0%

Mobil a családom? – Bevált eszközök a gyermekek digitális biztonságáért

utolsó módosítás: 2023. június 6. 14:29

Családidő, tartalmas és őszinte beszélgetések, közös játék:  a Mobil a családom? program keretében az NMHH ezeket a jól bevált eszközöket ajánlja azoknak a családoknak, amelyek az egyre erősödő digitális nyomás alatt is meg szeretnék őrizni az egymás iránti figyelmet, a bizalom légkörét és az együtt töltött idő minőségét.

Az NMHH tanácsai a gyermekek digitális biztonságáért:

  • Figyeljetek a szeretteitekre!
    Felelősek vagyunk egymásért! Ha együtt a család, üljétek körül az asztalt, és beszélgessetek! Keressétek egymás tekintetét, és figyeljetek egymásra! A mobileszközök várhatnak.
  • Bízzatok egymásban!
    Beszélgessetek az online térben szerzett jó és rossz élményeitekről. Próbáljátok megérteni egymás digitális életét. Oszd meg tapasztalataidat gyermekeddel!
  • Játsszon együtt a család!
    Ha egy családtag vonzódik a videójátékokhoz, próbáljuk ki együtt a játékot! Alkossunk néhány közös szabályt a videójátékok használatára, és tartsuk is be azokat!
  • Éljetek a jogaitokkal!
    Alapvető jogaitok a digitális világban is elkísérnek és védenek – különösen, ha ismeritek azokat, óvatosak vagytok, és utánajártok a lehetőségeknek. 
  • Uraljátok a digitális világot!
    Tapasztaljátok meg együtt a digitális tudástér új lehetőségeit! Vegyétek észre, ha a mobilalkalmazások kezdik uralni a családi életet! Szóljatok erről egymásnak és őszintén beszéljétek meg! Figyeljetek a kockázatokra is, mert nem minden valóságos, amit az internet mutat!
  • Ápoljátok digitális környezeteteket!
    Természetes, hogy lakásunkat, szobánkat, kertünket, rendben tartjuk. Tegyétek ezt a digitális környezettel is, hogy jó legyen benne lakni, élni! Olvassatok, kövessetek, hallgassatok olyanokat, akik tartalmas, jó dolgokat adnak nektek az online térben.
  • Mutassatok jó példát egymásnak!
    A család digitáliseszköz-használati szokásainak átalakítását kezdjétek saját szokásaitok megváltoztatásával. Alkossatok közös szabályokat a mobileszközök otthoni használatára, amelyekhez ti is következetesen tartsátok magatokat.
  • Lássátok egymást az interneten is!
    Kapcsolódjon össze a család az online térben is, csináljatok zárt családi csoportot a közösségi médiában, osszatok meg egymással tartalmakat.
  • Mindennap tanuljatok valami újat!
    Szánjatok minden nap 10 percet arra, hogy tanuljatok valami újat a digitális világotok működéséről. Egy új cikk, egy új videó, egy új beállítás, egy új funkció a megszokott alkalmazásodban. Fedezzétek fel az interneten elérhető, az oktatást, művelődést, tájékozódást segítő szolgáltatásokat!  Kövessétek a fejlődés útját, legyetek naprakészek és segítsetek ebben egymásnak! 
  • Lépjetek át a valóságba együtt!
    Naponta egy órára, hetente egy napra tegyétek félre a mobilkütyüket és játszatok, pihenjetek, töltsetek minőségi családi időt együtt! Olvassatok nyomtatott könyveket!

A teljes tiltás negatív hatást eredményezhet

Kívülállóként bosszantó látni, amikor a család minden tagja egy-egy képernyőre mered a beszélgetés és az egymásra figyelés helyett. Kivéve, ha te magad is egy online eszközbe mélyedsz. Ma már egyértelmű: a figyelmünk érték és egy egész iparág dolgozik rajta, hogy megkaparintsa. Ha szeretnél a családnak is hagyni belőle, az tudatos döntést és sok-sok gyakorlást igényel. A változás azonban mindig apró lépésekkel indul.

1. Figyeljetek a szeretteitekre!

Tartsatok rendszeresen képernyőmentes családidőt!

