0%

Életünk a kezünkben – hogyan biztosítsuk mobilunk biztonságát?

utolsó módosítás: 2022. október 20. 16:54

Az adathalászok igen gyorsan képesek az okostelefonunkról személyes adatokat (például névjegyzék, fotó, videó, közösségi média profil, e-mailes belépési adatok stb.) megszerezni. A nyilvános wifi-használat, a megbízhatatlan forrásból származó applikáció letöltések és a záróképernyő jelszó alkalmazásának hiánya mind sérülékennyé tehetik az eszközünket a támadásokkal szemben.

Hasznos tanácsok mobiltelefonos adatlopás ellen

  • Használjunk képernyőzárat: jelkódot és/vagy biometrikus azonosítást (arc- vagy ujjlenyomat felismerést)!
  • Csak végső esetben használjunk nyilvános wifit, ha az nem rendelkezik jelszóvédelemmel! Ha van rá módunk, nyilvános helyen inkább használjunk mobilinternetet!
  • Az e-mail és bankfiókunk belépési adatainak megadásához kettős faktorú hitelesítést használjunk!
  • Használjunk jelszómenedzser alkalmazásokat, amelyek jelszavát sose jegyeztessük meg a böngészővel! 
  • Szoftver letöltésekor kizárólag a gyártó oldalát vagy https protokollal ellátott biztonságos, titkosított és hiteles forrást használjunk!
  • Soha ne töltsünk le játékokat, ingyenes szoftvereket olyan telefonra, amelyen privát vagy céges adatokat tárolunk!

Akcióban az identitástolvajok

A mobilunkon rengeteg bizalmas információt tárolunk: kontaktok, telefonszámok, e-mail üzenetek, jelszavak, számlaszámok, bankkártyaadatok, fotók, videók, egyéb személyes dokumentumok. A mobiltelefonok a számítógéphez hasonlóan könnyen hackertámadás célpontjává válhatnak, és ehhez elég akár egy óvatlanul letöltött applikáció is. Egyes jelentések szerint az Egyesült Államokban minden második másodpercben identitáslopás áldozatává válik egy-egy felhasználó. Mégis kevesen veszik komolyan ennek kockázatát, csak akkor figyelnek fel a jelenségre, amikor már személyesen is érintetté válnak. 

Ha nem kívánatos alkalmazások, vírusok és kémprogramok települtek az okostelefonunkra, akkor az alábbi jelenségeket tapasztalhatjuk: 

  • Ismeretlen helyről származó belépés a közösségi média felületeinken.
  • A nevünkben és adatainkkal indított vásárlások, banki tranzakciók.
  • Nem férünk hozzá a közösségi média profilunkhoz, levelezőprogramhoz, bankfiókhoz, internetes alkalmazásokhoz, esetleg munkahelyi applikációinkhoz és adatainkhoz.

Használjunk képernyőzárat!

Hogyan működik a mobiltelefonos adatlopás?

A kávézókban, közösségi tereken elérhető nyilvános wifi gyakori ismérve, hogy nincsen jelszó által védve, ezért a használata mindig biztonsági kockázatot jelent. Ha nyilvános wifi használata közben hacktertámadás éri készülékünket, az elkövetők számára egyből láthatóvá válik, hogy milyen oldalakat néztünk meg, milyen felületekre léptünk be, és milyen adatokat, jelszavakat használtunk hozzá. A biztonságos, jelszó által védett hálózat ezzel szemben egyfajta szűrőként funkcionál az illetéktelenekkel szemben. 

A kiberbűnözők gyakran e-mailen, közösségi média csatornákon keresztül lépnek velünk kapcsolatba. Ezekben a levelekben rendszerint egy vírusos link található, amely egy fertőzött kódra vagy csatolmányra vezet. Az ilyen jellegű támadások célja általában az adatlopás, ezért kéretlen vagy gyanús linkekre még véletlenül se kattintsunk rá!

Az applikációk szintén sebezhetővé teszik az okostelefonunk rendszerét. Azok az ingyenesen letölthető appok, amelyek fotószerkesztési képességeket, háttérképeket, billentyűzeteket vagy témákat ígérnek, különösen gyakran fertőzöttek vírusok által. Ha letöltjük őket, többféle kárt okoznak: egyes típusok kéretlen hirdetésekkel árasztják el a mobilunkat, mások fizetős szolgáltatásokra regisztrálják a mit sem sejtő felhasználókat, de olyan is akad, amely közösségi média profilunk adatait lopja el. Ezért mindig igyekezzünk népszerűbb, jobban szem előtt lévő alkalmazásokat telepíteni, legyen szó akár az iOS-es App Store-ról, akár a kevésbé szigorúan ellenőrzött Google Play Áruházról. Ellenőrizzük az applikációk értékelését és a letöltések számát – ha sokan használják, akkor valószínűbb, hogy megbízható és biztonságos, így mi is bátrabban telepíthetjük telefonunkra.

Különösen tartózkodjunk a telefon rendszerének megtisztítására szolgáló tisztító, úgynevezett "cleaner" programoktól, amelyek az állítólagos cél érdekében jellemzően teljes hozzáférést kérnek a rendszerünkhöz, ezáltal pedig minden adatunkhoz. Ezekre egyébként sincs ma már szükség, hiszen az androidos telefonokon például gyárilag megtalálható a tárhely optimalizálására szolgáló szoftver.

Ha telepítünk (Android) applikációt, akkor az alkalmazás különböző hozzáférési engedélyeket kérhet. Mindig gonduljuk meg, biztosan szükség van-e a névjegyzékhez vagy a helyadatainkhoz való hozzáférésre. Használjuk ki a lehetőséget, hogy csak az alkalmazás használata közben adunk hozzáférést, ha már feltétlen szükséges.

Ez is érdekelheti