0%

Védekezés a kártevő programok ellen

utolsó módosítás: 2023. július 25. 13:31

Noha a hagyományos víruskereső programok és a naprakész operációs rendszerek nagy segítséget jelentenek a kártevők elleni védelemben, nem minden esetben tudnak megvédeni a számítógépes tevékenységünk során felmerülő veszélyektől, például egy káros hivatkozásra való kattintástól. Ezért fontos, hogy tájékozottak legyél, és folyamatosan informálódj a legújabb kártevő fajtákról és azok megjelenési formáiról, valamint rendszeresen frissítsd a víruskeresőt, böngészőt és operációs rendszert, hogy felkészülhess a jövőbeli veszélyekre.

Milyen technikai eszköztár áll rendelkezésedre a számítógépes kártevők ellen?

  • Vírus- és kártevőírtó programok

A kártevőírtó szoftver telepítése a legalapvetőbb dolog, amit megtehetsz a számítógéped védelme érdekében. Ezek a programok rendszeresen ellenőrzik a gépedet, és viselkedésük alapján képesek felismerni egy rosszindulatú programot, valamint az internethasználat során elemzik a webhelyeket, és figyelmeztetést küldenek, ha azok káros tevékenységet terveznek. A védelemre szolgáló programok telepítése után mindig figyelj rá, hogy a programot rendszeresen frissítsd.

Telepíts vírus- és kártevőírtó szoftvert a gépedre, amely képes felismerni a rosszindulatú programokat

  • Tűzfal

A tűzfal telepítése egy másik alapvető megoldás a rosszindulatú programok elleni védekezéshez. Kétféle tűzfal létezik: hardveres és szoftveres. A tűzfal akadályt emel a számítógép és minden olyan program közé, amely megpróbál bejutni az interneten keresztül. A tűzfalak olyan tanulási algoritmusokkal készültek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy működésük során „tanuljanak”, és idővel kevesebb téves riasztást jelentsenek. A legbiztosabb, ha a tűzfalat állandóan bekapcsolva tartjuk, ezzel figyelmeztetést kapunk minden gyanús tevékenységről. Fontos még, hogy az operációs rendszereket és a szoftvereket rendszeresen frissítsük. A Windows operációs rendszer része, a Windows Defender-tűzfal a független teszteken igen szép eredményeket ért el. Habár futása lassíthatja a számítógépet, kikapcsolása kifejezetten nem ajánlott. A biztonság fokozása érdekében a beépített tűzfal mellé letölthetünk másfajta védelmet nyújtó szoftvereket is.

Mi a különbség a tűzfal és a víruskereső között?

A hálózati tűzfal és a víruskereső szoftverek működési elve eltérő: a tűzfalak megakadályozzák, hogy ismeretlen programok hozzáférjenek a rendszerhez, a víruskereső szoftverek viszont nem próbálják azonosítani és eltávolítani a fenyegetéseket. A hálózati tűzfal képes megállítani a védett egységhez tartozó fertőzéseket, és korlátozhatja a már fertőzött gép rosszindulatú tevékenységét a nem kívánt bejövő/kimenő forgalom blokkolásával. A hálózati tűzfal a rendszerfenyegetések elleni védelemre törekszik, ugyanakkor nem helyettesítheti a víruskereső szoftvereket.

  • Hálózati biztonság

Bármikor, amikor csatlakozol az internethez, számítógépes rendszered kártevőtámadásoknak van kitéve. Manapság leggyakrabban Wifi hálózaton keresztül kapcsolódhatsz a világhálóra. A kapcsolat biztonsága érdekében végrehajtható alapvető óvintézkedés a hálózat jelszóval történő biztosítása, valamint WPA/WPA2 titkosítás használata.

  • Biztonsági másolatok készítése

Készíts biztonsági másolatot a fontos fájljaidról a 3-2-1 szabály segítségével – készíts 3 biztonsági másolatot 2 különböző eszközön, amelyek közül 1 másik helyszínen van, mint az első kettő. Például a gépen történő mentés mellett az egyik biztonsági másolat egy külső tárhelyre (pendrive, HDD, SSD), a másik pedig a felhőbe kerülhet.

Javasolt a fenti virtuális védőpajzsok kombinált alkalmazása számítógéped biztonságos működése érdekében, ám emellett magad is  legyél tudatos felhasználó! Tartsd szárazon a puskaport: tájékozódj a legújabb kártevő trendekről, és az azok ellen hatásos védelmi rendszerekről. Az általad használt eszközökön pedig rendre frissítsd a víruskereső szoftveredet, és mindig legyen naprakész a gépeden futó operációs rendszer.

Az internetbiztonsággal foglalkozó cégek többnyire különböző védelmi képességű és árú csomagokat kínálnak. Gyakran komplex megoldást szállítanak, amely egyaránt rendelkezik tűzfallal, vírusirtóval, kémprogramok elleni védekezéssel, és egyre többen egészítik ki ezeket szülői felügyelettel. A legújabb fejlesztések már a mesterséges intelligenciát is szolgálatba állították a hathatós védelem érdekében.

Még az ingyenes változatok is növelik az eszközeid védelmet, akkor is, ha a fizetősekhez képest korlátozott számú szolgáltatással működnek. A minél nagyobb biztonság miatt talán megéri erre költeni, hiszen a vírustámadások által számos információ kerülhet veszélybe vagy veszhet el végleg.

Alkalmazz "védőpajzsot" mobiltelefonodon is, mert azt is érheti vírustámadás!

Néhány tipp a gépedre telepíthető szoftveres védelemre:

Ez is érdekelheti