A képernyő nem az ellenségünk: tanulni, szórakozni, kapcsolatot tartani jó dolog. Nem az a cél, hogy megszüntesd az okoseszközök jelenlétét az otthonodban, hanem az, hogy ne uralkodjanak gyermeked felett. Az NMHH kutatásai szerint már a nyolcéves gyermekek negyede rendelkezik saját okostelefonnal, tízéves korban pedig már a gyermekek több mint felének van saját használatú okostelefonja. Hétköznap átlagosan napi három, hétvégén pedig öt órát töltenek a gyerekek a képernyők előtt.

Ha ilyen körülmények közepette is meg szeretnéd őrizni a családi élet légkörét, az első lépés a képernyőmentes családidők bevezetése lehet. Legyen ez a vacsora közben, az autóban, vagy este lefekvés előtt, de legyen egy dedikált ideje annak, amikor csakis egymásra figyeltek, megosztjátok, kit mi foglalkoztat, kikéritek egymás véleményét és meghallgatjátok egymás történeteit. Mint minden új szokás bevezetése, az első alkalmakkal ez is nehézkes és furcsa lehet. Ha azonban megszilárdul és közös életritmusotok részévé válik, szilárd alapot adhat a legfontosabb kapcsolataitok ápolásához, ellenállóvá téve családotokat a tömegkommunikáció sodrásával szemben.

2. Bízzatok egymásban!

Beszélgessetek nyíltan online élményeitekről is!

„Reggel elkéstem a suliból.” „Egész nap fájt a fejem.” A fizikai térben megtapasztaltakat rutinosan osztjuk meg egy hétköznap végén egymással. Életünknek azonban az online tér eseményei is (egyre nagyobb) részét képezik. Erről azonban még ma sem beszélgetünk. Az NMHH szerint csupán a szülők egyharmada beszélget rendszeresen gyermekével az interneten őket érő veszélyekről, kétharmaduk csak ritkán, vagy egyáltalán nem.

A virtuális térben történteknek azonban nem kell zárványt képezniük az életünkben. „Mit láttál ma a neten?” „Kaptál kommenteket az új profilképedre?” „Hol tartasz az új játékban?” Ehhez hasonló kérdésekkel könnyedén új dimenziót adhattok a családi beszélgetéseknek. Ha beemelitek a mindennapos párbeszéd témái közé a digitális tér történéseit, egy esetleges visszaélés vagy zaklatás jóval könnyebben, idejekorán megelőzhető. A család bizalmi hálója terjedjen ki a virtuális térre is.

3. Játsszon együtt a család!

Próbáljátok ki együtt a játékot! Alkossátok meg közösen a videójáték-használat szabályait!

A beszélgetésnél is erősebb közösségi élményt ad, ha együtt játszotok a videójáték-rajongó családtagunkkal. Ne aggódjatok, ha teljesen idegen tőletek ez a világ: a lényeg nem a technológia, hanem az emberi kapcsolat. Kutatások szerint az iskolás korú gyermekek több mint háromnegyede játszik videójátékokkal. Ennek veszélyeiről sok szó esik, de emellett számos pozitív hatása is van: a verseny és a fejlődés élménye, az izgalom és a közösségi élmény, hiszen a játék gyakran a barátokkal (online) zajlik.

Ha szülőként bevonódtok, mindebből akár remek családi program is lehet. Így határt szabni is könnyebb az ezzel töltött időnek – legjobb, ha ezeket közösen állítjátok fel. Szülőként érdemes megismerkedni a videójátékok kultúrájával, hogy támogatni tudd gyermekedet a helyes mérték megtalálásában, elkerülni a költségcsapdákat és védekezni az online bántalmazással szemben.

Mindebben segít az NMHH médiaértés-oktatóinak közreműködésével készült Kézikönyv gamer gyerekekhez című rövid, tartalmas kiadvány.

4. Éljetek a jogaitokkal!

Beszélgessetek erről is, osszátok meg egymással tapasztalataitokat! Ismerjétek meg azt is, hogy kitől és milyen segítséget kaphattok jogaitok érvényesítéséhez!

Az online tér olyan labirintusnak tűnhet, amelyben több választásotok van, mint gondolnátok. Alapvető jogaitok a digitális világban is elkísérnek és védenek, különösen, ha ismeritek azokat, óvatosak vagytok, és utánajártok a lehetőségeknek. Mert nem minden „süti” finom. 

