0%

Hogyan kezeljük a dezinformációt?

utolsó módosítás: 2024. április 22. 15:58

A dezinformáció a gyermekekre különösen veszélyes lehet. Ismerd meg és alkalmazd a dezinformáció hatékony kezelésének módjait, hogy ezzel növelhesd a gyermeked (és a saját magad) online biztonságát.

Hogyan csökkenthetők a dezinformáció negatív hatásai?

A dezinformáció az online tér egyik legnagyobb kihívása, ami főként a gyermekek számára jelenthet komoly veszélyt. Egy másik cikkünkben már részletesen bemutattuk, hogyan ismerjük fel és védekezzünk a téves információk ellen. Az alábbiakban pedig azt mutatjuk be, hogyan csökkenthetők hatékonyan a dezinformáció negatív hatásai, különösen az annak legkitettebb korosztály, a gyermekek körében.

A dezinformáció negatív hatásai

A dezinformáció számos módon befolyásolhatja a gyermekeket, attól függően, hogy milyen típusú és milyen súlyosságú a téves információ.

Az átverések anyagi veszteséget, személyazonosság-lopást, a hiteles források iránti bizalom elvesztését, valamint mentális egészségromlást okozhatnak.

Hamis videók és képek hatásai

A manipulált képek vagy videók (deepfake), melyek politikusokat vagy hírességeket mutatnak olyan tevékenységek közben, amiket soha nem végeztek, különösen veszélyesek lehetnek. Ezek a tartalmak félelmet és zavart kelthetnek.

Ráadásul sok influenszer úgy szerkeszti a fotóit, hogy azok egy bizonyos, általuk népszerűsíteni kívánt trendet követő módon jelenjenek meg. A gyerekek saját megjelenésüket ezekhez az irreális normákhoz hasonlíthatják, ami rossz testképképzethez és potenciálisan káros viselkedéshez vezethet.

A deepfake videók  a tartalmak félelmet és zavart kelthetnek

Hogyan kezeljük a dezinformáció hatásait

Amennyiben gyermekünk aktív az online térben, nagy eséllyel találkozik dezinformációval. Fontos, hogy megadjuk neki azokat az eszközöket, amelyekkel hatékonyan kezelheti ezeket.

Nézzük, melyek ezek.

Tények ellenőrzése közösen

Ha a gyermekünket érinti a félrevezető információ, segítséget nyújthatunk neki a tények ellenőrzésében. Vizsgáljuk meg közösen az őt érintő információkat és tanuljunk belőle, hogy a következő alkalommal már kevésbé okozhasson problémát.

Hibák kijavításának ösztönzése

Bátorítsuk gyermekünket, hogy vállalja fel a tévedéseit. Ha hamis információt osztott meg, fontos, hogy tájékoztassa erről a közösségét, különösen, ha az a közösségi médián történt.

Támogatás nyújtása a gyermekek jólétéhez

Bizonyos megtévesztő hírek vagy dezinformációk negatívan befolyásolhatják a gyermekek jólétét és mentális egészségét. Ezért fontos, hogy figyeljünk oda arra, milyen hatással volt rájuk.
A csalások például pénzügyi problémákhoz vezethetnek, ha felnőnek, a félrevezető tudományos információk testi sérülésekhez, a szerkesztett videók és fényképek testképzavarokhoz vezethetnek.
A hamis információ gyermekekre gyakorolt negatív hatásának súlyosságától függően további, sokszor szakember általi támogatásra vagy tanácsadásra lehet szükség. Ilyen esetben első körben a gyermek iskolájában érdemes érdeklődni megfelelő szakember után.

Jelentsük a hamis híreket a közösségi platformokon

A legtöbb platformnak vannak közösségi irányelvei, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a dezinformáció jelentését. Tanítsuk meg gyermekünket, hogyan jelentheti a dezinformációt, hogy biztonságosabbá tegye az online közösségeket.

Ha gyermekünk vagy akár mi félretájékoztató vagy félrevezető tartalommal találkozunk, jelentsük azt. Még ha nem is vagyunk biztosak benne, a közösségi platform moderációs csapata úgyis értékelni fogja a tartalmat és eldönti, maradhat-e vagy sem a jelentett tartalom.

A gyerekek által használt legnépszerűbb platformok félrevezető, hamis hírek jelentésének menetéhez az alábbi oldalakon érhető el részletes leírás:

Ez is érdekelheti