0%

Facebook Messenger kisokos – maradjunk kapcsolatban!

utolsó módosítás: 2023. augusztus 22. 12:37

Az interneten történő kapcsolattartásban ma már szinte megkerülhetetlen a Facebook Messenger applikáció. A világ egyik legnépszerűbb alkalmazása ingyenesen elérhető, segítségével pedig szöveges, hangalapú vagy videós csevegést folytathatsz ismerőseiddel.

Mi a különbség a Facebook-chat és a Messenger között?

Funkcióját tekintve semmi! A Messenger egy applikáció, a Facebook chatfunkciójának továbbfejlesztett, mobilfelületen kényelmesebben használható változata. 

Hogyan érheted el a Messenger különálló applikációját?

A telefonod operációs rendszerének megfelelő tárhelyén (Android esetén a Google Playen, iPhone-oknál pedig az AppStore-on), a „Messenger” szó begépelésével. Az alkalmazást ezzel az ikonnal találhatod meg:

Messenger-ikon

Az applikáció letöltése után nyisd meg, majd a Facebook felhasználói adataiddal jelentkezz be! Abban az esetben, ha nem szeretnél regisztrálni, jó hír, hogy mobilalkalmazásban már Facebook-fiók nélkül is cseveghetsz. Ebben az esetben kattints a „Nem vagy a Facebookon?‟ gombra, és add meg a telefonszámodat a bejelentkezéshez. Ezután meg kell adnod a nevedet és egy fotódat, hogy barátaid tudják, hogy veled fognak beszélgetni – és már készen is vagy!

A Messenger kezdőképernyője

Mobiltelefon kijelzőjéről készült képernyőfelvétel a Messenger kezdőképernyőjéről

A sárgával jelölt körök rejtik azokat az ismerőseidet, akik szintén rendelkeznek Messenger-fiókkal, és akikkel így csevegést kezdeményezhetsz. Ez azonban nem a teljes lista, inkább amolyan ízelítő. Ha konkrét személyre szeretnél keresni, akkor írd be a nevét a Keresés mezőbe, a kis sárga karikák felett, vagy kattints a képernyő legalján található Ismerősök fülre.

A képernyő további részében találhatod azokat az ismerőseidet, akikkel már beszélgettél – őket fekete karikával és zöld csíkkal jelöltük illusztrációnkon.

Ha szeretnéd megnézni az ismerőseid által közzétett Történeteket (24 órán keresztül elérhető képes vagy videós tartalmakat), akkor csak a képernyőd jobb alsó sarkában elhelyezkedő Történetek ikonra kell kattintanod.

Csevegés indítása, üzenetek megválaszolása

Ha megtaláltad azt az ismerősödet, akivel beszélgetni szeretnél, egyszerűen csak kattints a nevére vagy profilképére, és máris a csevegés ablakban találod magad.

Képernyőfelvétellel illusztrált használati útmutató a Messenger felhasználói felületéhez 

A hanghívásokkal és videócsevegéssel kapcsolatban fontos tudnod, hogy ezek nem a szolgáltatók percdíjaihoz tartozó funkciók, hanem internetalapúak – tehát wifi-kapcsolat esetén nem kerülnek semmibe. Mobilnet használata esetén a szolgáltatóval kötött szerződésben szereplő díjazást kell figyelembe venned – hacsak nem korlátlan a mobilinternet-előfizetésed. Internetkapcsolat nélkül azonban, ahogy a Messenger sem, úgy ezek a funkciók sem működnek.

A hívások és szöveges üzenetek mellett rengeteg kiegészítő funkciót vehetsz igénybe az alkalmazáson belül. A szövegmező melletti mosolygós fej segítségével számos hangulatjel, más szóval emoji (ejtsd: emodzsi) közül választhatsz, amelyekkel kifejezheted pillanatnyi hangulatodat, és nyomatékot adhatsz üzeneteidnek. Itt találhatsz kedves, rajzos figurákat, úgynevezett matricákat vagy éppen gifeket – azaz rövid mozgóképeket –, melyekkel szintén színesítheted beszélgetéseidet.

A buboréktól balra található jelek segítségével készíthetsz fényképet vagy mellékelhetsz fotókat a telefonod képgalériájából. A mikrofon segítségével hangüzenetet rögzíthetsz, a +-jel segítségével pedig olyan haladóbb lehetőségek közül választhatsz, mint a külön chatszoba létrehozása – itt egyszerre akár többen is részt vehettek közös beszélgetésben vagy videóhívásban. Emellett megoszthatod csevegőpartnereddel a tartózkodási helyedet, ami nemcsak egy lebeszélt találkozó esetén lehet hasznos, de könnyen segítséget kérhetsz barátaidtól abban az esetben, ha eltévednél.

A Messenger rendkívül sokszínű alkalmazás, mely nem csupán megkönnyítheti, igazán színessé és izgalmassá is teheti a kapcsolattartást. A folyton bővülő funkcióknak köszönhetően pedig a jövőben várhatóan még többet megtehetsz az applikáció segítségével.

Ez is érdekelheti