Az NMHH kutatása szerint a különböző közösségimédia-oldalakon a gyermekek egynegyedének adatlapja teljesen nyilvános, bárki számára elérhető. A szülők közel felének profilja pedig teljesen publikus. A tudatos és biztonságos internethasználat megteremtése szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy ismerjétek azokat az alapvető adatvédelmi beállításokat, amelyek a személyes adatok védelmét szolgálják. Számtalan beállítási lehetőség áll rendelkezésre annak érdekében, hogy csökkenthető legyen az esetleges online ártalmaknak (többek között a hozzájárulás nélkül megosztott tartalomnak, a zaklatásnak vagy az adathalászatnak) való kitettség. A profilotok nyilvánosságának vagy a megosztott tartalom láthatóságának korlátozása megakadályozhatja, hogy idegenek kapcsolatba lépjenek veletek, illetve, hogy a közzétett tartalommal illetéktelen személyek nem kívánt módon visszaéljenek, legyen szó akár egy fényképről, videóról vagy éppen tartózkodási helyről. Jelszavaitokat mindig kezeljétek bizalmasan, a nem megbízható forrásból származó kéretlen tartalmakkal, gyanús levelekkel és túl jól hangzó ajánlatokkal kapcsolatban pedig legyetek elővigyázatosak, az adatok megadása előtt mindig bizonyosodjatok meg a másik fél vagy a honlap hitelességéről!

Ismerjétek meg és ismertessétek meg gyermekeitekkel is, hogy az online térben milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a személyes adatok védelme érdekében, hogy az esetleges visszaélések megelőzhetőek legyenek. Egy tartalom megosztása előtt pedig mindig jusson eszetekbe, hogy az internet nem felejt!

5. Uraljátok a digitális világot!

Tapasztaljátok meg együtt a digitális tudástér új lehetőségeit! Vegyétek észre, ha a mobilalkalmazások kezdik uralni a családi életet! Szóljatok erről egymásnak és őszintén beszéljétek meg! Figyeljetek a kockázatokra is, mert nem minden valóságos, amit az internet mutat!

A mobileszközöd mögötti univerzum egyre vonzóbb és hatalmasabb, amelyet az időd és a figyelmed táplál. Vedd észre, ha egyre többet kap idődből és figyelmedből! Bár szereted azt hinni, hogy az időddel szabadon rendelkezel és a döntésed szabad belátásodon alapul, a döntéseidet gyakran az online világ vezeti.  Szeretnéd, ha a házastársad, gyermeked, szüleid, azaz a családod is szabadnak érezhetné magát.

Tegyétek fel a kérdést magatoknak és egymásnak is: tényleg eszközként használjuk-e az okoseszközeinket? Nem váltunk-e rabjává mobilalkalmazásoknak? Beszélgessetek őszintén a napi rutinokról akkor is, ha azzal kell szembesülni, hogy az okoseszközök uralják a család életét, ugyanis mindezen lehet változtatni.  Az online tudástér színes világ és végtelen lehetőségeket kínál. Belátható, hogy egyre többet használjuk, döntéseinket rábízzuk, gondolatainkat egyre nagyobb mértékben befolyásolja. Mégis, legfontosabb értékünk gondolataink és döntéseink szabadsága, a rendelkezés időnk és figyelmünk felett. Tudatosabban kell használni az okoseszközeinket is: legyél okosabb, mint maga az eszköz. Ehhez az első lépés, hogy csak akkor használod, ha szükséged van valamire, amihez kell, ha célod van a használatával. Ne engedd át az irányítást, mert emberi lényként bölcsebb, intelligensebb és értékesebb vagy bármely online alkalmazásnál. Vigyázz a családodra is, hívd fel az ő figyelmüket is a célhoz kötött eszközhasználat fontosságára!

