0%

Vezeték nélkül – így hagyd magad mögött a kábelek kusza világát!

A vezeték nélküli helyi hálózat lehetővé teszi az internethez történő csatlakozást kábelek nélkül, valamint fájlok megosztását más eszközökkel. Ez rádiófrekvenciás jelek segítségével valósul meg, akár a televízió, a mobiltelefon vagy a rádió esetében. A hálózaton egy rádiófrekvenciás adatátviteli eszköz, az úgynevezett hozzáférési pont vagy vezeték nélküli útválasztó kapcsolja össze az eszközöket és biztosítja a hálózati vagy az internetkapcsolatot. Így bosszantó vezetékek nélkül élvezheted a digitális világ nyújtotta előnyöket.

A vezeték nélküli hálózat a legmodernebb hálózati technológia. Manapság az életünk szinte minden területén megjelenik: a laptopok és mobiltelefonok után a fülhallgató, a porszívó, az egér, a billentyűzet, a töltő vagy akár a kaputelefon is vezeték nélkülivé válik. 

A vezeték nélküli hálózat előnyei

  • Viszonylag olcsó és minden háztartásban könnyen alkalmazható.
  • A különböző digitális eszközök összekapcsolásával leegyszerűsíti a munkamenetet.
  • Megszabadulsz a zavaró vezetékektől
  • Szabadabban mozoghatsz eszközeiddel a lakáson belül. 
  • Nem kell többé a csatlakozók kompatibilitásán aggódnod.

Milyen hátrányai vannak a vezeték nélküli hálózatnak?

Egy hálózat akkor tekinthető biztonságosnak, ha jelszóval korlátozza, hogy ki csatlakozhat rá, vagy titkosítást használ adataink védelmére. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a wifin keresztüli internetelérésed jelentősen lelassult, nagyszámú adathalász és vírusos e-mailt kapsz, ismeretlen eszközök kapcsolódnak a hálózatodra vagy váratlanul megváltozott a wifijelszavad, akkor jó eséllyel rosszindulatú hackertámadás áldozatává váltál. 

Egy átlagos vezeték nélküli router és vezeték nélküli hozzáférési pont (WAP) sugárzási hatótávolsága beltéren 45–90 méter, kültéren pedig akár 300 méter is lehet. Ezen a hatótávolságon belül bármely felhasználó csatlakozhat egy nem megfelelően védett wifihálózathoz. Az ilyen támadások során kihasználják a hálózat gyengeségeit, melyet általában a rossz konfiguráció vagy a gyenge, esetleg hibás biztonsági protokollok és beállítások okoznak.

A vezeték nélküli hálózat sportolás közben is praktikus

Hogyan védd meg a wifihálózatodat?

  • Változtasd meg a vezeték nélküli routerek és WAP-ok összes alapértelmezett admin jelszavát. Ezek ugyanis könnyen elérhetők az interneten, így a támadók felhasználhatják a hálózathoz való hozzáféréshez.
  • A hálózati eszközök sebezhetőségének kiküszöbölésére frissítsd rendszeresen a szoftvereket! 
  • Csak olyan személyeknek add meg a wifi csatlakozáshoz szükséges jelszót, akikben megbízol! 
  • Soha ne tedd közzé a wifijelszót, például a közösségi média felületeinken!

Ez is érdekelheti