0%

Káros-e az egészségre az elektromágneses sugárzás?

utolsó módosítás: 2022. október 19. 13:58

Elektroszmognak nevezzük a mesterséges forrásokból származó elektromágneses sugárzást, például az elektromos hálózat, az elektromos ipari és háztartási eszközök vagy a távközlési berendezések sugárzását. A közkeletű elnevezés némileg pontatlan, a távközlési berendezések rádióhullámai ugyanis nem kéretlen melléktermékek, mint a légköri szmog összetevői: az életünket számos területen támogató vezeték nélküli távközlési szolgáltatások sem léteznének rádióhullámok nélkül. Tudományos kutatóintézetek több évtizedes vizsgálatai támasztják alá, hogy az egészségügyi határértéken belüli sugárzás nem károsítja szervezetünket.

Milyen egészségügyi hatása van a távközlési hálózatokból érkező elektromágneses sugárzásnak?

A távközlési eszközök és más elektromos eszközök elektromágneses sugárzásáról és annak egészségügyi hatásairól rengeteg egymásnak ellentmondó információ kering. A távközlési hálózatokból származó sugárzás alacsony energiájú, ún. nem-ionizáló, amelynek élettani hatása nem vethető össze a nukleáris energiához vagy a röntgensugárzáshoz kapcsolódó ún. ionizáló sugárzáséval. 

A nem-ionizáló sugárzások egészségügyi hatásait számtalan kutatás vizsgálja évtizedek óta. A kutatási eredmények alapján készítik el a nemzetközi tudományos szervezetek a sugár-egészségügyi határérték-ajánlásaikat. Az ezekben szereplő sugárzási szinteket betartva nem kell számolni ártalmas egészségügyi hatással.

Hogyan csökkentheted a környezetedben a sugárzás erejét?

Néhány jótanács, amelyek segítségével magad is csökkenteni tudod a környezetedben tapasztalható sugárzást:

  • Mivel általában a saját mobiltelefonodból érhet a legtöbb sugárzás, ezért a hosszabb idejű hívásoknál használj kihangosítót vagy headsetet.
  • A vezeték nélküli berendezéseket (például a wifiroutert) úgy helyezd el  a lakásban, hogy minél távolabb essen huzamosabb tartózkodási helyeidtől, például a fekvőhelyedtől.
  • Alváskor ne vidd az ágyba, ne feküdj rá, ne rejtsd a párnád alá. Helyezd inkább az éjjeliszekrényre vagy az asztalra, a lényeg, hogy ne legyen a közvetlen közeledben.
  • Amikor nem használod, kapcsold ki vagy áramtalanítsd a berendezéseket.
  • A szolgáltatásokat, amelyeket nem használsz, célszerű lekapcsolni (Bluetooth, GPS, WiFi), ezzel csökkentve telefonod sugárzását.
  • A repülőgépüzemmód bekapcsolása is csökkenti a telefonod által kibocsátott elektromágneses sugárzást.
  • A mikrohullámú sütő működése közben ne maradj a készülék közvetlen közelében, ha pedig nem zár megfelelően az ajtaja vagy sérült, ne használd.

Figyelem! Elektroszmog elleni eszköz beszerzésénél légy körültekintő, mert számos ilyen céllal hirdetett termék leírása már a fizikai törvényeknek is ellentmond. A védőeszköz tulajdonságairól csak akkreditált laboratórium által kiállított tanúsítvány szolgáltat megbízható adatot!

Megtudhatod-e a környezetedet érő sugárzás szintjét?

Sokak számára csak mérési eredményekkel alátámasztva válik megnyugtatóvá a tény, hogy a lakóházuk közelében magasodó, a digitális szolgáltatások biztosításáért felelős bázisállomás-antennák nem lépik át a megengedett sugárzási szintet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság népszerű mérőprogramjában hiteles és ingyenes mérési adatokat szolgáltat a társas- és családi házak elektroszmog-kitettségéről. A hatóság ingyenesen telepít – kézi műszeres vizsgálat mellett – elektroszmogmérő eszközt a mérőprogramban résztvevők ingatlanába, amely folyamatosan regisztrálja a sugárzási szintet. Helyszínenként átlagosan egy hétig végeznek folyamatos megfigyelést a kihelyezett mérőműszerrel. A mérőprogramról további részletek ezen a linken érhetők el. 

Milyen intézkedések védik hazánkban a lakosságot?

A hazai sugáregészségügyi határérték-előírás az ICNIRP (Európai Unió által átvett) ajánlásán alapul. Az elővigyázatosság elve alapján az ICNIRP-ajánlás ötvenszeres védő tényezőt alkalmaz. Ez óriási tartalék, hiszen a lakossági egészségügyi határérték meghatározásához először megállapították az egészségre már ártalmas sugárzás szintjét (frekvenciafüggően), majd ezt az értéke(ke)t csökkentették ötvenedére a tudományos bizonytalanság kompenzálására, az elővigyázatossági elvet alkalmazva.

Az alábbi linken elérhető a ICNIRP 2020-as módosított ajánlása, mely felülírja a szervezet 1998-as és 2010-es ajánlását.

A közösségi médiában gyakran találkozhatsz alternatív határérték-ajánlásokkal is, amelyek a hatósági határértékeknél akár százszor kisebbek is lehetnek, ezek azonban megbízhatatlanok, mert nincs tudományos alapjuk. Az igazság az, hogy Magyarországon nem kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy a sugárzás mértéke meghaladja az egészségügyi határértéket. Az NMHH már 25 éve vizsgálja a távközlési hálózatok sugárzását rendszeres hatósági ellenőrző mérések segítségével.

Ezek a vizsgálatok nem regisztráltak határérték-túllépést lakossági területeken egyetlen egy esetben sem, beleértve az újonnan üzembe helyezett 5G adótornyok környezetét is. Az NMHH ugyanakkor továbbra is folyamatosan ellenőrzi a sugárzást: évente átlagosan négyszáz mérést végez, majd értékeli a friss adatokat.

Az NMHH mérőprogramja mellett a területileg illetékes kormányhivatalok hatósági sugár-egészségügyi ellenőrzései további biztosítékai a határértékek betartásának.

Ez is érdekelheti