Mobileszközeid sem annyira okosak, hogy megvédjenek az internet hamisságaitól és álhíreitől. Legyetek okosak abban, hogy megóvjátok magatokat és családtagjaitokat a gondolatokat uralni akaró hamis információktól. A közösségi médiahasználat gyakran kényszeres rutinná teszi a családi pillanatok megosztását, posztolását. Legyél tudatában a saját és családtagjaid magánéletének nyilvánosságával járó kockázatoknak. A mobileszközök vonzó alkalmazásai eluralják az idődet és a figyelmedet. Legyen családi kihívás, hogy próbáltok változtatni a beidegződéseken. Tegyétek fel a kérdést magatoknak és egymásnak: Miért teszem most ezt vagy azt a mobilommal? Tényleg szükséges-e? Mit akarok tudni? Mi a célom? Miért posztolom ki ezt vagy azt a képet? Mit akarok magamról vagy családomról mutatni? Tényleg jó ötlet? Egyszerű kérdések magadnak és családtagjaidnak. Segítenek abban, hogy belássátok, hányadán álltok a mobileszközeitekkel és az online világgal. A mértéktartó használat, az online tapasztalatok megosztása a családtagokkal egyszerű módjai a példamutatásnak. Szándék és elhatározás kérdése, hogy változtassatok a rutinokon. Te és családod döntsetek: a digitális világ rabjai lesztek vagy inkább uraljátok a digitális világot.

6. Ápoljátok digitális környezeteteket!

 Természetes, hogy lakásunkat, szobánkat, kertünket, rendben tartjuk. Tegyétek ezt a digitális környezettel is, hogy jó legyen benne lakni, élni! Olvassatok, kövessetek, hallgassatok olyanokat, akik tartalmas, jó dolgokat adnak nektek az online térben.

A természet kedvelői nagyon jól tudják, hogy nem csak az egyes növények jólléte a fontos, hanem a növénytársulásoké, a különböző növények egymást segítve, kiegészítve alkotnak egy harmonikus egészet. Az otthon ökológiája az ember és környezete közötti kölcsönhatást jelenti. Az ökológia a görög ’oikosz” szóból ered, ami otthont, lakhelyet jelent. A digitális környezet otthonunkká vált, mint a háztartásunk vagy a kertünk.  Rendben kell tartunk, gondoznunk kell, időnként ki kell gyomlálni, tudatosan használni és egyensúlyra törekedni.

Mit jelent digitális környezetünk ápolása? Jó dolog kísérletezni az alkalmazásokkal, érdemes azonban rendet tenni is: amiket nem használunk, töröljük le teljesen. Használjuk minél többet a telefon beépített programjait, lehet, hogy érdekesebb, színesebb az új levelezőprogram, fényképező alkalmazás, de biztosan nem dolgoznak annyian a biztonságunkon, mint az operációs rendszer saját programjai. Az ingyenes, egyszeri örömet nyújtó programoknál ne feledjük, hogy ha ingyenesen kapunk valamit, a termék mi vagyunk, vagy a figyelmünket, vagy az adatainkat adjuk cserébe, ezért mindig gondoljátok át, hogy az egyszer használt vicces képgeneráló program megéri-e.

Ne csak a szoftvereket menedzseljétek, hanem a hírforrásokat, kapcsolataitokat is. Soha ne csak egy hírforrásból, vagy egy applikáción keresztül tájékozódjatok a világ dolgairól, mert az internet természete miatt hajlamos buborékba zárni, egy irányba torzítani a teljes valóságot. Az olyan új vagy régi ismerőseidet, akik feszültséggel töltenek el, rá akarnak venni olyasmire, amit Te nem akarnál, told a háttérbe. Ha nem értesz valamit, ami történik egy szolgáltatásban, kérdezz bátran másoktól, értsd meg, ne csak nyomd tovább.

Ha valami eltér a megszokottól, gondold át alaposan, miért lehet ez. Eddig nem írt levelet soha Neked a bankod, vagy másképpen néz ki valakinek a profilképe, mint szokott, vagy valaki egy kattintással gazdaggá tehet téged? Kérdezd meg, hogy miért, ellenőrizd le, kérdez meg valakit, ő mit gondol erről, és utána cselekedj. Az azonnali impulzusból hozott döntések a digitális térben kockázatosak. Ami nem kell, vagy zavar: töröld le! Amit használsz, tanuld ki alaposan! Törekedj az egyensúlyra! Ápold digitális környezetedet!

