pixar Stúdió elkészítette az első 3D-animációs mozifilmet, a Toy Story-t, amely hatalmas nyereséget hozott számára.

Az Apple egyre unalmasabb gépei azonban nem tudták tartani az árversenyt az olcsó PC-kre telepített Microsoft-termékekkel. Ezért felkérték Jobsot, segítsen talpra állítani a céget, aki 1997-ben vezérigazgatóként tért vissza. Jony Ive angol formatervezővel összefogva belekezdett az Apple termékpalettájának teljes átalakításához. Első nagy dobásukkal, az iMac számítógépcsaláddal 1998 elején forradalmasították az ipari formatervezést és megteremtették a divatos digitális eszközök trendjét. Az év végére már az iMac-ből adtak el a legtöbbet Amerika-szerte. A rá következő évben az – élénk színekben pompázó – iBook, a diákoknak készült laptop érkezett, majd a robosztus G4 asztali számítógép.

Kreativitás és szenvedély

A 2000-es évektől a „mindent egybe építeni” törekvés, a futurista dizájn és a Mac gépek innovatív operációs rendszere, a macOS meglódította az Apple eladásait, és a vállalatot ismét a csúcsra röpítette.

2001-re kiforrott az új piaci stratégia: az Apple eszközei a digitális élet központját képezik, amelyek a felhasználó számára egyszerű kezelhetőséget és a lehetőségek maximális kiaknázását nyújtják.

Az "egygombos" egér és az érintőképernyős telefon

Az Apple a nagy érintőkijelzős iPhone-nal és előfizetői modelljével újrarendezte a telekommunikációs piacot. Az iPod digitális zenelejátszó termékcsalád szintén forradalmi újításnak bizonyult, mert általa először kapcsolódhattak a Windows-felhasználók egy Apple termékhez. Az iTunes Store bemutatásával pedig az illegális zeneletöltés legális alternatíváját teremtette meg az Apple a lemezkiadók, az előadók és a zenerajongók számára.

One more thing

A piacon elsőként, 2007-ben mutatták be a 802.11n wifi-bázisállomásukat, és megjelent az Apple TV, amelyet az otthoni szórakozás központjának szántak. No, és még egy dolog (Jobs szavajárásával: one more thing): az Apple 2007-ben újra feltalálta a telefont. A „forradalmi” és „varázslatos” iPhone képességeit ecsetelő bemutatón ismét megnyilvánult Jobs őszinte rajongása az új termék iránt.

Amíg az Apple a piaci igényeket követte, kudarcot vallottak a termékei, ám amikor Jobs visszatért, újra ő diktálta a trendet. Steve Jobs karizmatikus vezetésével és fantasztikus látnoki képességeivel az „almás cég” ismét nyereségessé és a piac első számú fejlesztőjévé vált.

Az Apple 1997 és 2002 között folytatott Think different (Gondolkodj másként) kampányában olyan ikonikus 20. századi személyiségek fekete-fehér felvételei szerepeltek, akiknek gondolkodása és munkája aktívan megváltoztatta saját területüket

Ez a laza, farmernadrágos, fekete pólós zseni valójában nem feltaláló volt, hanem a már létező technológiák újragondolásával megalkotta a digitális eszközök legtökéletesebbjét, és szuggesztív kommunikációjával képes volt az emberek tömegeiben igényt teremteni ezekre.

Betegség, visszavonulás

Steve Jobsnál a hasnyálmirigyrák egy ritka formáját diagnosztizáltak 2003-ban. Jobs kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de továbbra is szerepet vállalt a cég vezetésében. 2010-től, az iPad-et – mint a mobil szórakoztató tartalomfogyasztás új eszközét – még ő jelentette be. 2011 nyarán lemondott ügyvezetői pozíciójáról és a jelképes elnöki tisztet töltötte be, az irányítást pedig átadta Tim Cooknak, aki azóta is vezeti az Apple-t. 2011. október 5-én hunyt el.

Életét számos dokumentum- és játékfilm, valamint könyvek egész sora őrzi. 2022-ben posztumusz elnyerte az Egyesült Államok legkiemelkedőbb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadságérmet.

Emlékezete

Steve Jobs évtizedeken keresztül iránytűként mutatta a digitális világ fejlődési útját, mindmáig hiányzik az iparágban egyedülálló látnoki képessége.

A világ minden tájáról több mint egymillió ember már megosztotta gondolatait és érzéseit Steve Jobsról. Oszd meg te is a rememberingsteve@apple.com címen, ha aktív termékhasználóként vagy bármi más élmény, vele kapcsolatos gondolat kapcsán fontosnak érzed ezt.

Ez is érdekelheti