0%

Digitális rendetlenség keletkezése és megszüntetése

utolsó módosítás: 2023. március 30. 11:41

A digitális rendetlenség úgy keletkezhet, ha elhanyagolod az általad használt eszközök (számítógép, laptop, tablet, telefon) időszakos karbantartását. Ahogyan egy járművet is meghatározott időnként felülvizsgálatra viszünk, úgy a digitális eszközök programjainak, adatainak rendszeres ellenőrzése is legalább ennyire fontos lenne. Ugyanis a feleslegesen letöltött, sosem használt alkalmazások, magára hagyott felhasználói fiókok folyamatosan érzékeny adatokat szolgáltathatnak rólad, amelyek  illetéktelen kezekbe is kerülhetnek.

Miért veszélyes a digitális rendetlenség?

  • Mert potenciális támadási felület

Minden személyes adatod, rólad szóló információ veszélyforrássá válhat, ha valamilyen módon illetéktelenekhez kerül. Ahogyan vigyázol az okmányaidra, bankkártyádra, úgy a netes veszélyeket is érdemes minimalizálnod. Hiszen minél több információt tud megszerezni egy támadó egy adott rendszerről vagy személyről, annál nagyobb eséllyel tud sikeres támadást végrehajtani a kiszemelt célponttal szemben.

  • Mi lehet a jó megoldás?

Amennyiben már nincs szükséged a már nem használt, elavult információkra, applikációkra,  archiváld vagy töröld őket véglegesen, azok gyűjtögetése és őrizgetése helyett.

Hogyan alakul ki rendetlenség az eszközeiden?

Az új digitális eszköz „üresen” és rendezetten kerül a használatodba, azonban ahogy idővel „belakod”, a fontos információkkal, adatokkal együtt rengeteg felesleges szemét is keletkezik. Mégis, honnan és hogyan kerülnek ezek a gépedre?

  • Havonta +2 mobilapp, nem használt alkalmazások

Felmérések szerint egy átlagos felhasználó havonta 12 Android-alkalmazást telepít, de csak 10 alkalmazást töröl. A számítógépeken a telepített alkalmazások 30 százalékát sosem használjuk.

  • Soha meg nem nyitott, mégis aktív applikációk

Százból 96 mobilapp akkor is elkezd működni a háttérben, ha sosem nyitottuk meg. 100-ból 83 alkalmazás pedig érzékeny adatokhoz is hozzáfér (fiókok, kapcsolatok, üzenetek, saját galéria, helyadatok stb.).

  • Nem szeretünk frissíteni

A felhasználók 25 százaléka csak akkor telepíti a mobilappok frissítéseit, ha a további használat miatt már nincs más választása.

  • Tárhelygazdálkodás

Az eszköz beállításainál megnézheted, hogy az egyes appok mennyi tárhelyet foglalnak el, mekkora adatforgalmat generálnak, ami alapján akár tudunk tárhelyet, memóriát és adatforgalmat is optimalizálni.

  • A rendetlenség következményei

A felhasználók 56 százaléka szenvedett már el adatvesztést az okostelefonján, 39 százalék tableten, 51 százalék pedig számítógépen.

Digitális eszközeiden is érdemes időnként rendet tenned

A digitális rendetlenség felszámolása

  • A nem használt alkalmazások törlése

Töröld az eszközeidről a már hosszabb ideje nem használt alkalmazásokat! Bármilyen alkalmazásban előfordulhatnak olyan hibák, hiányosságok vagy sérülékenységek, amelyek segítségével a készüléket feltörhetik, és ezzel a rajta tárolt adatokhoz hozzáférhetnek. Tehát minél több alkalmazást tárolsz az eszközödön, annál nagyobb a kockázata egy sikeres támadásnak, amely által több veled kapcsolatos információ kerülhet jogosulatlan személyek kezébe.

  • „Kötelező” frissítések

Mivel nagy számban vannak a rendszeresen használt, hétköznapi életünk részévé vált szoftverek, ezért fontos, hogy ezek az alkalmazások a lehető legkisebb kockázatot jelentsék számodra. Ennek érdekében a magáncélú eszközeiden erősen javasolt, a munkavégzésre szolgáló gépeiden pedig elengedhetetlen az automatikus szoftverfrissítések bekapcsolása. Azért fontos a rendszerszoftver vagy egy alkalmazás aktuálisan kiadott frissítésének minél gyorsabb telepítése, mert gyakori, hogy azt egy felismert biztonsági rés kiaknázása elleni védelem miatt teszik közzé.

  • Elavult felhasználói fiókok

A felhasználóként regisztrált fiókok magas kockázatot jelenthetnek, amennyiben nem tartod be az alapvető biztonsági normákat. Például, ha regisztrálsz egy webshopba a szokásos e-mail-cím és jelszó párossal egy egyszeri vásárlás során, majd soha többet nem térsz vissza az adott webshopra, attól még az adataid évekig ott lesznek a webshop tulajdonosának rendszereiben. Amennyiben ezt a webshopot támadás érné, az itt megadott adataidat felhasználva hozzáférhetnek az összes többi olyan fiókodhoz is, ahol – könnyelműen – ugyanezzel a jelszóval és e-mail-címmel regisztráltál, így pedig még több személyes információdhoz juthatnak hozzá. Ezért javasolt törölni minden olyan felhasználói fiókot, amelyet már nem használusz rendszeresen.

Ahogyan íróasztalodon, úgy digitális eszközeiden is érdemes időnként rendet raknod. Minél kevesebb a felesleges elem, annál nagyobb biztonságban tudhatod az igazán fontos információkat.

Ez is érdekelheti