7. Mutassatok jó példát egymásnak!

A család digitáliseszköz-használati szokásainak átalakítását kezdjétek saját szokásaitok megváltoztatásával. Alkossatok közös szabályokat a mobileszközök otthoni használatára, amelyekhez ti is következetesen tartsátok magatokat.

Ha változást szeretnél a családod digitális életében, mobilhasználati szokásaiban, azt érdemes saját szokásaid megváltoztatásával kezdeni. Nem tudod felkészíteni gyermeke(i)det az online világ lehetőségeire és veszélyeire, ha te sem vagy felkészült.

Mindenekelőtt fontos átgondolni, hogy netezési vagy mobilozási rutinjaid milyen hatással lehetnek családtagjaidra, illetve, hogy milyen jó példát tudsz mutatni számukra, például azzal, ha a közös vacsoránál nem használod a mobileszközödet vagy lefekvés előtt már nem mobilozol. Érdemes belegondolni abba is, hogy milyen rossz példaként szolgálhat családtagjaid számára, amikor a családi beszélgetés közben a mobiloddal vagy elfoglalva. Ha saját online életmódodon és mobilozási szokásaidon tudsz változtatni, azzal jó példát mutatva segíthetsz családtagjaidnak. „Vegyetek példát rólam!”, már csak ennyivel is segíthetjük egymást például abban, hogy alkalmanként közösen félretegyük a mobileszközöket és egymásra figyeljünk vagy éppen együtt csináljunk valami hasznos dolgot az interneten. Mindehhez őszinte beszélgetések kellenek arról, hogy mit kellene másként csinálni az otthoni digitális életünkben.

Ahhoz, hogy példát mutathassunk családtagjaink számára, szükség van közös szabályokra a család digitális szokásait illetően. Fektessetek le alapvető szabályokat a mobileszközök otthoni használatával kapcsolatban, amelyeket minden családtag betart. Kezdjétek kicsiben és fokozatosan építsétek fel a közös szabályokat. Legyenek kötelességek mindenki számára, de jogok és jutalmak is, ha valamit jól csináltok. A közös szabályok mindamellett, hogy segítenek keretek közé szorítani az eszközök használatát, biztonságosabbá is teszik a médiafogyasztást. Az NMHH kutatásának eredményei is azt mutatják, hogy a gyermekek lehetséges online ártalmakkal szembeni kitettségének csökkentésében nagyon erőteljes hatása van annak, ha egy családban vannak előre lefektetett szabályok. Fontos azonban, hogy bármilyen szabályt állítunk is fel, ahhoz saját magunknak is következetesen tartanunk kell magunkat annak érdekében, hogy mintaként szolgáljunk családtagjaink számára.

8. Lássátok egymást az interneten is!

Kapcsolódjon össze a család az online térben is, csináljatok zárt családi csoportot a közösségi médiában, osszatok meg egymással tartalmakat. Beszéljétek meg szeretteitekkel hogyan tudjátok online kapcsolatotokat szorosabbra fűzni.

Zavar, hogy családod tagjai mobileszközeikbe temetkeznek, és az online tér nem összeköt, hanem inkább megoszt benneteket? Az online kapcsolattartás megfelelő keretek között könnyen előnyünkre fordítható és az online töltött idő akár közös családi élménnyé is alakítható. A digitalizáció és az internet elterjedésének egyik előnye, hogy a fizikai távolságokat is megszüntetve gyors és rugalmas kapcsolatot teremthetünk szeretteinkkel. Találjátok meg a megfelelő egyensúlyt és ne engedjétek, hogy a társas kapcsolatokat kiváltsa, helyettesítse az online kapcsolattartás. A családon belüli privát szféránk megtartása mellett is számos ki nem használt lehetőségünk van arra, hogy online kapcsolattal is erősítsük a családi összetartást.

A közösségimédia-oldalak és üzenetküldő alkalmazások a folyamatos kapcsolattartás terei: egy-egy tartalom akár pillanatok alatt megosztható, családi csoport létrehozásával pedig nem szükséges külön-külön, egyesével megosztani szeretteitekkel az üzeneteket, képeket vagy videókat. A tartalmak megosztására használjatok tehát zárt családi csoportot. Ez kiváló lehetőség a családi tartalmak megosztására, az adatvédelmi beállításokkal pedig arról is gondoskodhattok, hogy csak a meghatározott személyek lássák, amit posztolunk. Kiemelten fontos ez a gyermekekről készült tartalmak esetében.

