0%

Biztonsági jógyakorlatok új okoseszközökhöz (is)

utolsó módosítás: 2024. június 11. 17:40

Emelkedik az új digitális eszközöket vásárlók száma, ajándékként is sokan kapnak okostelefont, okosórát, fülhallgatót, laptopot. Az okoseszközök egyre népszerűbbek, ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogyan használhatók biztonságosan.

Népszerűek az okoseszközök

Ünnepi alkalmakra vagy iskolai ballagásra sokan ajándékoznak digitális eszközöket szeretteiknek. Az okoseszközök világa rohamosan fejlődik, és egyre több háztartásban jelennek meg különféle okoseszközök, mint például okostelefonok, okoshangszórók, intelligens termosztátok és otthoni biztonsági rendszerek. Ezek az eszközök kényelmet és hatékonyságot kínálnak, ugyanakkor új biztonsági kihívásokkal is szembesítenek.

Az okoseszközök olyan digitális eszközök, amelyek internetkapcsolaton keresztül kommunikálnak egymással és a felhasználókkal. A legnépszerűbb otthoni okoseszközök közé tartoznak a következők:

  • Videó szórakoztatási eszközök: Ide tartoznak például az okostévék, streaming eszközök, játékkonzolok, médiaboxok. Az utóbbi években drasztikusan emelkedett ezeknek az eszközöknek a népszerűsége. 2023-ban a globális kiadások ebben a kategóriában 192,1 milliárd dollárt tettek ki.
  • Okostelefonok: Az okostelefonok a legelterjedtebb okoseszközök, és a globális használatuk folyamatosan növekszik. 2024-re az okostelefon felhasználók száma világszerte elérte a 4,88 milliárdot​​​​.
  • Okoshangszórók: Az olyan eszközök, mint az Amazon Echo és a Google Home egyre népszerűbbek, olyannyira, hogy 2023-ban a globális piacon 27,8 milliárd dollárt költöttek rájuk​​.
  • Intelligens termosztátok: Ezek az eszközök segítenek a háztartások energiafogyasztásának optimalizálásában. 2023-ban a termosztátok piaca 8,3 milliárd dollárt ért el​​.
  • Otthoni biztonsági rendszerek: Az intelligens kamerák és zárak egyre több otthonban jelennek meg. 2023-ban 16,5 milliárd dollárt költöttek rájuk.​
  • Otthoni intelligens világítási rendszerek: 2022-ben 4,6 milliárd dollárt ért el az otthonokban internetre csatlakoztatott okos világítási rendszerekre költött összeg. (Forrás: Exploding Topics)

Rohamosan terjednek az otthonokban internetre csatlakoztatott okoseszközök

Növekvő biztonsági kockázat

Az okoseszközök piaca folyamatosan növekszik, és egyre több háztartásban jelennek meg ezek az eszközök. Azonban a növekvő népszerűségük együtt jár a biztonsági kockázatok növekedésével is. A 2023-as évben az IoT (Internet of Things) eszközökre fordított globális kiadások elérték az 1,1 billió dollárt, és ez a szám várhatóan tovább növekszik​ (Forrás: Exploding Topics)​.

Az okoseszközök elterjedése új kihívásokat jelent az adatbiztonság terén. Az eszközök gyakran nagy mennyiségű személyes adatot gyűjtenek, amelyek vonzó célpontot jelentenek a kiberbűnözők számára. A felhasználók adatainak védelme érdekében elengedhetetlen a biztonsági jógyakorlatok követése és a megfelelő védelmi intézkedések alkalmazása.

A javasolt biztonsági jógyakorlatok

  • Alapértelmezett jelszavak megváltoztatása: Az új eszközök gyakran gyárilag beállított jelszavakkal érkeznek, amiket könnyű feltörni. Az első lépés minden új eszköz esetében a jelszó megváltoztatása egy erős, egyedi kombinációra.
  • Firmware és szoftver frissítések: Az okoseszközök gyártói rendszeresen adnak ki frissítéseket a biztonsági rések javítása érdekében. Ellenőrizd rendszeresen, hogy eszközeid naprakészek-e, és telepítsd az elérhető frissítéseket.
  • Biztonságos hálózati beállítások: Az otthoni hálózat biztonsága kulcsfontosságú. Használj erős WPA3-titkosítást a Wi-Fi hálózaton, és fontold meg egy külön hálózati szegmens létrehozását kifejezetten az okoseszközök számára.
  • Többfaktoros hitelesítés (MFA - Multi Factor Authentication) használata: Ahol lehetséges, engedélyezd a többfaktoros hitelesítést az eszközökön és a hozzájuk tartozó fiókokban. Ez további védelmet nyújt az illetéktelen hozzáférés ellen.
  • Eszközök monitorozása és naplózása: Rendszeresen ellenőrizd az eszközök tevékenységét és a naplózott adatokat, hogy időben észlelhesd a szokatlan vagy gyanús tevékenységeket.
  • Gyanús eszközök és alkalmazások kerülése: Csak megbízható forrásokból származó eszközöket és alkalmazásokat használj. Lehetőség szerint kerüld az ismeretlen gyártók olcsó termékeit, amelyek biztonsági szempontból gyakran problémásak lehetnek.
  • Adatvédelem és biztonsági beállítások ellenőrzése: Minden eszközön állítsd be az adatvédelmi és biztonsági beállításokat az optimális védelem érdekében. Zárd le a nem használt funkciókat és minimalizáld a személyes adatok megosztását.
  • Eszközök rendszeres ellenőrzése: Időszakosan végezz biztonsági auditokat az eszközeiden, hogy ezáltal is biztosítsd azok megfelelő működését és védelmét.

Az okoseszközök kényelmet és hatékonyságot kínálnak, de fontos, hogy tisztában legyél a velük járó biztonsági kockázatokkal is. Az itt bemutatott biztonsági jógyakorlatok követésével jelentősen csökkentheted a kibertámadások kockázatát, ezáltal is biztonságosabbá téve otthonodat, megvédve személyes adataidat.

Ez is érdekelheti