0%

Mitől okos egy okosóra?

utolsó módosítás: 2023. augusztus 22. 16:15

Egyre több nagy gyártó kínál a mobilunkkal összekapcsolható vagy önmagában is működő okosórákat, így ennek az eszköznek a viselete is a mindennapi életünk részévé vált. Ideje tehát tisztáznunk, hogy pontosan mi ez és mire használható. Ebben a cikkben az okosórákról beszélünk.

Mi az okosóra?

Az okos karóra az idő kijelzésén kívül számos kiegészítő funkcióval rendelkezik: egyfajta csuklónkon hordható miniszámítógépként vagy okostelefonként is tekinthetünk rá. Az okosóra beépített szenzorok segítségével képes figyelni a pulzusodat, az alvásritmusodat, a megtett lépéseid számát, melyek alapján például kiszámolja az aznap elégetett kalóriádat is. Képes fogadni hívásaidat anélkül, hogy kézbe vennéd a telefonodat. Megjeleníti SMS-eidet, e-mailjeidet, segít a navigációban, riasztásokat, emlékeztetőket állíthatsz be és még számos egyéb információval szolgál.

Az okosóra előnyei

  • Az okosóra lehetővé teszi az értesítések fogadását és a kommunikációt saját okostelefonoddal. Segítségével értesülhetsz azokról az üzenetekről, hívásokról, e-mailekről és más értesítésekről, amelyek az okostelefonodra érkeznek.
  • Követheted vele az edzéseidet, mérheted a pulzusodat, a sebességedet, a megtett távolságot és lépésszámodat, valamint az adott időszakban elégetett kalória mennyiségét is. Az okosórák lehetővé teszik az egészségedre vonatkozó adatok könnyű nyomonkövetését is, monitorozhatod például a pulzusod, véroxigénszintedet, illetve az alvásod ritmusát.
  • Az okosórák további funkcionalitásai közé tartozik a zenehallgatás, a térképek megjelenítése, navigálás, különböző tevékenységek követése, az időjárás megtekintése és még sok egyéb más.
  • Különböző stílusban és kivitelben kaphatók, így olyan modellt választhatsz, amely illik az egyéni igényeidhez és ízlésedhez.

Az okosóra hátrányai

Rengeteg féle okosóra elérhető a kereskedőknél. Típustól, funkcióktól, technikai paraméterektől függően néhány tizezer forinttól, akár több százezer forintig terjedhet az ára. Igénybevételtől és az adott óra specifikációjának függvényében általában csak egy vagy néhány napig bírja az akkumulátora, vagyis rendszeresen kell tölteni.

Viselése kényelmetlenséggel járhat, mivel a pontos optikai szenzoros mérések érdekében stabilan kell rögzíteni a csuklóra. 

Fontos kiemelni, hogy a telefonunk egyfajta kiterjesztéseként használva tovább növeli a telefonhasználatra fordított időnket. Csuklónkon viselve hajlamosak leszünk még többször rápillantani, mint a zsebünkben lapuló mobilunkra, így még többet töltünk el az online eszközeinkkel. Az okosórák, illetve a rajta futó alkalmazások olyan személyes adatokat is gyűjthetnek, mint például az egészségünkkel kapcsolatos információk, az elhelyezkedésünk, különböző értesítések és a napi online kommunikációk adatai, melyeknek megosztása és védelme problémás lehet, ezért érdemes ügyelni a biztonsági szabályokra, beállításokra!

Mire használhatod?

Számos kényelmi és szórakoztató funkciót kínál számodra, mint például a zenelejátszás, a térképek megjelenítése, a tevékenységek követése, az időjárás-előrejelzés és egyebek. A lehetőségek sora egyre csak bővül. Távoli vezérlőként okosórád lehetővé teszi a telefonod és más eszközöd funkcióinak használatát.