Az NMHH kutatása szerint a közösségi oldalakon jelenlévő szülők 72 százaléka szokott közzétenni valamilyen információt vagy képet a gyermekéről. A saját és családtagjaitok személyes adatainak védelme érdekében használjátok a speciális láthatóságot biztosító zárt családi csoportokban történő tartalommegosztást, amely segít elkerülni azt, hogy családi médiatartalmaitok illetéktelenek kezébe kerüljenek.

9. Mindennap tanuljatok valami újat!

Szánjatok minden nap 10 percet arra, hogy tanuljatok valami újat a digitális világotok működéséről. Egy új cikk, egy új videó, egy új beállítás, egy új funkció a megszokott alkalmazásodban. Fedezzétek fel az interneten elérhető, az oktatást, művelődést, tájékozódást segítő szolgáltatásokat!  Kövessétek a fejlődés útját, legyetek naprakészek és segítsetek ebben egymásnak!

A gyermekek már beleszülettek a digitalizált világba, és együtt nőttek fel a digitális technológiákkal, egyre fiatalabb korukban életük mindennapi részévé válnak az eszközök. Kutatásaink is azt mutatják, hogy a gyermekek már fiatal korban készség szinten használják a digitális eszközöket, és azok alapvető funkcióit. Ahhoz, hogy szülőként lépést tarthassatok gyermekeitekkel és tudjátok segíteni őket a biztonságos eszközhasználatban, fontos, hogy ti magatok is elsajátítsátok a tudatos és biztonságos internet- és eszközhasználathoz szükséges kompetenciákat.

Minden tudás ott van az interneten, és minden feladatra van egy alkalmazás – érezhetjük sokszor az online világban. Ezt a tudást azonban be kell vonzani, aktiválni, használni kell, másképpen csak egy végtelen nagy könyvtár, amelynek nem lépünk be a kapuján. Jó kérdésekkel jó válaszokat kapunk, melyek jelentősen megkönnyítik az életünket. Ha elkezdünk használni egy alkalmazást, mindig nézzük át a beállításokat, milyen lehetőségek rejtőznek benne. Ha éppen utazunk, nézzünk fel, és keressünk rá, mit lehet tudni a környékről. Ha olvasunk valami érdekeset, vagy látunk egy jó filmet, keressünk rá a hátterére, nagyon fogják értékelni, akikkel beszélgetünk róla.

Már az információmorzsákkal is gyorsan a társaság középpontja, érdekes figurája lehetünk, de a munkahelyeken is rendkívül népszerűek azok, akik ismernek kis tippeket, trükköket a munka megkönnyítésére. Tudtad, hogy egy mozdulattal is meg lehet csinálni, amit órákig gépeltél? Tudtad, hogy az épületnek, ami mellett találkozunk, nagyon érdekes története van? Ismered azt a beállítást, amivel gyorsabban megtalálod, amit keresel? 

A kíváncsiság az ember legerősebb fegyvere a jövőben. Hiába van minden tudás, minden lehetőség a szemünk előtt, ha nem kérdezünk, és nem gondolkodunk el a válaszokon, ami újabb kérdéseket szül. Arról nem is beszélve, hogy minden tudásmorzsa növeli az életbölcsességünket, segít megítélni más információk értékét, hitelességét, kevésbé tudnak becsapni. Ahogy növekszik a tudásunk, növekszik a magabiztosságunk is. Légy Te az, aki mindig tud valami érdekességet, valami újat, meglásd, a kíváncsiságod sokszorosan megtérül.

10. Lépjetek át a valóságba együtt!

Naponta egy órára, hetente egy napra tegyétek félre a mobilkütyüket és játszatok, pihenjetek, töltsetek minőségi családi időt együtt! Olvassatok nyomtatott könyveket!

