0%

5+1 tipp a mobilod tárhelyének felszabadítására

utolsó módosítás: 2023. szeptember 19. 14:58

Ha már évek óta megvan a mobilkészüléked, érdemes időről időre kipucolni a tárhelyét és törölni a felesleges adatmaradványokat. A mobil-nagytakarítás azért is fontos, mert az alacsonyabb kategóriás telefonok gyakran kevesebb tárhellyel rendelkeznek, ezért hamar betelnek. Ebben a cikkünkben arra adunk tippeket, hogy miként szabadíthatod fel a háttértár kapacitását.

Az 5+1 tipp

  1. Töröld a felesleges médiafájlokat! 
  2. Dobd ki a nem használt appokat! 
  3. Használj ingyenesen is elérhető felhőalapú tárhelyeket! 
  4. Streamelj a letöltött zene helyett! 
  5. Bővítsd telefonod tárhelyét SD-kártyával, ha olyan a telefonod, amely ezt engedi!
  • +1.
    Ha végigmentél az összes fenti lépésen, és továbbra sincs elegendő memóriád, akkor érdemes lecserélni a készülékedet egy nagyobb memóriakapacitású modellre.

Tárhelybővítési lehetőségeid pontról pontra

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor egy különleges pillanat fotózása közben telik be az okostelefonod tárhelye. Ha sokszor kapsz figyelmeztetést a rendszertől, hogy már véges a készüléked memóriakapacitása, akkor ideje nekilátnod egy alapos rendszerezésnek és tisztításnak. Nézzük pontról pontra, milyen lehetőségeid vannak mobilod tárhelybővítésére.

Éppen most kellett betelnie a telefon tárhelyének?

1. Töröld a felesleges médiafájlokat!

Gyakran sokkal több fotót vagy videót készítesz a szükségesnél, amelyek nem is feltétlenül sikerülnek jól. Úgyhogy érdemes végignézned a galériádat, és kitörölni azokat a képeket, amelyek bemozdultak, elmosódtak vagy homályosak lettek. Azon is elgondolkodhatsz, hogy van-e hozzáadott értéke tíz hasonló fotónak ugyanarról a helyről, vagy elég, ha csak egyet-kettőt őrzöl meg. Már azzal is rengeteg memóriát felszabadíthatsz, ha ezektől megszabadulsz.

2. Válj meg a rég nem használt appoktól!

A Beállítások/Tárhely menüpontban nézd végig az alkalmazásaidat aszerint, hogy mennyi helyet foglalnak. Gondold végig, hogy az utóbbi néhány hónapban hányszor használtad őket, és vajon tényleg szükséged-e van rájuk.

Ha régóta nem használtad az appot, lehet, hogy nincs is rá szükséged: kukába vele!

3. Használj ingyenesen is elérhető felhőalapú tárhelyeket!

A Dropbox, a Google Drive, a Google Fotók és az iCloud arra jók, hogy bizonyos mennyiségben ingyenesen feltölthetsz rájuk dokumentumokat, fotókat és videókat. Ezáltal nem a saját eszközöd memóriáját foglalják le, hanem virtuálisan „lebegnek‟ az online felhőben, ahonnan bármikor egy kattintással lehívhatod őket. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy az adatok egy esetleges készülékcsere vagy -lopás esetén sem vesznek el, és több eszközről is elérheted őket a hozzájuk társított applikációkkal. Igény esetén pedig extra tárhelyet is vásárolhatsz.

4. Streamelj a letöltött zene helyett!

A telefonon tárolt hangfájlok is sok helyet foglalhatnak el, ezért érdemes valamilyen streamingszolgáltatásra váltanod. A Spotify-nak, a Google Play Musicnak és számos online rádiónak is van ingyenesen hallgatható verziója, amit akár útközben is élvezhetsz, ha van mobilinternet-előfizetésed. Ebben az esetben arra kell ügyelned, hogy az applikáció használata adatforgalommal jár.

5. Ha a telefonod támogatja az SD-kártya használatát, akkor bővítsd azzal a tárhelyedet!

Ezen a plusz memórián zenét, videót, képeket és egyéb médiafájlokat tárolhatsz, ráadásul viszonylag olcsón juthatsz hozzá. Ha megvetted a memóriakártyát, csatlakoztasd a telefonodat a számítógéphez, és húzd át az összes telefonmemórián tárolt fájlt a kártya tárhelyére.

  • Ha végigmentél az összes fenti lépésen, és a telefonodnak továbbra sincs elegendő memóriája, akkor érdemes lecserélni a készülékedet egy nagyobb memóriakapacitású modellre.

Ez is érdekelheti