0%

Életed a kezedben – hogyan biztosítsd mobilod biztonságát?

utolsó módosítás: 2022. október 20. 16:54

Az adathalászok igen gyorsan képesek az okostelefonodról személyes adatokat (például névjegyzék, fotó, videó, közösségi média profil, e-mailes belépési adatok stb.) megszerezni. A nyilvános wifi-használat, a megbízhatatlan forrásból származó applikáció letöltések és a záróképernyő jelszó alkalmazásának hiánya mind sérülékennyé tehetik az eszközödet a támadásokkal szemben.

Hasznos tanácsok mobiltelefonos adatlopás ellen

  • Használj képernyőzárat: jelkódot és/vagy biometrikus azonosítást (arc- vagy ujjlenyomat felismerést)!
  • Csak végső esetben csatlakozz nyilvános wifire, ha az nem rendelkezik jelszóvédelemmel! Ha van rá módod, nyilvános helyen inkább használj mobilinternetet!
  • Az e-mail és bankfiókod belépési adatainak megadásához kettős faktorú hitelesítést használj!
  • Alkalmazz jelszómenedzser alkalmazásokat, amelyek jelszavát sose jegyeztesd meg a böngészővel!
  • Szoftver letöltésekor kizárólag a gyártó oldalát vagy https protokollal ellátott biztonságos, titkosított és hiteles forrást használd!
  • Soha ne tölts le játékokat, ingyenes szoftvereket olyan telefonra, amelyen privát vagy céges adatokat tárolsz!

Akcióban az identitástolvajok

A mobilodon rengeteg bizalmas információt tárolhatsz: kontaktok, telefonszámok, e-mail üzenetek, jelszavak, számlaszámok, bankkártyaadatok, fotók, videók, egyéb személyes dokumentumok. A mobiltelefonok a számítógéphez hasonlóan könnyen hackertámadás célpontjává válhatnak, és ehhez elég akár egy óvatlanul letöltött applikáció is. Egyes jelentések szerint az Egyesült Államokban minden második másodpercben identitáslopás áldozatává válik egy-egy felhasználó. Mégis kevesen veszik komolyan ennek kockázatát, csak akkor figyelnek fel a jelenségre, amikor már személyesen is érintetté válnak.

Ha nem kívánatos alkalmazások, vírusok és kémprogramok települtek az okostelefonodra, akkor az alábbi jelenségeket tapasztalhatod: 

  • Ismeretlen helyről származó belépés a közösségi média felületeiden.
  • A nevedben és adataiddal indított vásárlások, banki tranzakciók.
  • Nem férsz hozzá a közösségi média profilodhoz, levelezőprogramhoz, bankfiókhoz, internetes alkalmazásokhoz, esetleg munkahelyi applikációidhoz és adataidhoz.

Használjunk képernyőzárat!

Hogyan működik a mobiltelefonos adatlopás?

A kávézókban, közösségi tereken elérhető nyilvános wifi gyakori ismérve, hogy nincsen jelszó által védve, ezért a használata mindig biztonsági kockázatot jelent. Ha nyilvános wifi használata közben hacktertámadás éri készülékedet, az elkövetők számára egyből láthatóvá válik, hogy milyen oldalakat néztél meg, milyen felületekre léptélbe, és milyen adatokat, jelszavakat használtál hozzá. A biztonságos, jelszó által védett hálózat ezzel szemben egyfajta szűrőként funkcionál az illetéktelenekkel szemben. 

A kiberbűnözők gyakran e-mailen, közösségi média csatornákon keresztül lépnek veled kapcsolatba. Ezekben a levelekben rendszerint egy vírusos link található, amely egy fertőzött kódra vagy csatolmányra vezet. Az ilyen jellegű támadások célja általában az adatlopás, ezért kéretlen vagy gyanús linkekre még véletlenül se kattints rá!

Az applikációk szintén sebezhetővé teszik az okostelefonod rendszerét. Azok az ingyenesen letölthető appok, amelyek fotószerkesztési képességeket, háttérképeket, billentyűzeteket vagy témákat ígérnek, különösen gyakran fertőzöttek vírusok által. Ha letöltöd őket, többféle kárt okoznak: egyes típusok kéretlen hirdetésekkel árasztják el a mobilodat, mások fizetős szolgáltatásokra regisztrálják a mit sem sejtő felhasználókat, de olyan is akad, amely közösségi média profilod adatait lopja el. Ezért mindig igyekezz népszerűbb, jobban szem előtt lévő alkalmazásokat telepíteni, legyen szó akár az iOS-es App Store-ról, akár a kevésbé szigorúan ellenőrzött Google Play Áruházról. Ellenőrizd az applikációk értékelését és a letöltések számát – ha sokan használják, akkor valószínűbb, hogy megbízható és biztonságos, így te is bátrabban telepítheted a telefonodra.

Különösen tartózkodj a telefon rendszerének megtisztítására szolgáló tisztító, úgynevezett "cleaner" programoktól, amelyek az állítólagos cél érdekében jellemzően teljes hozzáférést kérnek a rendszeredhez, ezáltal pedig minden adatodhoz. Ezekre egyébként sincs ma már szükség, hiszen az androidos telefonokon például gyárilag megtalálható a tárhely optimalizálására szolgáló szoftver.

Ha telepítesz (Android) applikációt, akkor az alkalmazás különböző hozzáférési engedélyeket kérhet. Mindig gondold meg, biztosan szükség van-e a névjegyzékhez vagy a helyadataidhoz való hozzáférésre. Használd ki a lehetőséget, hogy csak az alkalmazás használata közben adsz hozzáférést, ha már feltétlen szükséges.

Ez is érdekelheti