 Felnőttkori emlékeid és személyiséged legfontosabb részét a családi élmények jelentik. Milyen élményeket visznek magukkal gyermekeid?  Együtt vagy-e családtagjaiddal, ha otthon vagytok, esetleg az autóban vagy egy étteremben ültök? Előfordul, hogy a családdal közösen tölthető kevés időt is mobileszközeink használatával töltjük. A mobileszköz egy jelképes „ajtó”, amelyen tudatunk kilép a fizikai valóságból és átlép egy színes és mozgalmas digitális világba. Közösen ültök egy asztalnál, vagy az autóban, de „senki sincs ott”. Azt gondoljuk, hogy a valóság kevésbé izgalmas, nem annyira pörgős vagy sokszínű, mint amit a videomegosztók vagy az internet kínál minden pillanatban. Így hát „kilépünk az ajtón” és „elhagyjuk a valóságot”. Gondold át, ha gyermekeid, párod és Te magad is rendszeresen ezt teszitek, mennyi értékes családidő veszhet kárba. Mire fogtok emlékezni? Mi marad a családból és a családnak, ha egyre értéktelenebbé válik a közösen töltött idő, az igazi valóság? Merjétek meghozni azt a döntést, hogy minden nap legalább egy kis időre „itt és most” együtt van a család, a mobileszközök pedig addig eltűnnek. Próbáljatok meg hetente egy napot vagy félnapot offline együtt tölteni.

Mikor társasoztatok utoljára? Tegyétek gyakrabban! Kiránduljatok, sportoljatok együtt, legyenek közös hobbik. A szabadidős tevékenységek amellett, hogy összekovácsolják a családot, testi- és mentális egészségünkre is jótékony hatást gyakorolnak, gondoljunk csak a friss levegőn töltött aktív időtöltés és testmozgás élettani előnyeire. Sok esetben aktivitást igénylő tevékenységre sincs szükség, hogy minőségi időt töltsünk együtt családtagjainkkal, elég, ha kütyümentes időtöltés keretében közösen pihenünk és beszélgetünk egymással.

Hogyan álltok a könyvolvasással vagy olvasgatással? Egy nagy filozófus szerint „Könyvet olvasva bölcsekkel beszélgetsz”, az interneten ehhez sokkal több erőfeszítés és idő kell. Olvassatok könyvet, bíztassátok erre egymást is és beszélgessetek az olvasott könyvekről.

Vezessétek be a rendszeres offline szabadidős tevékenységeket mindennapjaitokba és törekedjetek arra, hogy ezek családi életetek állandó részévé váljanak. A legfontosabb, hogy a közösen együtt töltött idő alkalmával éljétek meg a pillanatot és ne engedjétek, hogy ilyenkor a mobileszközeitek vonják el figyelmeteket.

Beszélgessetek a  közösségi média tudatos használatáról!

A gyermekeink digitális életében való jelenlétre számos megoldás létezik, legyen szó akár technikai korlátozásokról (mint a szülői felügyeleti rendszerek és szűrőszoftverek), a különféle, gyermekekkel közösen meghatározott, előre lefektetett szabályokról, mint a képernyőidőre vonatkozó időbeli korlát, vagy éppen a lakás telefonmentes tereinek, a családi közös időtöltésre fordított eszközmentes időszakok meghatározása. Szülőként fontos megértenünk, hogy a digitalizáció és a megváltozott médiafogyasztási szokások miatt a gyermekek szociális kapcsolattartása nagy részben az online térben zajlik, ezért a digitális eszközök használatának teljes tiltása negatív hatást eredményezhet, bizalmatlanságot válthat ki a gyermekekből.

Csupán a szülők egyharmada beszélget rendszeresen gyermekével az interneten őket érő veszélyekről, kétharmaduk csak ritkán vagy egyáltalán nem. A közösségi média tudatos használatával kapcsolatos kérdések (például hogy a gyermek hogyan védheti meg a személyes adatait, milyen tartalmakat nézhet vagy oszthat meg, kivel beszélhet és kivel nem) esetében ez a szám még alacsonyabb.

Próbáljuk meg megértetni a gyermekeinkkel, hogy a közösségi médián túl is van élet, és iktass be eszközmentes családi időtöltést a társas kapcsolatok és a beszélgetések elősegítésére az egészséges mértékű eszközhasználat érdekében. Fontos azonban, hogy bármilyen családi szabályt állítunk fel, ahhoz következetesen tartsuk is magunkat, hiszen a szülők mintaként szolgálnak gyermekeik számára.

