0%

3G-ről a 4G-re: hálózatok, amelyek nélkül ez a cikk is percekig töltődne a telefonodra

utolsó módosítás: 2022. november 15. 13:21

A rohamosan fejlődő mobiltechnológia nemcsak a készülékek, hanem a hálózatok evolúciójának is köszönhető. Az újabb és újabb vezetéknélküli hálózatok révén egységnyi frekvencián egyre több adatot tudunk továbbítani. A jelenlegi legelterjedtebb hálózat a 4G, de hamarosan a jóval gyorsabb és hatékonyabb 5G veszi át ezt a szerepet. Ehhez azonban búcsút kell vennünk a 2005 óta velünk lévő 3G-től.

A mobilkészülékek rohamos fejlődése újabb és újabb, egyre fejlettebb és hatékonyabb hálózatokat is igényel. Ezeket jelölik a 2G, 3G, 4G, 5G és újabban már a 6G rövidítések. Ha csak telefonálsz, arra a 2G is elég, de ha a mobilnet lehetőségeit is ki szeretnéd használni, legalább 4G-képes készülékre van szükséged. A 3G felett eljárt az idő: a szolgáltatók már elkezdték a 3. generációs hálózat lekapcsolását, hogy minden erővel a 4G fenntartására és a még többet ígérő 5G kiépítésére koncentráljanak.

Így lett a rádiótelefonból szuperszámítógép

A mobiltelefonok több mint harminc éve velünk vannak: Magyarországon az első mobilhívást 1990 októberében bonyolították le. A készülékek sokat változtak azóta: a korai egykilós, csak hanghívásra használt telefonok egyre kisebbek lettek, miközben kijelzőjük egyre nagyobb méreteket öltött és egyre fontosabb szerepet kapott. A kétezres években megjelenő színes kijelzős, majd az érintőképernyős kijelzők is jelezték: itt már nem csak telefonról van szó. Készülékeink az elmúlt tíz évben multimédiás szuperszámítógépekké váltak.

Ehhez nem elég magukat az eszközöket fejleszteni: legalább ilyen fontos a hálózatok evolúciója, hiszen az adatok – a hang, a szöveges, képi vagy videóüzenet, illetve bármilyen online multimédia-tartalom – átvitele ezeken keresztül történik. Az újabb és újabb fogyasztói igények tehát egyre gyorsabb és egyre hatékonyabb adatátvitelre képes vezeték nélküli hálózatok kifejlesztését követelték meg.

mobil torony sky

Új hálózatok nélkül az okostelefon sem lenne olyan okos

Ezeket a mobilhálózatokat jelenleg az egymást követő generációk szerint kategorizáljuk, mindegyiket egy-egy számmal, illetve a generációt rövidítő „G”-betűvel jelöljük: ezért beszélünk 2G-, 3G-, 4G- és 5G-hálózatokról. Az első mobiltelefon-hálózat Magyarországon 1990-ben indult el. A jelenleg is üzemelő legrégebbi mobilhálózat azonban a digitális adatátviteli rendszert lehetővé tévő 2G (GSM), ami már MMS és e-mail-küldésre és fogadásra is képes volt – 1994-ben óta működik. A 2005-ben indult 3G volt az első olyan hálózat, amely már videóhívásokat is lehetővé tett. A jelenlegi legelterjedtebb mobilszabvány, az akár 100 megabites sebességet is elérő 4G, 2012 óta üzemel. Ez az a hálózat, amin az okostelefonok egyre bővülő lehetőségei is stabilan kihasználhatók a videókonferenciáktól a menetközbeni streamelésig.

A hálózatok fejlesztése azért is kulcskérdés, mert az adatátvitelhez szükséges frekvenciamennyiség véges. A frekvenciaspektrum elosztása az NMHH feladata. Az 5G-hálózatra használható frekvenciák használati jogosultságát 2020-ban értékesítette a hatóság. A frekvenciaárverés után már egyre több helyen elérhető 5G-hálózatok minden korábbinál nagyobb sávszélességet nyújtanak, így nemcsak a mobiltelefonhasználatot teszik kényelmesebbé, de olyan új megoldásokban is kulcsszerepet játszanak, mint az okos közlekedési rendszerek, az okosotthonok, a precíziós mezőgazdaság vagy a mesterséges intelligencián alapuló ipari rendszerek.

A 3G már távozóban

Mindehhez azonban optimalizálni szükséges a hálózatok fenntartására használt energiákat. Egyes  szolgáltatók már be is fejezték a 3G-hálózatok kivezetését: ennek fenntartása ugyanis a mára meghaladott lehetőségeihez képest jelentős energiákat emészt föl. A hálózat felszámolása után annak legtöbb funkcióját a rendkívül jó lefedettséggel bíró, fejlettebb 4G-hálózatok veszik/vették át. Egyes kivételek esetében – ilyenek például a hálózatokba kötött pénztárgépek –, ahol a készülékek cseréje nem lenne rentábilis, a 2G pótolja a korábbi 3G-szolgáltatásokat. 

Ez is érdekelheti