0%

Mindent a kijelzőkről

utolsó módosítás: 2023. július 19. 10:53

Zavar amikor az erős napfény miatt nem látod saját eszközöd képernyőjét? Vagy amikor a túlságosan világos fehér felületek bántják a retinádat, és inkább sötétebbre vágysz? Esetleg éjjel nem tudsz elaludni, mert pár órát nézted a képernyőt? Nézzük, mit tehetsz ezen problémák elhárításáért!

Néhány tanács a szemeid épségének megőrzésére a digitalizált világban:

  • Amennyiben pedig kirívóan sokat tartózkodsz a monitor előtt, ideje szünetet tartani. Bizonyos időközönként (pl. 30 percenként) nézz egy kicsit a távolba, tornáztasd meg a szemeidet.
  • Ha szemed erőlködik a kisméretű karakterek elolvasásakor, akkor használj nagyobbakat, illetve nagyítsd a képernyőt, de ne hajolj közelebb hozzá azért, hogy jobban láss.
  • Ügyelj a kijelző helyzetére: helyezd körülbelül kartávolságra magadtól szemmagasságba, vagy kicsivel az alá. Szemeidnek az a kellemes, ha enyhén lefelé kell nézniük.
  • Ügyelj rá, hogy az ne az eszközöd monitorja legyen az egyetlen fényforrás a térben, ahol használod. Lehetőleg teremts optimális fényviszonyokat, kellően megvilágított teret, ezzel is óvva a szemed.
  • Ha sokat ülsz a képernyő előtt, célszerű beszerezned egy kékfényszűrő szemüveget, ezzel is csökkentve a káros hatásokat.
  • Saját informatikai eszközeiden lehetőség szerint kapcsold be a kékfényszűrést, illetve a sötét üzemmódot.
  • Figyelj a gyermekeidre: ha már kezéhez nőttek az informatikai eszközök, akkor mindenképpen tegyél az ő egészségükért is, és kapcsold be nekik is azokat a védelmeket, amiket magadnak már megtettél.

Hogyan kapcsolhatod be a szemedet védő funkciókat a különféle informatikai eszközeiden?

Elektromos eszközeid kijelzői egyre többféleképpen beállíthatók a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően. Manapság nemcsak a fényerőt szabályozhatod a képernyőkön, hanem bekapcsolhatod a kékfényszűrést és a sötét üzemmódot is.

  • A Windows rendszerben a Gépház alkalmazás két területe fontos most számunkra: a Személyre szabás, illetve a Rendszer. Előbbiben a színek beállításánál módosíthatod a világos, illetve sötét témabeállításokat, attól függően, melyiket szeretnéd. Míg utóbbiban az éjszakai fényt kapcsolhatod be (valamint ütemezheted például napnyugtától napkeltéig), ezzel jelentősen csökkentve a kijelző által kibocsátott kék fényt. Ezáltal nyugodtabb alvásra számíthatsz.
  • Androidos telefonod esetén a beállításokban, a Kijelző fül alatt állíthatod, módosíthatod a kékfény-szűrést, az adaptív fényerősséget és a sötét módot. 
  • Az IOS esetében szintén a beállításokban, a Kijelző és fényerő fül alatt találod a sötét üzemmódot, valamint a „Night shift” üzemmódot (kékfény-szűrés). Lehetőséged van automatikus fényerőszabályozást is beállítani, ezt a Kisegítő lehetőségek fülön, a Kijelző és szövegméretben teheted meg.

Miért célszerű használnod ezeket a beállításokat?

Nos, ízléseink különbözőek, ezért biztosan nem mindenkinek tetsztnek mindenkinek a fentebb említett beállítások, de ettől függetlenül érdemes ismerni ezek élettani hatásait. Először vess egy pillantást a sötét módra és a készülék fényerejét automatán szabályozó mechanizmusokra.

Okoseszközeinken lehetőségünk van többek között sötét üzemmód, illetve adaptív/automata fényerősség beállítására is. A sötét üzemmód egyrészt kellemesebb és jobban látható lehet az emberi szem számára, mint világos párja, továbbá esetenként megnövelheti az akkumulátor üzemidejét. Az amerikai Purdue Egyetem megvizsgálta a mobiltelefonok merülését világos és sötét üzemmód használata során. Míg az LCD-kijelzős készülékek esetében nem, az OLED-kijelzős készülékek esetében előnyt jelent a sötét üzemmód, ezért ezeket vizsgálták. Az 50% körüli fényerősség esetében minimális előnyt jelent, míg nagyon magas fényerősség használata mellett közel 50%-kal tovább bírja a készülékünk akkumulátora sötét üzemmódot alkalmazva. 

Adaptív/automata fényerősség beállítása esetén a készülék kijelzője fényérzékelők segítségével alkalmazkodik a környezetéhez – ha világos van, növeli a fényerőt, míg amennyiben sötét, csökkenti azt, illetve Android esetében tanulmányozza a készülék fényerejére vonatkozó preferenciáinkat, és ahhoz hasonlóan képes szabályozni saját magát. Így például egy nagyon fontos videojáték mérkőzés közepette nem szükséges gyorsan fényerőt állítanod, ha kisüt a nap, mivel készüléked már megtette azt helyetted.

Miért célszerű szűrni a kék színű fényt?

Az elektromágneses spektrumban, 780–380 nanométer (nm) hullámhosszúságnál találjuk a látható fényt. 380 nm-nél rövidebb hullámhosszúságú az ultraibolya sugárzás (UV), mely amellett, hogy segít lebarnulni és felületeket fertőtleníteni, károsítani is tudja szervezetünk egészségét. 380 és 500 nm között találjuk a nagy energiával rendelkező, kék színű fényt, mely képes arra, hogy kárt tegyen az ember retinájában.

Amikor sokáig nézted a monitort, biztosan tapasztaltad már, hogy elfáradt, kivörösödött és kiszáradt a szemed. Ez valamelyest csökkenthető az informatikai eszközök kékfényszűrő beállításaival – melyek hatására a kijelző narancsos-vöröses színben pompázik, ezáltal a kékből zöld szín lesz –, illetve fokozott védelmet jelenthet a kékfényszűrő szemüveg viselete.

Szerző:
Bálint Áron – Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Puskás Tivadar Műszaki Szakkollégium

Ez is érdekelheti