Váljatok részesévé gyermekeitek online életének!

A szülők és a család szerepe kiemelt jelentőségű a gyermekek szocializációjában és nevelésében, s ez fokozottan igaz a médiatudatosság területére is. Gyermekünk biztonságosabb internethasználata felé az első lépést mi tehetjük meg szülőként, ha beszélgetünk vele a témáról, és részesévé válunk az online életének is.

Kulcsfontosságú, hogy nyissunk a gyermekünk felé és – mint az élet más területein – a médiahasználatban is segítsük őket, hogy a neten is biztonságban legyenek. Ehhez elengedhetetlen megismernünk az érdeklődési körét, hogy milyen típusú tartalmakat fogyaszt az interneten, valamint beszélgetni vele arról, hogy milyen veszélyekkel és számára káros tartalmakkal találkozott már, vagy találkozhat az online térben. Emellett fontos tudatosítanunk benne, hogy bármilyen élethelyzetben számíthat ránk.

Beszélgessünk arról, hogy a közösségi médián túl is van élet

A mai világban a digitális tér kihívásaival kapcsolatban felkészült szülőnek lenni már nem választás kérdése, azonban megtalálni a közös hangot, feltenni az első kérdést nem könnyű feladat. Az NMHH szeretne segítséget nyújtani a szülőknek a gyermekek digitális szokásainak megértéséhez, illetve tudatos médiahasználatuk elősegítéséhez. A 2020-ban elindított, szülőknek szóló tájékoztató oldalon (https://gyerekaneten.hu/) szócikkek, szakértői írások foglalják össze a gyerekek digitális világának jelenségeit, szereplőit és kifejezéseit.

Előnye is lehet a videójátékoknak

A gyermekek már óvodáskorban megismerkednek a videójátékokkal, az iskoláskorú gyermekeknek pedig több mint háromnegyede játszik. A játékoknak számos vonzó hatásuk van, többek között:

  • a fejlődés és előrehaladás élménye,
  • a versengés,
  • az akció,
  • az izgalom vagy éppen a
  • társaság, a közös élmény.

Szülőként fontos megértened, hogy az osztálytársakkal, barátokkal való közös online játék fontos közösségi élményt jelent gyermeked számára.

A videójáték azonban a családi közösség programja is lehet, ha szülőként nem zárkózol el, hanem érdeklődsz és bekapcsolódsz szurkolóként vagy akár játékosként. Ha a családtagok is részt vesznek a játékban, akkor a gyermek játékideje családi idővé válik, ami a videójátékozásra fordítható időbeosztást is kezelhetőbbé teszi, ugyanis a videójátékozás határait is könnyebb a gyermekkel közösen felállított szabályok szerint meghatározni.

Érdemes tehát mielőbb megismerkedned a videójátékok természetével és kultúrájával, így az átfogó kép ismeretében tudod támogatni gyermekedet. A videójátékok világa számos kérdést vethet fel:

  • mivel és mennyit játsszon a gyermek,
  • hogyan lehet elkerülni a költségcsapdákat,
  • miként védekezhet az online bántással szemben,
  • szülőként mi dolgod lehet a streamerekkel.

Legyen a videójáték a családi közösség programja!

Ezekben és még sok más kérdésben igyekszik segítséget nyújtani az NMHH a szülők számára a Kézikönyv gamer gyerekekhez című 16 oldalas kiadványában.

A világ legrövidebb kézikönyve

Ha a kutatásoknak hinni lehet, az egyik téma, amely leginkább a szülő-gyerek beszélgetésért kiált, a videójátékoké. Sok gyerek játszik, jóval több, mint ahány szülő kiismeri magát ezen a területen. Pedig akkor tudjod feltenni a jó kérdéseket, és meghozni a jó döntéseket, ha képben vagy. A lehetetlen feladatra együtt vállalkoztak a GameStar szerkesztői és az NMHH Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ oktatói, akik közül többen maguk is játékosok.

A gamer kézikönyv itt található: https://gyerekaneten.hu/kezikonyv-gamer-gyerekekhez/

Ez is érdekelheti