0%

Nemcsak okos, de energiatakarékos is lehet egy jó okosotthon

Az okosotthon azt jelenti, hogy egy intelligens vezérlőközpont úgy kezeli a házban található különféle digitális eszközöket, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Az okosotthon-rendszer összehangolja a házunkban lévő technikai megoldásokat, amelybe beletartozik a hűtő- és fűtőrendszer, a biztonsági berendezések, riasztók, ajtónyítók, kamerarendszerek, háztartási gépek, világítás, árnyékolás és még sok más. Ezek az internethálózat által összeköttetésben vannak egymással, és távolról is irányíthatók: például egy okostelefon segítségével.

Mire képes az okosotthon?

  • Összehangolja a házunkban működő különböző rendszereket (például hűtés, fűtés, páratartalmat és hőmérsékletet érzékelő eszközök, árnyékolók, szellőztető rendszerek), és a környezet aktuális állapotára reagálva, a felhasználói igények alapján összehangoltan szabályozza őket. 
  • Érzékeli a mozgást, füstöt vagy behatolást, és értesít minket ezekről.
  • Be- és kikapcsolja az öntözőrendszert.
  • Automatikusan szabályozza a lakás szellőzését és fényviszonyait, melyek által természetesen hűti vagy fűti a belső tereket, ezáltal jelentős energiamegtakarítást eredményez.
  • Követi, naplózza és kielemzi az energiafogyasztási szokásainkat.
  • Hangvezérlés által lejátssza a kért filmet vagy zenét.
  • Érzékeli, ha hazaérkezünk, világítást, illetve kaput vagy bejárati ajtót irányít. 

Melyek az okosotthonok előnyei?

Egy okosrendszer a kényelmi funkciók mellett segít a spórolásban és csökkenti a háztartásod ökológiai lábnyomát. A rendszer használatával könnyebben optimalizálhatod az energiafogyasztásodat, és akár egyedileg paraméterezheted az egyes helyiségek hőmérsékletét. A fűtés intelligens programozásával nemcsak fenntarthatóbbá teheted az otthonodat, de még a rezsiszámlán is spórolhatsz. Mivel a rendszer képes az energiafogyasztási szokásaid tárolására és értékelésére, ezért tudatosabbá válhatsz ilyen téren.

Vezérlőközpont a lakásunkban

Az okosotthon nem csak kényelmesebb és biztonságosabb, de energiát is spórol 

Csökkentheted az emberi mulasztásból fakadó kellemetlenségeket és a háztartási baleseteket. A távolból áramtalaníthatod az okos konnektorokat, ezért nem kell egész nap azon aggódnod, hogy kihúztad-e a vasalót vagy kikapcsoltad-e a tévét. A rendszer azonnal értesítést küld az okostelefonunodra, amint valamilyen rendellenességet – például füstöt, szén-monoxidot, beázást, nyitva felejtett ablakokat vagy hűtőszekrényajtót – érzékel. Mivel gyakorlatilag bármit szabályozhatsz a távolból, így nem keletkezik felesleges fogyasztás.  

Mire figyelj az okosotthonod létrehozásakor?

  • Olyan termékeket és rendszereket válassz, amelyek kompatibilisek egymással! Figyelj oda a központi rendszer vásárlásakor arra, hogy csak a saját márkás termékeik csatlakoztathatók-e rá!
  • Az okosotthonok a személyes adatok kincsesbányáját őrzik, melyek adott esetben a kiberbűnözők célpontjává válhatnak, ha az eszközök és az azt kiszolgáló hálózat nem rendelkeznek a támadások kivédésére szolgáló erős védelemmel. Az ellopott adatokat aztán célzott támadások indítására használhatják fel a bűnözők. Ezért az okosotthon eszközeidnek legyen inkább saját hálózata, nehogy a hackerek áldozatává váljon az otthonod.
  • Nem kell feltétlenül minden eszközt lecserélned akkor, ha építkezés után döntöd el, hogy okosotthont szeretnél. Több gyártó is kínál vezeték nélküli megoldásokat, okos világításrendszereket, konnektorokat, háztartási eszközöket, melyeket utólag is könnyen üzembe helyezhetsz.
  • Áramellátás hiányában fontos, hogy legyen akkumulátorod, amelybiztosítja a rendszer áramellátását.

Ez is érdekelheti