0%

Mi az 5G, és milyen előnyei vannak a hétköznapokban?

A G-betű a vezeték nélküli hálózat generációját jelzi, a generációkat pedig a kiemelkedő technológai fejlődési lépcsők alapján különböztetik meg. Az 5G korunk egyik legmeghatározóbb technológiai újdonsága, amely a távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett merőben új, innovatív szolgáltatások és üzleti modellek kialakulását segíti elő.

Azért érdemes átállni az 5G-re, mert nagyobb felhasználói élményt nyújt – minden szempontból

Míg az előd, a 4G LTE átviteli sebessége ideális esetben elérheti a másodpercenkénti 12 MB-ot, addig az 5G már 1,25 GB/másodpercre növeli az elérhető maximális letöltési sebességet, vagyis elvben akár 100x gyorsabb. Ráadásul a jobb vonalillesztés miatt a valóságban is 10-20 MB/s feletti átlagos adatátvitelre lehet számítani. Így tehát minden olyan eszközünk és online tevékenységünk, ami nagy adatforgalmat igényel jobb, gyorsabb és élvezhetőbb az 5G-nek köszönhetően. Ráadásul ehhez a fejlettebb hálózathoz jóval több felhasználó is tud egyszerre csatlakozni, tehát a háztartásunkban található minden eszközön egyszerre válik gyorsabbá az internetelérés. 

A mobilnetet használó videós tartalomfogyasztás és az online játékok futtatása például az 5G-n nagyságrendekkel élvezhetőbb. A jó minőségű, folyamatos házimozizáshoz és a magas minőségű zene online lejátszásához is nagy sávszélességre van szükség, melyet az 5G akár több eszközön is gond nélkül biztosít. A hálózat emellett annak is megteremti a feltételeit, hogy még több háztartás alakulhasson át okosotthonná. 

Az 5G az élet minden területén fejlődést hoz

5G a közlekedésben

A közlekedésszervezés új dimenziói nyílnak meg: az 5G kommunikációs hálózatokon keletkező közlekedési adatok felhasználhatósága a hatékony közlekedés fejlesztését, a balesetek számának drasztikus csökkenését, a közlekedési dugók mérséklését, és ezzel a károsanyag kibocsátás visszaesését szolgálhatja. Az 5G alacsony késleltetésével lehetőség nyílik a kétirányú kommunikációra, ahol a forgalmi adatok megoszthatók más közeli akár nagyobb sebességű járművekkel is, jelentősen kibővítve a járművek által „látható” hatótávolságot. Ez különösen fontos az önvezető járművek esetében, ahol az adott területen lévő számos jármű összesített adatai kiterjeszthetik bármelyik jármű beépített érzékelőinek hatótávolságát, lehetővé téve számukra, hogy – a nagyobb biztonság érdekében – távolabbra „lássanak”, illetve átlássanak a terep vagy épített akadályokon és a kanyarokban.

5G a közbiztonságban és a veszélyhelyzetek elhárításában

Különböző természeti katasztrófák esetén kulcsfontosságú lehet az emberek gyors tájékoztatása, az energia- és akkumulátor használat optimalizálása, valamint az, hogy a segítő szervezetek valós idejű és nagy felbontású, élő videókat kapjanak a katasztrófa helyszínéről. Így akár távolról irányított eszközök segítségével azonnal elkezdhetnek dolgozni a mentésen, kárelhárításon.

