0%

Ezért érdemes digitális pénztárcát és virtuális bankkártyát használni

utolsó módosítás: 2022. október 20. 15:20

A digitális pénztárcák olyan alkalmazások, amelyek úgy igyekeznek kihasználni az okostelefonok adottságait, hogy helyettesítik a valódi pénztárcákat, és a telefonunk segítségével több pénzügyi terméket és szolgáltatást adnak a kezünkbe. Tárolhatunk bennük ajándék- és hűségkártyákat, jegyeket, kuponokat, iratokat, sőt, akár még digitalizált slusszkulcsokat is. Emellett pedig virtuális bankkártyánkat is beletehetjük, ami pontosan ugyanazt a funkciót látja el, mint a valódi, csak digitalizált formában a „telefonban lakik.”

Mi a digitális pénztárca előnye?

Egy szóban: a kényelem. Ma már lényegében mindenhol fizethetünk bankkártyával (legyen szó fizikai vagy virtuális üzletekről, webshopokról), ami jóval egyszerűbb, mint korábban a készpénzes fizetések, ám mégiscsak szükségessé teszik, hogy nálunk legyen a bankkártyánk. A digitális pénztárcák egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal kevesebb fizikai irat és információ kísér minket a hétköznapokban. Ha mindent elérünk a telefonunk segítségével (mely egyébként is jó eséllyel nálunk van, bárhova is mennénk), akkor nem kell észben tartani, hogy mit hoztunk el vagy mit felejtettünk otthon, ahogy azon sem kell izgulni, hogy hátrahagyunk egy hitelkártyát az ATM-ben. Sőt, többé attól sem kell félnünk, hogy az egész tárcánkat elhagyjuk. 

Azzal azonban, hogy minden egy helyen van, könnyebb másoknak is megkaparintani ezeket az adatokat. Fontos, hogy megfelelő jelszóval, ideális esetben biometrikus azonosítással (arcfelismerés, ujjlenyomat-olvasó) lássuk el digitálispénztárca-applikációnkat. Készülékeinket is kellő mértékben védjük – lopás, elvesztés esetén pedig letiltsuk őket, mert azokon keresztül egyszerűbben elérhetik forrásainkat az illetéktelenek. 

Milyen digitálispénztárca-applikációk léteznek?

Számos digitális pénztárca érhető el hazai és nemzetközi szinten is. Az Apple-termékekkel rendelkező felhasználók a cég saját applikációját, az Apple Payt használhatják a legkönnyebben, míg az Android felhasználók számára a Google Wallet jelentheti a kényelmes megoldást. 

Emellett különösen népszerű a Simple alkalmazás, mely számos, extra kényelmi funkcióval segít mind az iOS, mint az Android operációs rendszeren: a közlekedési mobiljegy, csekkbefizetés, biztosításkötés mellett a színház- és mozijegyvásárlás, közterületi parkolójegy és az autópálya-matrica vásárlása is megtalálható benne. A Simple minden szolgáltatásával teljes megoldást nyújt, az adott termék kiválasztásától, annak megvásárlásán keresztül egészen a jegyek tárolásáig. 

Hogy működnek a virtuális kártyák?

Ezek a pénztárcák az okostelefonok különböző vezeték nélküli adottságait alkalmazzák ahhoz, hogy biztonságosan közvetítsék a tranzakciós adatokat a készülék és a fizetés helye között – igénybe veszik tehát a Bluetooth, a mobil - vagy WiFi-hálózatokat és a mágneses jeleket egyaránt. Jellemzően három tipikus fizetési módot tesznek lehetővé: 

  1. A QR-kódok esetében az eszköz kamerájával és a tárca szkennelési rendszerével lehet vezérelni a fizetést.
  2. Az NFC-technológia lehetővé teszi az adatátvitelt két egymáshoz közel lévő készülék között elektromágneses jelekkel. Az NFC-rövidítés („Near Field Communication”, azaz közeli kommunikáció) az eszközök közelségére utal, mely alapfeltétele a tranzakció sikerének. 
  3. A digitális pénztárcák által használt harmadik technológiatípus az MST, ami a kártyalehúzás mágneses elvét alkalmazza, csak ebben az esetben a telefonok generálják ezt a titkosított mezőt, nem a kártya és a terminál találkozása. 

A pénztárcákban tárolt információk a terminálon keresztül jutnak el a fizetésfeldolgozókhoz, átjárókhoz, jelbefogadókhoz, illetve egyéb érintett harmadik felekhez, hogy a bankhálózat által az intézmények lebonyolíthassák a tranzakciókat. Egyes digitális pénztárcák már arra is alkalmasak, hogy kriptovalutával fizessünk, melyet az aktuális valutaérték szerint váltanak a tranzakciókhoz.

Ez is érdekelheti