0%

Mindent a streamingszolgáltatásokról – melyek ezek, és hogyan használd őket?

utolsó módosítás: 2022. október 18. 18:01

A streaming nem más, mint audio- és videófájlok folyamatos továbbítása internetkapcsolaton keresztül. A streamelés során az élő vagy előre rögzített médiatartalmak az interneten keresztül érkeznek a kiválasztott okoseszközökre, amelyek valós időben játsszák le őket. A podcastok, webcastok, videókonferenciák, filmek, tv-műsorok, videók és zenék a streamelés leggyakoribb formái.

Hogyan működik a streamelés?

Volt idő, amikor fizikai adathordozókon – videókazettákon, majd DVD-n – kölcsönözhettünk ki vagy vásárolhattunk meg egy filmet. A streamingnek köszönhetően azonban ma már minden eddiginél több tartalom áll rendelkezésünkre. 

Streamelésnek nevezzük például, amikor megnézel egy filmet a Netflixen, egy videót a YouTube-on vagy meghallgatsz egy dalt a Spotify-on. A streamingszolgáltatók a médiafájlokat kisebb csomagokba tömörítik, így azok gyorsabban elküldhetők a tévére, laptopra, táblagépre vagy telefonra. Amint az adatcsomagok elérik az eszközöket, kicsomagolásra kerülnek, melyet követően a videók megjelennek a képernyőn. A hagyományos fájlletöltéssel ellentétben a streamelt médiafájlok lejátszás után automatikusan törlődnek, tehát nem foglalnak tárhelyet eszközeiden, és nem lesznek elérhetők, ha megszűnik az adatátvitelt biztosító internethozzáférésed.

A streamelő médialejátszók előre betöltenek néhány másodpercet az adatfolyamból, hogy a videó vagy a hang lejátszása akkor is zökkenőmentes legyen, ha a kapcsolat egy rövid időre megszakad. Lassú internetkapcsolat vagy hálózatkésleltetés esetén a videó pufferelése hosszabb időt is igénybe vehet.

Mire van szükséged a streameléshez?

  1. Nagy sebességű internetkapcsolatra.
  2. Egy streamingszolgáltatásra való előfizetésre (a legnépszerűbbek itthon a Netflix, az HBO Max, valamint a Disney+).
  3. Egy kompatibilis eszközre (tévére, laptopra, táblagépre vagy telefonra).

Milyen tényezők lassíthatják a streamelést?

Nagyon egyszerű tehát különböző tartalmakat streamelnünk, ugyanakkor bosszantó lehet, ha valamilyen okból lassú vagy akadozik az adatátvitel.

A streaming legjellemzőbb problémái szolgáltatói oldalon

  • Hálózati késleltetés: a streamelés során elért tartalmat a szolgáltatók központi szervereken tárolják. Ezek a szerverek továbbítják számodra az adatokat, hogy a nappaliból élvezhesd a legújabb mozifilmeket. Minél távolabb van tőled a szerver, annál nagyobb távolságot kell megtennie az adatoknak, ez pedig lassíthatja a streamelést. 
  • Hálózati torlódás: ha túl sok adatot küldenek a hálózaton (például családtagjaid egyszerre szeretnének több különböző filmet nézni több különböző okoseszközön), az ronthatja a streamelési teljesítményt.

A leggyakoribb problémák felhasználói oldalon

  • Internetelérési problémák: a beltéri modem (LAN) újraindítása vagy a WiFi helyett vezetékes hálózatra (Ethernetre) váltás stabilabb internetkapcsolatot eredményezhet, ezáltal javíthatja a streamelési teljesítményt.
  • Lassan teljesítő lejátszó eszközök: a videók lejátszása érthető módon igénybe veszi az okoseszközök kapacitásait. Ha a videót streamelő eszközön sok más applikáció is fut, vagy az eszköz régebbi, és általában is lassabb, akkor a videófolyamok is elkezdhetnek lassulni vagy megszakadni.
  • Nincs elég sávszélesség: minél jobb a videó minősége, annál nagyobb sávszélességre van szükség az adatok streameléséhez. Ha több eszköz egyszerre nagy mennyiségű adatot használ, előfordulhat, hogy nem lesz elegendő sávszélesség egy nagy felbontású (UHD vagy 4K) film, jó minőségű streameléséhez.

Streaming – házimozi a kanapén

Hogyan kezdődött a streaming?

Az első streaming csatornát a Cambridge-i Egyetem számítógépes kutatólaborjának konyhájában állították fel 1991-ben. Egy csapat informatikus a kávéfőző mellett elhelyezett egy kamerát, ami percenként három fotót küldött a munkatársaknak, akik innen tudták, hogy mikor érdemes beállni kávéért a sorba. Az elhíresült „Trójai szoba kávéfőző” 1993-ban felkerült az internetre, és az adás egészen a laboratórium elköltözéséig elérhető maradt. Végül 2001-ben kikapcsolták a kamerát, és elárverezték a kultikus tárgyat.

Az első ismert hivatalos streamelés 1995 szeptemberében indult, amikor az ESPN SportsZone élőben közvetített egy baseball mérkőzést. A lassú internetsebesség és a kezdetben gyenge szoftverek miatt hosszú időbe telt, mire a streamelés széles körben elterjedt. De a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően az elmúlt években már teljesen elterjedtté váltak a szórakoztató, inspiráló vagy éppen edukatív streamelt tartalmak. 

Streaming munkára és szórakozásra egyaránt

Az elmúlt évtizedben a streaming gyökeresen megváltoztatta a médiafogyasztási szokásainkat. A világjárvány elleni védekezés új helyzetet és egyben lehetőséget hozott az életünkbe. A bezárások megtanítottak bennünket arra, hogy számos dolog – amiről addig azt feltételeztünk, hogy csak személyesen intézhető –, távolról is megoldhatóvá vált. Sokak számára bevett gyakorlat lett az online munkavégzés vagy tanulás, például egy Skype-, Teams- vagy Zoom-értekezlet segítségével. Ezek a megoldások kizárólag a meghívott személyekkel teszik lehetővé a beszélgetést, ugyanakkor párhuzamosan többféle kommunikációs formát is támogatnak. Beszélgetés közben megoszthatunk egymással üzeneteket, prezentációs anyagokat vagy akár hangulatjeleket is küldhetünk a résztvevőknek.

A munkán és az iskolán túl a szórakozásunk is egyre nagyobb mértékben streamelt tartalmakra épül. Mára a Google után a YouTube videómegosztó-szolgáltatás keresőjét használják a legtöbben: havonta akár 3 milliárd keresést indítanak benne, ami nem csoda, ugyanis percenként több mint 300 órányi médiatartalom kerül fel a legnagyobb videós platformra.

A filmek és sorozatok terén a legnépszerűbb streamingszolgáltatók közé tartozik a Netflix, az HBO Max, az Apple TV+, a Disney+, a Rakuten TV, az Amazon Prime Video vagy a hamarosan Magyarországra is megérkező SkyShowtime. Zenét pedig például a Spotify, Tidal, SoundCloud, Apple Music és a Bandcamp oldaláról vagy az okoseszközök saját alkalmazásain keresztül is hallgatunk, a mobilinternet segítségével akár még útközben is.

Ez is érdekelheti