Nemcsak okos, szép is lehet

Egy jól megválasztott óra öltöztet is, hiszen sokféle stílusban és kivitelben kapható, így hordhatsz praktikus, egyben az egyéni ízlésednek és stílusodnak megfelelő modellt. Ahogyan a telefonok esetében, az okosórákhoz is rengeteg hasznos és divatos kiegészítő kapható: szíjak, tokok, töltők és dokkok stb. Érdemes a vásárlás előtt alaposan végiggondolnod, milyen funkcióra használnád leginkább az okosórát.

Az okosórák hamar népszerűek lettek a fitneszrajongók körében

A piacon számos okosóragyártó sokféle típusa érhető el, amelyek megannyi funkcióval és jellemzővel rendelkeznek. Néhány népszerű márka a legismertebbek közül:

Az okosóra egyik kényelmi szolgáltatása, hogy fizethetsz is vele

  1. Apple Watch – Az egyik legnépszerűbb (és egyben legdrágább) okosóra a piacon. Az Apple Watch generációi több különböző méretben, színben és anyagban érhetők el. Rengeteg funkcióval rendelkeznek, mint például a telefonhívások és üzenetek fogadása, fizetés, az egészségi adatok és az edzés nyomon követése, zenehallgatás-vezérlés.
  2. Samsung Galaxy Watch – A Galaxy Watch is kiváló okosóra az androidos platformot használó mobilosok számára. Hasonlóan gazdag funkcionalitással rendelkezik, mint az Apple terméke, beleértve az üzenetek és telefonhívások fogadását, a fizetést, az egészségi adatok nyomon követését és a GPS-t.
  3. Fitbit – Népszerű a fitneszrajongók körében, főként az egészségi információkra összpontosít, mint például a pulzusmérés, az alvásfigyelés. Többféle sporttevékenység nyomon követését teszi lehetővé, rögzítve az adott edzés legfontosabb adatait. 
  4. Garmin – A Garmin okosórák széles választéka leginkább a sportos, aktív életet élőket célozza meg, ugyanis a cég elsősorban erre specializálódott termékeket kínál. Széles körű funkcióval rendelkeznek, amelyek segítik a tájékozódásod, különböző sporttevékenységeid széleskörű monitorozását és naplózását, illetve a térképes navigációt, tájékozódást. 
  5. Huawei Watch – A Huawei Watch-ok is sokoldalú okosórák, amelyek szintén számos funkcióval rendelkeznek, mint például pulzusmérés, EKG-mérés, alvásfigyelés, vérnyomásmérés, lépésszámláló, véroxigénszint-mérő, barométer.

Tájékozódni is lehet az okosórával

Az okosóra egy csuklón hordható miniszámítógép, amely a mobiltelefonod mellett kényelmesebbé teheti a mindennapi tevékenységeid szervezését és követését. Ezt az intelligens csuklóeszközt egyre több amatőr és profi sportoló választja edzéseinek követésére, mindennapi aktivitása és egészsége figyelésére. Az okosórák folyamatosan fejlődnek, számos (pl. keringési) betegségnek lehetnek korai előrejelzői. A Parkinson-kór korai tüneteit – a mesterséges intelligencia segítségével – akár hét évvel a betegség egyértelmű tüneteinek  megjelenése előtt is jelezheti. Ha útközben bármi baleset, baj ér minket, képes riasztásra, segélyhívásra, és akár elküldi viselője koordinátáit olyan helyről is – műholdak segítségével –, ahol még térerő sincs.

Az okosórák lifestyle használatát többek között az érintésmentes fizetés nyújtja. Már csak e funkciója miatt sem szabad megfeledkezned okosórád biztonságáról, hiszen – ahogyan más digitális eszközök, úgy – ezek is alkalmasak arra, hogy rajtuk keresztül a hackerek felhasználóneveket, jelszavakat és banki adatokat lopjanak el tőled. Sebezhetővé éppen az óra kényelmi szolgáltatásai teszik: a vezeték nélküli kapcsolatok – wifi, bluetooth – használata, az ezeken keresztül küldött helyadatok és a készülékre tölthető (rosszindulatú) programok.

Szerző: 
Tóth Beatrix – Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Puskás Tivadar Műszaki Szakkollégium

Ez is érdekelheti