0%

Hogyan óvjuk meg számítógépünket a zsarolóvírusoktól?

utolsó módosítás: 2022. október 20. 16:20

A zsarolóvírusokot kiberbűnözők készítik, amellyel zárolják eszközeinket – titkosítják az azokon lévő adatokat –, hogy azután erre hivatkozva pénzt követelhessenek tőlünk. Nem érdemes kifizetni a váltságdíjat, mert bár ezt ígérik, valójában nincs garancia gépünk eredeti állapotának visszaállítására.

Hogyan ismerhető fel, hogy zsarolóvírus áldozatai lettünk?

Jellemzően egy pénzt követelő képernyőkép, vagy valamilyen dokumentum jelenik meg a képernyőnkön: ebben a támadók azt, hogy a meghatározott pénzösszegért cserébe feladják a gépünk vagy adataink felett megszerzett uralmat. Természetesen arra nem vállalnak semmilyen garanciát, hogy az utalás után így is tesznek.

A zsarolóvírusok (angolul: ransomware) olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépbe jutva titkosítják az ott található fájlokat, sőt, időnként teljes meghajtókat tesznek elérhetetlenné. A kiberbűnözők célzott támadásokat indítanak, és a vírusok működésbe lépését követően váltságdíjat kérnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzáférhessen adataihoz.

A zsarolóvírusok terjesztésére több módszer van, de a leggyakoribb, hogy az e-mailek csatolmányaiban rejtik el a kártevőt vagy a letöltését elindító programot a kiberbűnözők, máskor pedig a fertőzött weboldalakra kattintva indul el a letöltés. A hackerek a vírus telepítésekor a számítógépes rendszer sebezhetőségét használják ki.

Gyakorlatilag bárki zsarolóvírus áldozatává válhat. Zsarolóvírusok ellen leginkább megelőzéssel, a következő tanácsokat megfogadva védekezhetünk:

 • Ne nyissunk meg ismeretlen vagy gyanús e-maileket, ismeretlen pendrive-ot!
 • Készítsünk rendszeresen biztonsági mentést a fájljainkról egy külső adattárolóra vagy online tárhely szolgáltatónál!
 • Hagyatkozzunk a böngésző figyelmeztetéseire és kerüljük a gyanús weboldalakat! Telepítsünk vírusvédelmet, és rendszeresen frissítsük is!
 • Rendszeresen frissítsük az operációs rendszert és a programjainkat!

Mi a teendőnk, ha számítógépünk már megfertőződött?

Amikor a zsaroló üzenete feltűnik a monitoron – a támadók a váltságdíjat gyakran kriptovaluta formájában (például Bitcoin) követelik –, addigra a hacker vagy bűnbanda már átvette a gép irányítását. Váltságdíjat fizetni semmiképp sem jó ötlet, mert nincs rá garancia, hogy a hackerek visszaállítják a titkosított fájlokat. A bűnözők ritkán engedik el azt a gépet, amit egyszer már sikerült megfertőzni, és a gépen maradó kártékony kóddal a gép később is veszélybe kerülhet.

Ha áldozatul esnénk egy zsarolóvírusnak, kérjük szakértő segítségét vagy fordulhatunk a "No more Ransom" nevű kezdeményezéshez, amelynek Magyarország is tagja, és amelyben hatóságok és nemzetközi cégek közösen küzdenek a zsarolóvírusok ellen.

A legjobb védekezés a támadás ellen: a megelőzés

 • Ne nyissunk meg ismeretlen vagy gyanús e-maileket! Főként a bennük érkező mellékletek vagy linkek lehetnek veszélyesek.
 • Ismeretlen pendrive-ot még kíváncsiságból se csatlakoztassunk a számítógépünkre!
 • Készítsünk rendszeresen biztonsági mentést a fájljainkról! 
 • Lényeges, hogy a biztonsági mentést magától a rendszertől elkülönítve tároljuk, egy külső adattárolón vagy akár felhőben.
 • Kerüljük el a gyanús weboldalakat!
 • Ne hagyjuk figyelmen kívül a böngésző figyelmeztetéseit!
 • Telepítsünk vírusvédelmet, és szánjunk időt a rendszeres frissítésre!
 • Frissítsük rendszeresen gépünk operációs rendszerét és a programokat!

Ez is érdekelheti