0%

Tíz tuti akkutipp

utolsó módosítás: 2023. március 20. 11:19

A jelenlegi technológiával gyártott akkumulátorok állapota a vásárlás napjától kezdve egész élettartama során folyamatosan romlik, és ezen a helyzeten csak tovább ront a töltési ciklusok emelkedő száma. Van jó hírünk is: számos dolgot tehetsz mobileszközöd – telefonod, tableted vagy laptopod – akkumulátorának élettartam-hosszabbítása érdekében.

Kellemes feltöltődést!

Az elmúlt évtizedekben rendkívül sokat fejlődtek a mobileszközök akkumulátorai, hiszen egyre kisebb helyen, egyre nagyobb energiát képesek tárolni, ugyanakkor az okoseszközök megnövekedett energiaigényét nehezen tudják teljesíteni. A nagyobb kijelző, a párhuzamosan futó applikációk, a vezeték nélküli kapcsolatok miatt többletenergiára van szükség. A legtöbb okoskészülék emiatt naponta igényli a (rá)töltést.

Szerencsére magunk mögött hagytuk azokat a (pl. nikkel-kadmium) telepeket, amelyekre rátölteni csak a teljes lemerítését követően lehetett. A korszerű Lítium-polimer (Li-Ion), Lítium-vasfoszfát (LiFePo) vagy a Lítium-polimer (Li-Po) akkumulátorokra bármilyen töltöttségi állapotukban rátölthetünk.  Sőt, ezeknek az áramforrásoknak leginkább az tesz rosszat, ha rendszeresen teljesen lemerítjük azokat.

Hogyan maradhatnak hosszú életűek az akkumulátorok mobileszközeidben?

Íme a tuti tippek:

  1. Az első, úgynevezett kondicionáló töltés meghatározó az akkumulátor életében. Ez a bemelegítő töltés tartson akár fél napig is. Az sem baj, ha közben a töltő azt jelzi, hogy időközben már teljesen feltöltődött. A hetekig vagy hónapokig raktárakban tárolt új eszközben ismét magához tér a telep, ezalatt a töltésvezérlő áramkör számára kalibrálja az akkut, hogy az mire lesz majd képes.
  2. Egy akkumulátor számára az a legjobb kondicionálás, ha gyakran használjuk. A laptopok és mobiltelefonok fejlett akkukezelő elektronikát tartalmaznak, amely a lehető legoptimálisabb működésért felelnek. Az akkukat pedig ellátják túlnyomás, túlmelegedés, alulmerülés és túltöltés elleni védelemmel, így nyugodtan a töltőn hagyhatjuk az eszközeinket akár éjszakára is. Havonta egyszer azért érdemes majdnem teljesen lemeríteni, majd feltölteni az akkut, hogy a cellák között keletkező feszültségek kiegyenlítődjenek. Ettől a művelettől a töltöttségért felelős szoftver is pontosabban fogja mutatni a telep kapacitását.
  3. Bármilyen, megbízható minőségű töltőt használhatsz, viszont a „gyorstöltők‟ vagy „csodatöltők‟ használatát kerüld, mert – bár késznek mutatják – mégsem töltik fel teljesen az akkumulátort. Ugyanis kihagyják a folyamat második, lassabb töltési szakaszát, ezért a töltöttség ilyenkor az elérhetőnek mintegy háromnegyedét teszi ki. Töltheted okostelefonodat USB-portról vagy -hubról is, de számolj azzal, hogy a kisebb áramerősség miatt ez több időt vesz igénybe.
  4. Az autóban való telefontöltés kizárólag jó minőségű, feszültségszabályzóval rendelkező autós töltővel biztonságos, amely képes aktuálisan változtatni a beérkező feszültséget a túltöltés elkerülése érdekében. A telefont lehetőleg ne a gépjármű beindítása előtt csatlakoztasd a szivargyújtóra, mert az indításkor keletkező hirtelen felszabaduló áramerősség megárthat neki.
  5. Ha lemerülne a készüléked, de nem tudod tölteni sem hálózaton, sem az autóban, megoldhatod ezt egy hordozható mobil akkuval is. Mind a telefon, mind a laptop kapacitásához méretezve készülnek olyan akkubankok, amelyekkel több akkunyi energiát is vissza tudsz táplálni készüléked számára.
  6. Észre fogod venni, amikor az akkumulátor már elhasználódott: jelentősen veszít töltésfelvevő képességéből, ezáltal mobileszközöd üzemideje kritikusan lecsökken. Ilyenkor menthetetlenül elérkezik az akkucsere ideje. Egy jó minőségű akksinak ezer feltöltés után is illik még 80 százalékon teljesítenie.
  7. Ne tartsd lemerülve az akkut! A legideálisabb, ha tartós használaton kívül kb. 40%-os állapotban, hűvösben tárolod.
  8. Figyelj arra, hogy – lehetőség szerint – ne tedd ki tartósan 0 °C-nál alacsonyabb és 35 °C-nál magasabb hőmérsékletnek mobilkészülékedet, mert ez károsíthatja az akkumulátor kapacitását. Lehetőleg ne kapcsold be azonnal a készülékedet, ha az nagyon lehűlt (a kinti hidegben) vagy éppen felforrósodott (az autóban), hanem várj addig, amíg az megközelíti a szobahőmérsékletet! Ha azt tapasztalod, hogy töltéskor túlzottan felmelegszik a készüléked, szabadítsd meg a tokjától!
  9. Ha nem muszáj, ne hagyd hosszabb időre alvó állapotban a laptopodat! A sleep üzemmód ugyanis sok energiát fogyaszt, mert a processzor folyamatosan háttérfolyamatokat futtat és időközönként szinkronizál. A mai gépek bekapcsolás után amúgy is gyorsan használatkészek lesznek.
  10. Kapcsold ki a mobiltelefonon a felesleges alkalmazásokat és eszközöket! Egyes, általunk éppen nem is használt alkalmazások fölöslegesen merítik a készülékedet, ezért hamarabb kell töltened. Ha spórolni szeretnél az energiával, kapcsold ki a wifit, a bluetooth-t, a mobilnetet, vagy válts repülőgép üzemmódba!

A telefongyártók is igyekeznek növelni az akku élettartamát fejlesztéseikkel

Egyre több telefongyártó építi be újabb modelljeibe azt a technológiát, amely 80-85 százalékon korlátozza a maximális töltöttség szintjét. Ezáltal kevesebb teljes töltési ciklus éri az akkumulátort (mintegy 400-500 ciklusig bírja problémamentesen), így ezáltal is növekedhet annak élettartama. Amennyiben a mobilod nem rendelkezik intelligens akkuőrrel, akkor a félig lemerült az akksira érdemesebb inkább napközben rátöltögetned 80-90 százalékig, mint egész éjjel a töltőn hagynod.

Némi odafigyeléssel te magad is meghosszabbíthatod mobileszközeid akkumulátorainak élettartamát.

Nem érdemes sem 100%-ra feltölteni, sem teljesen lemeríteni az akksit

Ez is érdekelheti