Okosodó otthonok

Már jelenleg is hosszú a listája az internetre csatlakozó, intelligens készülékeknek, amelyek még népszerűbbé válhatnak – ha és amennyiben a gyártók átveszik a szabványt és az eszközök gyártók között keverhetőek lesznek – az 5G bevezetését követően: okostévé, hűtőszekrény, termosztát, klímaberendezés, árnyékolók, világítási rendszer, robotporszívó, biztonsági rendszer, kaputelefon. A háztartási gépek mindegyike integrálható az otthoni vezeték nélküli környezetbe, és az általunk kiválasztott virtuális asszisztens – mint a Siri, az Alexa, illetve a Google Home –, akár a lakásunkban hangvezérléssel, akár távolról működtetheti az egész rendszert. Az otthoni hálózatra kapcsolt eszközök például a következőkre használhatók:

  • fűtés, hűtés, árnyékolás szabályozása távolról,
  • az ismétlődő feladatok automatizálása (pl. kávéfőzés, porszívózás),
  • a nem használt eszközök automatikus kikapcsolása
  • távoli (pl. nyaraló, kiadott ingatlanok) otthonok kezelése és karbantartása,     
  • elveszett tárgy megtalálása (pl. kulcs, pénztárca) .

A háztartási gépek mindegyike integrálható az otthoni vezeték nélküli környezetbe

5G az iparban és a mezőgazdaságban

A digitalizált és hálózatba kötött gépeknek, gyártósoroknak, üzemeknek köszönhetően az ipari termelésben is forradalmi megoldásokat hoz az 5G. Az ilyen gyárak – az intelligens gyártóelemeknek köszönhetően – akár pár óra leforgása alatt könnyedén átszerelhetők újfajta gyártásra, így valósággá válik az egyedi tömegtermelés. Az 5G segítségével javul a közműipar és villamosenergia-hálózatok megbízhatósága, hatékonysága is. A mezőgazdasági termelésbe bevont és 5G hálózatokba kapcsolt érzékelők segítségével pedig hatékonyabbá válik a tápanyagellátás, az öntözés és a növényvédelem, ez pedig hozzájárul az egészségesebb élelmiszerek előállításához.

5G – tényleg káros lenne?

Gyakori tévhit, hogy az 5G egészségügyi kockázatot jelent az emberekre, mert növeli a bázisállomások számát. Ez utóbbi ugyan igaz, valóban sűrűbben kell telepíteni ezeket az állomásokat, de ez nem jelent veszélyt vagy kockázatot. A telepítés szigorú protokollok és jogszabályi előírások szerint történik, melyek az ezt megalapozó részletes egészségügyi elemzések és tanulmányok alapján készülnek. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ hírközlési és egészségvédelmi szakemberei együttes munkával rendszeres mintavizsgálatokat folytatnak Magyarországon. Ezeken a mintavizsgálatokon kívül a sugáregészségügyi feladatot ellátó kormányhivatalok hatósági tevékenysége szintén támogatja az egészségügyi határérték megfelelésének ellenőrzését. A lakossági tájékoztató mérések már több mint tíz éve folyamatosak az NMHH-nál, évente több százas darabszámmal. Ezek a közösen elvégzett mérési eredmények pedig nem mutattak egészségügyi határérték-túllépést.

Ugyan a félelmek nem megalapozottak, az NMHH szakemberei azt vallják: a lakosság biztonságérzete elsődleges fontosságú, ezért az nmhh.hu/elektroszmog oldalon nemcsak tájékoztatók találhatók e témában, de bárki igényelhet díjmentes elektromágneses sugárzásszint-mérést is.            

Gazdaságosabb a telepítése és az üzemeltetése, mint az előző generációké

Számos egyéb előnye mellett az 5G-rendszer telepítése technikailag egyszerűbb a szolgáltatók számára. A tornyok számának növelésével a költségek is jelentősen nőnek, az eszközönkénti fajlagos költségek ugyanakkor csökkenhetnek. Ráadásul sokkal alacsonyabb az egységnyi adattovábbításra jutó költség, ami azért előnyös, mert a frekvenciák véges erőforrások, ezért érdemes azokat a lehető leghatékonyabban használni. Az 5G-hez kapcsolódó beruházásokban egyébként nem csak a telekommunikációs szolgáltatók, hanem egyéb ágazatok is részt vesznek, például az intelligens közlekedés és logisztika, az okos-agrárium, valamint az egészségügy és a szórakoztatóipar fejlesztői. 

Ez is érdekelheti