0%

Nemcsak okos, de energiatakarékos is lehet egy jó okosotthon

Az okosotthon azt jelenti, hogy egy intelligens vezérlőközpont úgy kezeli a házban található különféle digitális eszközöket, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Az okosotthon-rendszer összehangolja a házunkban lévő technikai megoldásokat, amelybe beletartozik a hűtő- és fűtőrendszer, a biztonsági berendezések, riasztók, ajtónyítók, kamerarendszerek, háztartási gépek, világítás, árnyékolás és még sok más. Ezek az internethálózat által összeköttetésben vannak egymással, és távolról is irányíthatók: például egy okostelefon segítségével.

Mire képes az okosotthon?

 • Összehangolja a házunkban működő különböző rendszereket (például hűtés, fűtés, páratartalmat és hőmérsékletet érzékelő eszközök, árnyékolók, szellőztető rendszerek), és a környezet aktuális állapotára reagálva, a felhasználói igények alapján összehangoltan szabályozza őket. 
 • Érzékeli a mozgást, füstöt vagy behatolást, és értesít minket ezekről.
 • Be- és kikapcsolja az öntözőrendszert.
 • Automatikusan szabályozza a lakás szellőzését és fényviszonyait, melyek által természetesen hűti vagy fűti a belső tereket, ezáltal jelentős energiamegtakarítást eredményez.
 • Követi, naplózza és kielemzi az energiafogyasztási szokásainkat.
 • Hangvezérlés által lejátssza a kért filmet vagy zenét.
 • Érzékeli, ha hazaérkezünk, világítást, illetve kaput vagy bejárati ajtót irányít. 

Mik az okosotthonok előnyei?

Egy okosrendszer a kényelmi funkciók mellett segít a spórolásban és csökkenti a háztartásunk ökológiai lábnyomát. A rendszer használatával könnyebben optimalizálhatjuk az energiafogyasztásunkat, és akár egyedileg paraméterezhetjük az egyes helyiségek hőmérsékletét. A fűtés intelligens programozásával nemcsak fenntarthatóbbá tehetjük az otthonunkat, de még a rezsiszámlán is spórolhatunk. Mivel a rendszer képes az energiafogyasztási szokásaink tárolására és értékelésére, ezért tudatosabbá válhatunk ilyen téren. 

Vezérlőközpont a lakásunkban

Az okosotthon nem csak kényelmesebb és biztonságosabb, de energiát is spórol nekünk

Csökkenthetjük az emberi mulasztásból fakadó kellemetlenségeket és a háztartási baleseteket. A távolból áramtalaníthatjuk az okos konnektorokat, ezért nem kell egész nap azon aggódnunk, hogy kihúztuk-e a vasalót vagy kikapcsoltuk-e a tévét. A rendszer azonnal értesítést küld az okostelefonunkra, amint valamilyen rendellenességet – például füstöt, szén-monoxidot, beázást, nyitva felejtett ablakokat vagy hűtőszekrényajtót – érzékel. Mivel gyakorlatilag bármit szabályozhatunk a távolból, így nem keletkezik felesleges fogyasztás.  

Mire kell figyelni az okosotthonok létrehozásakor?

 • Olyan termékeket és rendszereket válasszunk, amelyek kompatibilisek egymással! Figyeljünk oda a központi rendszer vásárlásakor arra, hogy csak a saját márkás termékeik csatlakoztathatók-e rá!
 • Az okosotthonok a személyes adatok kincsesbányáját őrzik, melyek adott esetben a kiberbűnözők célpontjává válhatnak, ha az eszközök és az azt kiszolgáló hálózat nem rendelkeznek a támadások kivédésére szolgáló erős védelemmel. Az ellopott adatokat aztán célzott támadások indítására használhatják fel a bűnözők. Ezért az okosotthon eszközeinek legyen inkább saját hálózatuk, nehogy a hackerek áldozatává váljon az otthonunk.
 • Nem kell feltétlenül minden eszközt lecserélnünk akkor, ha építkezés után döntjük el, hogy okosotthont szeretnénk. Több gyártó is kínál vezeték nélküli megoldásokat, okos világításrendszereket, konnektorokat, háztartási eszközöket, melyek utólag is könnyen üzembe helyezhetőek. 
 • Áramellátás hiányában fontos, hogy legyen valamilyen akkumulátorunk, ami biztosítja a rendszer áramellátását.

Ez is érdekelheti